Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Salmonella z włoskiego mięsa powoduje ponad 80 zachorowań we Francji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ponad 80 osób we Francji zachorowało w wyniku spożycia produktu mięsnego z Włoch zakażonego Salmonellą.

Rzeczniczka z francuskiej Agencji Zdrowia Publicznego (Santé Publique France) poinformowała, że 83 osoby zostały zakażone przez Salmonella Typhimurium, a 13 z nich wymagało hospitalizacji.

Wędlina dojrzewająca wycofana

Wędlina dojrzewająca Coppa Di Vittorio dostarczona przez Castelli France, została wycofana w zeszłym tygodniu. Wycofanie dotyczyło wędliny sprzedawanej w całości bądź plastrach, od 17 maja do 8 lipca w całym kraju.

Skargi konsumentów skłoniły francuski supermarket Intermarché do zaalarmowania władz i wycofania włoskiego produktu ze sprzedaży.

Władze zalecają konsumentom, którzy wciąż posiadają zakażone produkty, aby ich nie konsumowali i zgłosili je w miejscu zakupu.

Siedmioro chorych dzieci

Przypuszcza się, że epidemia przenoszona przez żywność jest spowodowana przez Salmonella Typhimurium z wędliny dojrzewającej z Włoch, z surowcem z Francji i Niemiec.

Odnotowano przypadki zachorowań, zarówno u mężczyźn, jak i kobiet w wieku od 18 do 84 lat, a także siedmiorga dzieci. Pierwszy pacjent został odnotowany na początku czerwca, a ostatni na początku lipca. Chorzy pochodzą z pięciu różnych regionów Francji.

Skargi konsumenckie

Skargi klientów zgłoszono do francuskiej Dyrekcji Generalnej ds. Żywności (DGAL), a następnie do Santé Publique France, krajowej agencji zdrowia publicznego. Zbiorowe zatrucie pokarmowe zostało zgłoszone przez pracowników służby zdrowia do Regional Agencies of Health (ARS).

Pacjentów pytano o spożycie żywności przed wystąpieniem choroby, a szczepy Salmonella wyizolowane z pobranych próbek zostały wysłane do Narodowego Centrum Referencyjnego Salmonelli w Instytucie Institut Pasteur w celu identyfikacji.

Objawy salmonellozy

Objawy zakażenia Salmonellą zazwyczaj rozwijają się od sześciu do 72 godzin po ekspozycji na bakterie i mogą obejmować gorączkę, dreszcze, biegunkę, skurcze, bóle głowy, nudności i wymioty. Zwykle trwają od czterech do siedmiu dni, a większość ludzi zdrowieje bez leczenia.

Osoby starsze, dzieci, kobiety w ciąży i osoby z osłabionym układem odpornościowym są bardziej narażone na ciężką chorobę.

Źródło: https://www.foodsafetynews.com/2019/07/salmonella-from-italian-meat-sickens-80-in-france/

Wybierz obszar: Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.