Salmonella z włoskiego mięsa powoduje ponad 80 zachorowań we Francji
Ponad 80 osób we Francji zachorowało w wyniku spożycia produktu mięsnego z Włoch zakażonego Salmonellą.
Rzeczniczka z francuskiej Agencji Zdrowia Publicznego (Santé Publique France) poinformowała, że 83 osoby zostały zakażone przez Salmonella Typhimurium, a 13 z nich wymagało hospitalizacji.
Wędlina dojrzewająca wycofana
Wędlina dojrzewająca Coppa Di Vittorio dostarczona przez Castelli France, została wycofana w zeszłym tygodniu. Wycofanie dotyczyło wędliny sprzedawanej w całości bądź plastrach, od 17 maja do 8 lipca w całym kraju.
Skargi konsumentów skłoniły francuski supermarket Intermarché do zaalarmowania władz i wycofania włoskiego produktu ze sprzedaży.
Władze zalecają konsumentom, którzy wciąż posiadają zakażone produkty, aby ich nie konsumowali i zgłosili je w miejscu zakupu.
Siedmioro chorych dzieci
Przypuszcza się, że epidemia przenoszona przez żywność jest spowodowana przez Salmonella Typhimurium z wędliny dojrzewającej z Włoch, z surowcem z Francji i Niemiec.
Odnotowano przypadki zachorowań, zarówno u mężczyźn, jak i kobiet w wieku od 18 do 84 lat, a także siedmiorga dzieci. Pierwszy pacjent został odnotowany na początku czerwca, a ostatni na początku lipca. Chorzy pochodzą z pięciu różnych regionów Francji.
Skargi konsumenckie
Skargi klientów zgłoszono do francuskiej Dyrekcji Generalnej ds. Żywności (DGAL), a następnie do Santé Publique France, krajowej agencji zdrowia publicznego. Zbiorowe zatrucie pokarmowe zostało zgłoszone przez pracowników służby zdrowia do Regional Agencies of Health (ARS).
Pacjentów pytano o spożycie żywności przed wystąpieniem choroby, a szczepy Salmonella wyizolowane z pobranych próbek zostały wysłane do Narodowego Centrum Referencyjnego Salmonelli w Instytucie Institut Pasteur w celu identyfikacji.
Objawy salmonellozy
Objawy zakażenia Salmonellą zazwyczaj rozwijają się od sześciu do 72 godzin po ekspozycji na bakterie i mogą obejmować gorączkę, dreszcze, biegunkę, skurcze, bóle głowy, nudności i wymioty. Zwykle trwają od czterech do siedmiu dni, a większość ludzi zdrowieje bez leczenia.
Osoby starsze, dzieci, kobiety w ciąży i osoby z osłabionym układem odpornościowym są bardziej narażone na ciężką chorobę.
Źródło: https://www.foodsafetynews.com/2019/07/salmonella-from-italian-meat-sickens-80-in-france/
Przeczytaj także
-
22.05.2019
Rozszerzone walidacje macierzy dla testu molekularnego 3M na wykrywanie Salmonella
Firma 3M ogłosiła, że test detekcji molekularnej 3M™ Molecular Detection Assay 2 - Salmonella uzyskał, od francuskiego stowarzyszenia normalizacyjnego ANFOR, rozszerzenie walidacji macierzy w ramach certyfikacji NF VALIDATION. W lutym 2017 r. test został po raz pierwszy certyfikowany przez AFNOR...
-
27.11.2018
Nowa wersja normy PN-EN ISO 6579-1:2017-04 - metoda wykrywania, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella - Polska wersja już dostępna.
16 listopada 2018 Polski Komitet Normalizacyjny opublikował polską wersję normy PN-EN ISO 6579-1:2017-04 - Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella -- Część 1: Wykrywanie Salmonella spp...
-
12.07.2017
5 sposobów, aby Salmonella nie znalazła się w Twoim produkcie
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...