Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Co najmniej dwie osoby zmarły w wyniku wybuchu epidemii Listerii związanej z filetami schłodzonego pstrąga wędzonego w Holandii.
Wszystkie sześć chorych osób zostało hospitalizowanych, a dwie osoby zmarły z powodu infekcji. Kolejna osoba zmarła, ale nie podano informacji o przyczynie śmierci.
Pacjenci w przedziale wiekowym od 42 do 85 lat z medianą 78 lat zachorowali pomiędzy początkiem lutego, a połową czerwca.
Wybuch epidemii został zgłoszony przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska (RIVM) oraz Instytut Badań nad Bezpieczeństwem Żywności (WFSR) w Wageningen, które wspólnie monitorują grupowanie się izolatów Listerii od pacjentów i z żywności, odkąd trzy osoby zostały dotknięte chorobą.
Wycofanie
W ramach sprawozdawczości dotyczącej listeriozy zadaje się zazwyczaj kilka pytań dotyczących spożycia ryb. Informacje te są obecnie dostępne od pięciu chorych pacjentów. Wszyscy oni jedli ryby, podczas gdy czterech z nich zgłosiło spożycie ryby wędzoneej, a jeden wyraźnie wymieniał pstrąga.
W trzecim tygodniu czerwca wycofano cztery produkty - filety pstrąga wędzonego z Vis Marine, Alberta Heijn'a i dwa produkty rybne z Bond Seafood. Terminy przydatności do spożycia wahały się od 20 czerwca do 5 lipca.
Związek z pojedynczym procesem produkcji
Rzecznik NVWA (Holenderski organ ds. Bezpieczeństwa żywności i produktów konsumenckich) powiedział, że nie jest jasne, który z produktów spowodował chorobę i wszystkie zostały wyprodukowane w tym samym procesie produkcyjnym.
W NVWA poinformowano, że trzy izolaty z żywności i trzy izolaty od pacjentów utworzyły klaster na podstawie analiz sekwencjonowania całego genomu (WGS).
"Po tym powiadomieniu dochodzenie w sprawie ogniska choroby wskazało na jeden proces produkcyjny jako na źródło tego ogniska. Stwierdzono, że nie można zagwarantować bezpieczeństwa produktów wytwarzanych w wyniku tego procesu, co doprowadziło do wycofania produktu z rynku", powiedział rzecznik NVWA.
"Ponadto producent podjął kroki w celu usunięcia możliwych źródeł zanieczyszczeń. Ponieważ wszystkie zaangażowane podmioty działające na rynku spożywczym dobrowolnie podjęły wszystkie oczekiwane działania, NVWA nie podjęło wobec nich żadnych środków. Ponieważ wycofywanie z rynku rozpoczęto 19 czerwca, a także ze względu na potencjalnie długi czas inkubacji Listeria, nie możemy wykluczyć, że więcej przypadków związanych z tym ogniskiem zostanie zidentyfikowanych".
125-gramowy produkt Vis Marine był sprzedawany w sklepach Boon, Boni, Coop, Hoogvliet, Jan Linders, Nettorama, Plus, Poiesz, Spar i Vomar. Dwa produkty z Bond Seafood zostały sprzedane w Jumbo Supermarkten, a filet pstrąga AH był dostępny w sklepach Albert Heijn.
Źródło: NVWA
Przeczytaj także
Salmonella została zrzucona z najwyższego miejsca przez Listeria monocytogenes jako główne zagrożenie, którym zajmuje się międzynarodowa sieć bezpieczeństwa żywności INFOSAN.
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...