Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa wersja normy PN-EN ISO 6579-1:2017-04 - metoda wykrywania, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella - Polska wersja już dostępna.

Kategoria: Biznes Fakty

16 listopada 2018 Polski Komitet Normalizacyjny opublikował polską wersję normy PN-EN ISO 6579-1:2017-04 - Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella -- Część 1: Wykrywanie Salmonella spp...

Zakres normy:

- W niniejszym dokumencie określono horyzontalną metodę wykrywania Salmonella. Ma ona zastosowanie do:

- produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi i do żywienia zwierząt;

- próbek środowiskowych pobranych w obszarze produkcji i obrotu żywności;

- próbek pobranych na etapie produkcji pierwotnej, takich jak odchody zwierzęce, kurz, wymazy.

Dzięki niniejszej horyzontalnej metodzie większość, serowarów Salmonella może być wykryta. Do wykrywania niektórych określonych, serowarów mogą być potrzebne dodatkowe etapy hodowli. Procedurę dla Salmonella Typhi i Salmonella Paratyphi, opisano w Załączniku D.

Selektywno-namażająca zmodyfikowana półpłynna pożywka namnażająca agarowa Rappaporta-Vassiliadisa (MSRV) przeznaczona jest do wykrywania wykazujących ruch Salmonella, a w związku z tym nie jest odpowiednia do wykrywania nieruchliwych szczepów Salmonella.

Norma na stronie PKN: PN-EN ISO 6579-1:2017-04 - wersja polska 

Autor: FoodFakty

Normy publikowane dzięki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn