Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Śmiertelne przypadki związane z Listerią w Holandii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Co najmniej dwie osoby zmarły w wyniku wybuchu epidemii Listerii związanej z filetami schłodzonego pstrąga wędzonego w Holandii.

Wszystkie sześć chorych osób zostało hospitalizowanych, a dwie osoby zmarły z powodu infekcji. Kolejna osoba zmarła, ale nie podano informacji o przyczynie śmierci.

Pacjenci w przedziale wiekowym od 42 do 85 lat z medianą 78 lat zachorowali pomiędzy początkiem lutego, a połową czerwca.

Wybuch epidemii został zgłoszony przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska (RIVM) oraz Instytut Badań nad Bezpieczeństwem Żywności (WFSR) w Wageningen, które wspólnie monitorują grupowanie się izolatów Listerii od pacjentów i z żywności, odkąd trzy osoby zostały dotknięte chorobą.

Wycofanie

W ramach sprawozdawczości dotyczącej listeriozy zadaje się zazwyczaj kilka pytań dotyczących spożycia ryb. Informacje te są obecnie dostępne od pięciu chorych pacjentów. Wszyscy oni jedli ryby, podczas gdy czterech z nich zgłosiło spożycie ryby wędzoneej, a jeden wyraźnie wymieniał pstrąga.

W trzecim tygodniu czerwca wycofano cztery produkty - filety pstrąga wędzonego z Vis Marine, Alberta Heijn'a i dwa produkty rybne z Bond Seafood. Terminy przydatności do spożycia wahały się od 20 czerwca do 5 lipca.

Związek z pojedynczym procesem produkcji

Rzecznik NVWA (Holenderski organ ds. Bezpieczeństwa żywności i produktów konsumenckich) powiedział, że nie jest jasne, który z produktów spowodował chorobę i wszystkie zostały wyprodukowane w tym samym procesie produkcyjnym.

W NVWA poinformowano, że trzy izolaty z żywności i trzy izolaty od pacjentów utworzyły klaster na podstawie analiz sekwencjonowania całego genomu (WGS).

"Po tym powiadomieniu dochodzenie w sprawie ogniska choroby wskazało na jeden proces produkcyjny jako na źródło tego ogniska. Stwierdzono, że nie można zagwarantować bezpieczeństwa produktów wytwarzanych w wyniku tego procesu, co doprowadziło do wycofania produktu z rynku", powiedział rzecznik NVWA.

"Ponadto producent podjął kroki w celu usunięcia możliwych źródeł zanieczyszczeń. Ponieważ wszystkie zaangażowane podmioty działające na rynku spożywczym dobrowolnie podjęły wszystkie oczekiwane działania, NVWA nie podjęło wobec nich żadnych środków. Ponieważ wycofywanie z rynku rozpoczęto 19 czerwca, a także ze względu na potencjalnie długi czas inkubacji Listeria, nie możemy wykluczyć, że więcej przypadków związanych z tym ogniskiem zostanie zidentyfikowanych".

125-gramowy produkt Vis Marine był sprzedawany w sklepach Boon, Boni, Coop, Hoogvliet, Jan Linders, Nettorama, Plus, Poiesz, Spar i Vomar. Dwa produkty z Bond Seafood zostały sprzedane w Jumbo Supermarkten, a filet pstrąga AH był dostępny w sklepach Albert Heijn.

Źródło: NVWA

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.