Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella w chałwie - Inspekcja Sanitarna zamyka zakład produkcyjny i nakazuje wycofanie wszystkich produktów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dn. 3 stycznia 2024 r. oraz 15 stycznia 2024 r.  o czym informowaliśmy wcześniej:

Salmonella wykryta w dwóch partiach chałwy sezamowej

oraz 

Wycofanie dwóch partii chałwy sezamowej po wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. 

obecność Salmonella wykryto również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez podmiot Elis Ali Eski.

W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych

W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi.

Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów

Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie.

Producent „Elis” Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom podjął działania zmierzające do wycofania produktów z obrotu.

Wycofane produkty

Zalecenia dla konsumentów

Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie produkty, nie powinni ich spożywać.

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Źródło: GIS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: FoodFakty Portal

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.