Salmonella w polskich produktach z kurczaka
W dniu 8.11.2019 zgłoszono obecność dwóch szczepów Salmonelli w dwóch drobiowych produktach z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: chłodzone ćwiartki nogi z kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Senftenberg (obecność /25g)
Ocena ryzyka: niegroźne
Kraj zgłaszający: Łotwa
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: poinformowanie odbiorcy
Data zgłoszenia: 8.11.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: chłodzony kurczak
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Kentucky (obecność /25g)
Ocena ryzyka: niegroźne
Kraj zgłaszający: Łotwa
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: poinformowanie odbiorcy
Data zgłoszenia: 8.11.2019
Link: RASFF