Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
16 listopada 2018 Polski Komitet Normalizacyjny opublikował polską wersję normy PN-EN ISO 6579-1:2017-04 - Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella -- Część 1: Wykrywanie Salmonella spp...
Zakres normy:
- W niniejszym dokumencie określono horyzontalną metodę wykrywania Salmonella. Ma ona zastosowanie do:
- produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi i do żywienia zwierząt;
- próbek środowiskowych pobranych w obszarze produkcji i obrotu żywności;
- próbek pobranych na etapie produkcji pierwotnej, takich jak odchody zwierzęce, kurz, wymazy.
Dzięki niniejszej horyzontalnej metodzie większość, serowarów Salmonella może być wykryta. Do wykrywania niektórych określonych, serowarów mogą być potrzebne dodatkowe etapy hodowli. Procedurę dla Salmonella Typhi i Salmonella Paratyphi, opisano w Załączniku D.
Selektywno-namażająca zmodyfikowana półpłynna pożywka namnażająca agarowa Rappaporta-Vassiliadisa (MSRV) przeznaczona jest do wykrywania wykazujących ruch Salmonella, a w związku z tym nie jest odpowiednia do wykrywania nieruchliwych szczepów Salmonella.
Norma na stronie PKN: PN-EN ISO 6579-1:2017-04 - wersja polska
Przeczytaj także
AOAC INTERNATIONAL (AOAC) i Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO) zawarły umowę o współpracy w celu opracowania i zatwierdzenia wspólnych standardów i metod. Partnerstwo znacząco zwiększa ogólnoświatowe znaczenie i wpływ standardów oraz metod AOAC / ISO...
Czy możemy ufać systemom bezpieczeństwa żywności i czy są one zrównoważone? Specjaliści biorący udział w nowelizacji normy ISO 22000 wyjaśniają, dlaczego nowa wersja normy to odpowiedź na rosnące globalne wyzwania dotyczące bezpieczeństwa żywności.
Od czasu pierwszej publikacji ISO 22000 w 2005 r. pojawiły się nowe kwestie związane z bezpieczeństwem żywności. Zapewnienie wysokiej jakości produktów, odpowiedniej kontroli na każdym etapie produkcji, zapobieganie zagrożeniom...