Salmonella w chałwie - Inspekcja Sanitarna zamyka zakład produkcyjny i nakazuje wycofanie wszystkich produktów
W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dn. 3 stycznia 2024 r. oraz 15 stycznia 2024 r. o czym informowaliśmy wcześniej:
Salmonella wykryta w dwóch partiach chałwy sezamowej
oraz
Wycofanie dwóch partii chałwy sezamowej po wykryciu obecności bakterii Salmonella spp.
obecność Salmonella wykryto również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez podmiot Elis Ali Eski.
W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych
W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi.
Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów
Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie.
Producent „Elis” Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom podjął działania zmierzające do wycofania produktów z obrotu.
Wycofane produkty
Zalecenia dla konsumentów
Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie produkty, nie powinni ich spożywać.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
24.01.2024
Wycofanie herbatki dla dzieci Herbi baby z rumiankiem
Sieć Auchan poinformowała, że ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu ołowiu wycofuje określoną partię produktu ze sklepów swojej sieci.
-
18.01.2024
Sieć Auchan wycofuje sznycle z fileta indyka
Produkt nie nadaje się do spożycia ze względu na niewłaściwą jakość mikrobiologiczną surowca.
-
16.01.2024
Salmonella wykryta w dwóch partiach chałwy sezamowej
W wyniku działań PIS w związku z ostrzeżeniem publicznym z dnia 03.01.2024 r. o wycofaniu partii chałwy ustalono, że producent przekazał do badań właścicielskich do akredytowanego laboratorium próbki żywności wyprodukowanej z tego samego surowca. Zgodnie ze sprawozdaniami z badań laboratoryjnych przedstawionymi przez producenta w zbadanych próbkach nie stwierdzono obecności Salmonella spp. W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań.