Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Salmonella w chałwie - Inspekcja Sanitarna zamyka zakład produkcyjny i nakazuje wycofanie wszystkich produktów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dn. 3 stycznia 2024 r. oraz 15 stycznia 2024 r.  o czym informowaliśmy wcześniej:

Salmonella wykryta w dwóch partiach chałwy sezamowej

oraz 

Wycofanie dwóch partii chałwy sezamowej po wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. 

obecność Salmonella wykryto również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez podmiot Elis Ali Eski.

W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych

W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi.

Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów

Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie.

Producent „Elis” Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom podjął działania zmierzające do wycofania produktów z obrotu.

Wycofane produkty

Zalecenia dla konsumentów

Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie produkty, nie powinni ich spożywać.

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: FoodFakty Portal

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.