Naważarki Ishida
Fenix Systems Sp. z o.o.
Naważarki wielogłowicowe - przemysł spożywczy, pakowanie żywności
Polska firma Agram S.A. w procesach produkcyjnych od lat wykorzystuje maszyny japońskiego producenta – Ishida Europe. W ubiegłym roku poszerzyła swoją linię produkcyjną o kolejne elementy ważące i pakujące, skracając tym samym czas pracy maszyn. Dzięki zmianie zwiększono wydajność linii i jej szybkość, jednocześnie ulepszając oferowany produkt.
Firma Agram S.A. to istniejąca do 45 lat spółka specjalizująca się w przetwórstwie i mrożeniu owoców i warzyw korzeniowych. W ciągu roku przetwarza ok. 25 000 ton surowców, które w 90 % pochodzą z terenu Polski wschodniej, obszaru uznanego za rejon ekologiczny. Przygotowane produkty dystrybuowane są wśród przedstawicieli sektora przemysłowego, detalicznego i tzw. food service. Rynkami zbytu oprócz Polski jest również Europa, USA, Kanada, Japonia, Chiny, Izrael i Rosja.
Przy szerokiej produkcji i zaawansowanym łańcuchu dostaw firma potrzebowała zdecydowanego zwiększenia prędkości i wydajności swoich maszyn. Maszyny Ishida wykorzystywane były przez Agram już wcześniej (przez 8 lat), w związku z niezawodnością tego rozwiązania, postanowiono poszerzyć dotychczasową linię produkcyjną o kolejną naważarkę i system pakujący producenta. Wybrano m.in. systemy naważarki wielogłowicowej, dziesięciogłowicowej CCW-RV - maszynę o doskonałej reputacji, niezrównanej dokładności i wydajności.
Bogusław Demianiec, prezes firmy Agram podkreśla, że przy wyborze kierowano się jakością i możliwościami technicznymi maszyn. Ishida spełniała te wymogi. – Urządzenia działają niezawodnie i praktycznie nie ulegają awarii przy profilaktycznie wykonywanych przeglądach i serwisie – podkreśla Demianiec.
Wszystkie głowice naważarki mogą być stosowane w pojedynczej kombinacji obliczeniowej. Unikalne oprogramowanie kombinacji potrójnej pozwala na przeliczenie trzech kombinacji wagi optymalnej, podwójne ich sprawdzenie i wybór ostatecznej wersji, tj. porcji o wadze najbliższej targetu. Wszystko odbywa się w jednym cyklu roboczym. Takie rozwiązanie minimalizuje błędne zrzuty i zwiększa wydajność, a także zwiększa dokładność i spójność całego procesu naważenia. Dodatkowo, system redukcji wpływu tzw. wibracji tła (Anti-floor vibration), pozwala na stabilizowanie sygnału wyjściowego z głowicy ważącej, poprawiając tym samym stabilność sygnału i dokładność operacyjną maszyny.
Linię postanowiono uzupełnić również systemem Ishida DACS-G. Zadaniem tego typu wag kontrolnych jest wykrycie oraz usunięcie produktów, które nie spełniają określonych wymogów wagowych - produkty z niedowagą mogą prowadzić do dotkliwych kar pieniężnych, natomiast nadważanie, tzw. gratis oznacza również wymierne straty ekonomiczne.
Obecnie, po rozszerzeniu linii produkcyjnej systemy Ishida działają w dwóch zmianach, ok. 16-20 godzin. Przed unowocześnieniem linii zdarzało się, że naważarki pracowały całą dobę, jednak dzięki podniesieniu wydajności i prędkości (w zakładzie Agram wydajność maszyn Ishida to od 30-50 taktów na minutę), nie ma takiej potrzeby. Wartości są podobne dla całości oferowanego asortymentu, od produktów warzywnych jednoskładnikowych (kalafiory, brokuły) przez mieszanki, po produkty owocowe. Wartości mogłyby być jeszcze wyższe, jednak praca jest systemu jest limitowana przez peryferyjną maszynę pakującą.
Co do terminu zwrotu z inwestycji, wszystko zależy oczywiście od ilości pakowanych produktów w danym czasie. W przypadku produkcji Agram jest to dość krótki okres. W ciągu 3-4 lat linia ponownie zostanie poszerzona. Tym bardziej, że przy obecnym zakupie, dystrybutor Fenix Systems, przeprowadził w ramach pakietu wszelkie potrzebne szkolenia personelu technicznego w zakresie obsługi systemów pakujących. – To duże ułatwienie i zniwelowanie ewentualnych przestojów pracy przy obsłudze nowych maszyn. To kwestie, które w produkcji mają duże znaczenie – przyznaje Bogusław Demianiec.
Źródło: ishidaeurope.com
Przeczytaj także
Mali producenci snaków poszukują technologii wydajnej, ale i przystępnej. Niewielka firma rodzinna Belsia produkująca chipsy ziemniaczane wybrała zintegrowany system do pakowania Ishida.
Porcje sałaty pakowane jednostkowo są łatwe do przygotowania i spożycia, lecz stanowią nie lada wyzwanie w procesie pakowania. Ian Atkinson z Ishida Europe wyjaśnia główne trudności oraz tłumaczy, jak je pokonać przy pomocy najnowszej technologii ważenia.
Wykrywanie ewentualnych zanieczyszczeń w produktach mlecznych nie jest łatwe z wielu przyczyn. Utrudnione może być ze względu na objętość, temperaturę czy obecność wody w produkcie.
Polecane produkty