Międzynarodowe Standardy - porozumienie AOAC oraz ISO
AOAC INTERNATIONAL (AOAC) i Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO) zawarły umowę o współpracy w celu opracowania i zatwierdzenia wspólnych standardów i metod. Partnerstwo znacząco zwiększa ogólnoświatowe znaczenie i wpływ standardów oraz metod AOAC / ISO.
Korzyści wynikające ze współpracy ISO i AOAC
"Partnerstwo AOAC i ISO rozszerza globalną akceptację standardów i metod, przynosząc korzyści wszystkim zainteresowanym stronom, a także konsumentom" - powiedział Brad Goskowicz, dyrektor generalny Microbiologics, Inc. oraz prezes AOAC INTERNATIONAL. "Współpraca AOAC i ISO toruje drogę metodom, które ostatecznie mogą zostać rozważone jako Międzynarodowe Standardy."
Sekretarz ISO Sergio Mujica dodał: "Współpraca ISO z innymi organizacjami jest niezwykle ważna, ponieważ wierzymy, że najlepszym sposobem na zaspokojenie potrzeb rynku i dostarczanie globalnych rozwiązań jest zebranie najlepszych ekspertów na świecie. Porozumienie będzie zatem korzystne dla branży dzięki wspólnemu opracowywaniu norm, które są ogólnie akceptowane i uznawane przez Codex Alimentarius . W ramach umowy oczekujemy dalszej współpracy z AOAC w celu wypracowania skutecznych międzynarodowych standardów. "
Zgodnie z porozumieniem podpisanym 18 października 2018 roku, podczas Światowego Tygodnia Norm w Waszyngtonie organizowanego przez American National Standards Institute (ANSI, członek ISO w Stanach Zjednoczonych), eksperci AOAC i ISO mogą działać w pracach podejmowanych przez obie organizacje, współdzieląc się wiedzą i doświadczeniem. Partnerstwo pozwala na wspólne opracowywanie i zatwierdzanie norm, co obejmuje tworzenie grup roboczych składających się z ekspertów AOAC i ISO w celu opracowania projektów wspólnych standardów. Normy byłyby następnie poddawane równoległemu procesowi zatwierdzania przez AOAC i ISO. Powstałe standardy zostaną opublikowane przez obie organizacje.
Wspólne metody zatwierdzone przez Codex Alimentarius
Partnerstwo AOAC / ISO trwa już szósty rok. Pierwotna umowa o współpracy, podpisana w dniu 18 czerwca 2012 r., skoncentrowana na mleku i przetworach mleczarskich, zaowocowała 12 wspólnymi metodami AOAC / ISO przyjętymi przez Komisję Codex Alimentarius jako Międzynarodowe Standardy (witamina B12, mio-inozytol, chrom / molibden / selen, nukleotydy, witaminy A i E, profil kwasów tłuszczowych, jod, kwas pantotenowy, witamina C, biotyna, chlorek, witamina). Metody te pomagają zapewnić, że zawartość składników odżywczych w preparatach dla niemowląt jest zgodna z ich deklaracjami na całym świecie.
"Wynik współpracy AOAC / ISO z 2012 roku był imponujący dzięki wspólnemu rozwojowi wielu standardów w zakresie składników odżywczych w odżywkach dla niemowląt i odżywkach dla dorosłych" - powiedział Erik Konings z Nestlé Research Center. "Harmonizacja standardów analitycznych przez AOAC i ISO zwiększa globalne znaczenie tych metod. Metody AOAC / ISO przyjęte przez Codex Alimentarius wykazują zgodność ze standardami i ułatwią handel, co przyniesie korzyści wszystkim zainteresowanym stronom, w tym konsumentom. "
5 letnia umowa
Nowa 5-letnia umowa rozszerza zakres współpracy na projekty z obszaru ISO / Technical Committee (TC) 34 (Food Products). "Z sukcesami w wykrywaniu pozostałości pestycydów w napojach bezalkoholowych (Indie), fluorooctanu sodu w preparatach dla niemowląt (Nowa Zelandia) i bieżących pracach nad BPA w napojach, pozostałościach leków weterynaryjnych, analizie cukru, alergenach i wielu innych, AOAC nadal udowadnia, że jest cennym partnerem i dostawcą rozwiązań w rozwiązywaniu problemów branżowych i handlowych, bezpieczeństwa żywności i zgodności z przepisami "- mówi David B. Schmidt, dyrektor wykonawczy AOAC. "Wykorzystując sukces pierwotnej umowy o współpracy z ISO, cieszymy się na współpracę w celu zharmonizowania optymalnych globalnych standardów dla nowej gamy produktów spożywczych."
Przyszłe priorytety rozwoju standardów AOAC/ISO mogą obejmować więcej prac związanych z analizą składników odżywczych, a także rozszerzanie na zanieczyszczenia, czynniki zanieczyszczające oraz pozostałości pestycydów.
Jako lider w dziedzinie doskonałości analitycznej, AOAC INTERNATIONAL (www.aoac.org) zwiększa bezpieczeństwo żywności, integralność żywności i zdrowie publiczne, gromadząc członków, organizacje i ekspertów zajmujących się opracowywaniem i weryfikowaniem standardów, metod i technologii o globalnym znaczeniu.
ISO (www.iso.org) jest niezależną, pozarządową organizacją międzynarodową, zrzeszającą 162 krajowe organy normalizacyjne. Poprzez swoich członków, ISO skupia ekspertów, aby dzielić się wiedzą i rozwijać dobrowolne, oparte na konsensie, odpowiednie dla rynku Międzynarodowe standardy, które wspierają innowacje i dostarczają rozwiązania globalnych wyzwań.
Źródło:
Przeczytaj także
-
23.10.2018
BRC czy FSSC / ISO 22000 - który standard wybrać?
Częstym pytaniem, które można usłyszeć w branży spożywczej jest pytanie o to, który standard wybrać i wdrożyć? Jakie są różnice? Która opcja jest korzystniejsza dla firmy? Nie ulega wątpliwości, iż nie ma jednej słusznej odpowiedzi na powyższe pytania.Wybór uzależniony jest od wielu czynników, wśród których kluczowymi są...
-
11.09.2018
Bezpieczeństwo żywności na wyższym poziomie
Czy możemy ufać systemom bezpieczeństwa żywności i czy są one zrównoważone? Specjaliści biorący udział w nowelizacji normy ISO 22000 wyjaśniają, dlaczego nowa wersja normy to odpowiedź na rosnące globalne wyzwania dotyczące bezpieczeństwa żywności.
-
08.08.2018
Znowelizowana norma ISO 22000 – co się zmieniło?
Od czasu pierwszej publikacji ISO 22000 w 2005 r. pojawiły się nowe kwestie związane z bezpieczeństwem żywności. Zapewnienie wysokiej jakości produktów, odpowiedniej kontroli na każdym etapie produkcji, zapobieganie zagrożeniom...