Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sprawniejsze przetwórstwo warzyw i owoców – Polska Firma Agram stawia na maszyny Ishida Europe

Kategoria: Procesy i Technologie

Polska firma Agram S.A. w procesach produkcyjnych od lat wykorzystuje maszyny japońskiego producenta – Ishida Europe. W ubiegłym roku poszerzyła swoją linię produkcyjną o kolejne elementy ważące i pakujące, skracając tym samym czas pracy maszyn. Dzięki zmianie zwiększono wydajność linii i jej szybkość, jednocześnie ulepszając oferowany produkt.

Firma Agram S.A. to istniejąca do 45 lat spółka specjalizująca się w przetwórstwie i mrożeniu owoców i warzyw korzeniowych. W ciągu roku przetwarza ok. 25 000 ton surowców, które w 90 % pochodzą z terenu Polski wschodniej, obszaru uznanego za rejon ekologiczny. Przygotowane produkty dystrybuowane są wśród przedstawicieli sektora przemysłowego, detalicznego i tzw. food service. Rynkami zbytu oprócz Polski jest również Europa, USA, Kanada, Japonia, Chiny, Izrael i Rosja.

Przy szerokiej produkcji i zaawansowanym łańcuchu dostaw firma potrzebowała zdecydowanego zwiększenia prędkości i wydajności swoich maszyn. Maszyny Ishida wykorzystywane były przez Agram już wcześniej (przez 8 lat), w związku z niezawodnością tego rozwiązania, postanowiono poszerzyć dotychczasową linię produkcyjną o kolejną naważarkę i system pakujący producenta. Wybrano m.in. systemy naważarki wielogłowicowej, dziesięciogłowicowej CCW-RV - maszynę o doskonałej reputacji, niezrównanej dokładności i wydajności.

Bogusław Demianiec, prezes firmy Agram podkreśla, że przy wyborze kierowano się jakością i możliwościami technicznymi maszyn. Ishida spełniała te wymogi.  – Urządzenia działają niezawodnie i praktycznie nie ulegają awarii przy profilaktycznie wykonywanych przeglądach i serwisie – podkreśla Demianiec.

Wszystkie głowice naważarki mogą być stosowane w pojedynczej kombinacji obliczeniowej.  Unikalne oprogramowanie kombinacji potrójnej pozwala na przeliczenie trzech kombinacji wagi optymalnej, podwójne ich sprawdzenie i wybór ostatecznej wersji, tj. porcji o wadze najbliższej  targetu. Wszystko odbywa się w jednym cyklu roboczym. Takie rozwiązanie minimalizuje błędne zrzuty i zwiększa wydajność, a także zwiększa dokładność i spójność całego procesu naważenia. Dodatkowo, system redukcji wpływu tzw. wibracji tła (Anti-floor vibration), pozwala na stabilizowanie  sygnału wyjściowego z głowicy ważącej, poprawiając tym samym stabilność sygnału i dokładność operacyjną maszyny.

Linię postanowiono uzupełnić również systemem Ishida DACS-G. Zadaniem tego typu wag kontrolnych jest wykrycie oraz usunięcie produktów, które nie spełniają określonych wymogów wagowych - produkty z niedowagą mogą prowadzić do dotkliwych kar pieniężnych, natomiast nadważanie, tzw. gratis oznacza również wymierne straty ekonomiczne.

Obecnie, po rozszerzeniu linii produkcyjnej systemy Ishida działają w dwóch zmianach, ok. 16-20 godzin. Przed unowocześnieniem linii zdarzało się, że naważarki pracowały całą dobę, jednak dzięki podniesieniu wydajności i prędkości (w zakładzie Agram wydajność maszyn Ishida to od 30-50 taktów na minutę), nie ma takiej potrzeby. Wartości są podobne dla całości oferowanego asortymentu, od produktów warzywnych jednoskładnikowych (kalafiory, brokuły) przez mieszanki, po produkty owocowe. Wartości mogłyby być jeszcze wyższe, jednak praca jest systemu jest limitowana przez peryferyjną maszynę pakującą.

Co do terminu zwrotu z inwestycji, wszystko zależy oczywiście od ilości pakowanych produktów w danym czasie. W przypadku produkcji Agram jest to dość krótki okres. W ciągu 3-4 lat linia ponownie zostanie poszerzona. Tym bardziej, że przy obecnym zakupie, dystrybutor Fenix Systems, przeprowadził w ramach pakietu wszelkie potrzebne szkolenia personelu technicznego w zakresie obsługi systemów pakujących. – To duże ułatwienie i zniwelowanie ewentualnych przestojów pracy przy obsłudze nowych maszyn. To kwestie, które w produkcji mają duże znaczenie – przyznaje Bogusław Demianiec.

Źródło: ishidaeurope.com

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Dystrybutor urządzeń Ishida w Polsce:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.