Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dn. 3 stycznia 2024 r. oraz 15 stycznia 2024 r. o czym informowaliśmy wcześniej:
Salmonella wykryta w dwóch partiach chałwy sezamowej
oraz
Wycofanie dwóch partii chałwy sezamowej po wykryciu obecności bakterii Salmonella spp.
obecność Salmonella wykryto również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez podmiot Elis Ali Eski.
W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych
W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi.
Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie.
Producent „Elis” Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom podjął działania zmierzające do wycofania produktów z obrotu.
Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie produkty, nie powinni ich spożywać.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Sieć Auchan poinformowała, że ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu ołowiu wycofuje określoną partię produktu ze sklepów swojej sieci.
Produkt nie nadaje się do spożycia ze względu na niewłaściwą jakość mikrobiologiczną surowca.
W wyniku działań PIS w związku z ostrzeżeniem publicznym z dnia 03.01.2024 r. o wycofaniu partii chałwy ustalono, że producent przekazał do badań właścicielskich do akredytowanego laboratorium próbki żywności wyprodukowanej z tego samego surowca. Zgodnie ze sprawozdaniami z badań laboratoryjnych przedstawionymi przez producenta w zbadanych próbkach nie stwierdzono obecności Salmonella spp. W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań.