Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Sprawdzona data przydatności do spożycia = zapewnienie oszczędności. Parę słów o określaniu terminów przydatności do spożycia

Kategoria: Biznes

Na producencie żywności ciąży obowiązek podawania daty przydatności do spożycia. Określenie tego terminu nie jest jednak czymś, co jest łatwe - wymaga badań zarówno mikrobiologicznych, fizykochemicznych jak i sensorycznych.

Dostępne od kilkunastu lat "nowinki" analityczne w postaci przyspieszonych badań starzeniowych mogą sugerować, że datę przydatności uda się określić w czasie krótszym, niż faktyczna trwałość produktu. Jednakże - czy na pewno?

VI Kongres Bezpieczeństwa Żywności

W trakcie prelekcji podczas VI Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, który odbędzie się już 11 września, porozmawiamy o sposobie określania przydatności do spożycia, różnicach między badaniami w normalnym i przyspieszonym trybie, a także o nieopisanych w prawie, lecz wskazanych oznaczeniach w żywności poddawanej próbom przechowalniczym - oznaczeniach, od których zależeć może konsumencki odbiór naszego produktu.

Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/ 

Wybierz obszar: Kongresy i Targi

Autor: JARS

JARS

Bartłomiej Koźniewski - Doktor na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej (tematyka badań: enzymatyczny rozdział enancjomerów pochodnych α-podstawionych seryn).

Przeczytaj także

Partnerem Kongresu jest:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.