Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Międzynarodowe Standardy - porozumienie AOAC oraz ISO

Kategoria: Biznes

AOAC INTERNATIONAL (AOAC) i Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO) zawarły umowę o współpracy w celu opracowania i zatwierdzenia wspólnych standardów i metod. Partnerstwo znacząco zwiększa ogólnoświatowe znaczenie i wpływ standardów oraz  metod AOAC / ISO.

Korzyści wynikające ze współpracy ISO i AOAC

"Partnerstwo AOAC i ISO rozszerza globalną akceptację standardów i metod, przynosząc korzyści wszystkim zainteresowanym stronom, a także konsumentom" - powiedział Brad Goskowicz, dyrektor generalny Microbiologics, Inc. oraz prezes AOAC INTERNATIONAL. "Współpraca AOAC i ISO toruje drogę metodom, które ostatecznie mogą zostać rozważone jako Międzynarodowe Standardy."

Sekretarz ISO Sergio Mujica dodał: "Współpraca ISO z innymi organizacjami jest niezwykle ważna, ponieważ wierzymy, że najlepszym sposobem na zaspokojenie potrzeb rynku i dostarczanie globalnych rozwiązań jest zebranie najlepszych ekspertów na świecie. Porozumienie będzie zatem korzystne dla branży dzięki wspólnemu opracowywaniu norm, które są ogólnie akceptowane i uznawane przez Codex Alimentarius . W ramach umowy oczekujemy dalszej współpracy z AOAC w celu wypracowania skutecznych międzynarodowych standardów. "

Zgodnie z porozumieniem podpisanym 18 października 2018 roku, podczas Światowego Tygodnia Norm w Waszyngtonie organizowanego przez American National Standards Institute (ANSI, członek ISO w Stanach Zjednoczonych), eksperci AOAC i ISO mogą działać w pracach podejmowanych przez obie organizacje, współdzieląc się wiedzą i doświadczeniem. Partnerstwo pozwala na wspólne opracowywanie i zatwierdzanie norm, co obejmuje tworzenie grup roboczych składających się z ekspertów AOAC i ISO w celu opracowania projektów wspólnych standardów. Normy byłyby następnie poddawane równoległemu procesowi zatwierdzania przez AOAC i ISO. Powstałe standardy zostaną opublikowane przez obie organizacje.

Wspólne metody zatwierdzone przez Codex Alimentarius 

Partnerstwo AOAC / ISO trwa już szósty rok. Pierwotna umowa o współpracy, podpisana w dniu 18 czerwca 2012 r., skoncentrowana na mleku i przetworach mleczarskich, zaowocowała 12 wspólnymi metodami AOAC / ISO przyjętymi przez Komisję Codex Alimentarius jako Międzynarodowe Standardy (witamina B12, mio-inozytol, chrom / molibden / selen, nukleotydy, witaminy A i E, profil kwasów tłuszczowych, jod, kwas pantotenowy, witamina C, biotyna, chlorek, witamina). Metody te pomagają zapewnić, że zawartość składników odżywczych w preparatach dla niemowląt jest zgodna z ich deklaracjami na całym świecie.

"Wynik współpracy AOAC / ISO z 2012 roku był imponujący dzięki wspólnemu rozwojowi wielu standardów w zakresie składników odżywczych w odżywkach dla niemowląt i odżywkach dla dorosłych" - powiedział Erik Konings z Nestlé Research Center. "Harmonizacja standardów analitycznych przez AOAC i ISO zwiększa globalne znaczenie tych metod. Metody AOAC / ISO przyjęte przez Codex Alimentarius wykazują zgodność ze standardami i ułatwią handel, co przyniesie korzyści wszystkim zainteresowanym stronom, w tym konsumentom. "

5 letnia umowa

Nowa 5-letnia umowa rozszerza zakres współpracy na projekty z obszaru ISO / Technical Committee (TC) 34 (Food Products). "Z sukcesami w wykrywaniu pozostałości pestycydów w napojach bezalkoholowych (Indie), fluorooctanu sodu w preparatach dla niemowląt (Nowa Zelandia) i bieżących pracach nad BPA w napojach, pozostałościach leków weterynaryjnych, analizie cukru, alergenach i wielu innych, AOAC nadal udowadnia, że jest cennym partnerem i dostawcą rozwiązań w rozwiązywaniu problemów branżowych i handlowych, bezpieczeństwa żywności i zgodności z przepisami "- mówi David B. Schmidt, dyrektor wykonawczy AOAC. "Wykorzystując sukces pierwotnej umowy o współpracy z ISO, cieszymy się na współpracę w celu zharmonizowania optymalnych globalnych standardów dla nowej gamy produktów spożywczych."

Przyszłe priorytety rozwoju standardów AOAC/ISO mogą obejmować więcej prac związanych z analizą składników odżywczych, a także rozszerzanie na zanieczyszczenia, czynniki zanieczyszczające oraz pozostałości pestycydów.

Jako lider w dziedzinie doskonałości analitycznej, AOAC INTERNATIONAL (www.aoac.org) zwiększa bezpieczeństwo żywności, integralność żywności i zdrowie publiczne, gromadząc członków, organizacje i ekspertów zajmujących się opracowywaniem i weryfikowaniem standardów, metod i technologii o globalnym znaczeniu.

ISO (www.iso.org) jest niezależną, pozarządową organizacją międzynarodową, zrzeszającą 162 krajowe organy normalizacyjne. Poprzez swoich członków, ISO skupia ekspertów, aby dzielić się wiedzą i rozwijać dobrowolne, oparte na konsensie, odpowiednie dla rynku Międzynarodowe standardy, które wspierają innowacje i dostarczają rozwiązania globalnych wyzwań.

Źródło:

https://www.iso.org/fr/news/ref2339.html

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.