Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Listeria głównym zagrożeniem w 4 kwartale 2019 – raport INFOSAN

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Salmonella została zrzucona z najwyższego miejsca przez Listeria monocytogenes jako główne zagrożenie, którym zajmuje się międzynarodowa sieć bezpieczeństwa żywności INFOSAN.

Bezpieczeństwo żywności

W czwartym kwartale 2019 r. sekretariat INFOSAN uczestniczył w 15 wydarzeniach dotyczących bezpieczeństwa żywności, w których brały udział 44 państwa członkowskie WHO oraz dwa terytoria państw członkowskich WHO. Wystąpiło 13 zdarzeń wiążących się z zagrożeniem biologicznym:

  • Listeria monocytogenes (4),
  • Salmonella (3),
  • Escherichia coli (3),
  • Norowirus (2),
  • Clostridium botulinum (1)

oraz dwa zdarzenia wiążące się z zagrożeniem fizycznym

  • szkło (1)
  • fragmenty plastikowe (1)

Kategorie żywności, których dotyczyło najczęściej 15 zdarzeń w czwartym kwartale 2019 r., to

  • mięso i produkty mięsne (3),
  • ryby i inne owoce morza (2),
  • zioła, przyprawy (2),
  • mleko i produkty mleczarskie (2),
  • napoje alkoholowe (1),
  • produkty spożywcze łączone (1),
  • owoce i produkty owocowe (1),
  • orzechy i nasiona oleiste (1),
  • warzywa i produkty warzywne (1),
  • nieznane (1)

Podczas międzynarodowych wydarzeń dotyczących bezpieczeństwa żywności Sekretariat INFOSAN polega na szybkim działaniu krajowych punktów kontaktowych INFOSAN w sytuacjach nadzwyczajnych w celu udzielenia odpowiedzi na wnioski o udzielenie informacji. Szybka wymiana informacji za pośrednictwem sieci INFOSAN umożliwia członkom wdrożenie odpowiednich środków zarządzania ryzykiem w celu zapobiegania chorobom w swoich krajach.

Zasięg geograficzny

Wydarzenia te dotyczyły państw członkowskich / terytoriów ze wszystkich regionów WHO:

  • Europa (19),
  • Afryka (7),
  • Zachodni Pacyfik (7),
  • obie Ameryki (6),
  • wschodnia część basenu Morza Śródziemnego (6),
  • Azja Południowo-Wschodnia (1).

W ostatnim kwartale 2019 do sekretariatu INFOSAN zgłoszono wybuch epidemii E. coli O157:H7 w Stanach Zjednoczonych (USA) związany ze spożyciem sałaty rzymskiej uprawianej w Salinas w Kalifornii. W następstwie doniesień o zawieszeniu w Hongkongu (Chiny) przywozu i sprzedaży sałaty rzymskiej z USA w jakiejkolwiek formie, Sekretariat INFOSAN pracował we współpracy z odpowiednimi awaryjnymi punktami kontaktowymi INFOSAN (ECP) w celu uzyskania informacji na temat chorób w Hongkongu (Chiny) związanych ze spożyciem produktów z sałaty rzymskiej.

Podczas zdarzenia pracownicy INFOSAN z USA dzielili się informacjami o całej sekwencji genomów, aby pomóc w identyfikacji przypadków międzynarodowych. Następnie potwierdzono, że w Hongkongu nie odnotowano żadnych zakażeń bakterią E. coli O157:H7. Do sekretariatu INFOSAN nie zgłoszono żadnych innych przypadków zachorowań poza USA.

Źródło: https://www.who.int/news-room/detail/13-01-2020-infosan-quarterly-summary-2019-4

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.