Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkty typu convenience trudne do spakowania

Kategoria: Procesy i Technologie

Porcje sałaty pakowane jednostkowo są łatwe do przygotowania i spożycia, lecz stanowią nie lada wyzwanie w procesie pakowania. Ian Atkinson z Ishida Europe wyjaśnia główne trudności oraz tłumaczy, jak je pokonać przy pomocy najnowszej technologii ważenia.

Popularność sałat pakowanych generuje silną konkurencję. Producenci muszą maksymalizować wydajność i efektywność swoich działań. Kluczową rolę odgrywają więc naważarki wielogłowicowe pozwalające na zautomatyzowanie procesu pakowania. Technologia ewoluuje wraz z rozwojem rynku, aby sprostać coraz bardziej wymagającym produktom i aplikacjom.

Na czym polega trudność pakowania sałaty?

Ważenie sałat i sałatek wymaga rozwiązania kilku istotnych kwestii. Właściwości fizyczne sałat sprawiają, że są produktem bardzo trudnym w obsłudze. Wkład produktowy, gdy po raz pierwszy przybywa do pakowania, zwykle bywa mokry, ale następnie w ciągu dnia stopniowo wysycha, co wpływa bezpośrednio na charakterystykę przepływu przez system naważarki. Ponadto jest wiele różnych kształtów i rozmiarów liści, które w dodatku mogą się sklejać lub zaplątać. Z kolei owoce pocięte na plastry mają tendencję do przyklejania się lub zawieszania na elementach systemu naważarki.

Każde rozwiązanie cyklu naważania musi uwzględniać powyższe czynniki, tak by w rezultacie zapewnić maksymalną wydajność i jednocześnie zminimalizować straty. Dla producenta sałatek istotnym jest poznanie  kluczowych obszarów, które należy wziąć pod uwagę przy doborze optymalnego rozwiązania procesu automatycznego naważania.

Rozwiązania ułatwiające pakowanie sałaty

Pierwszym z nich jest przepływowość produktu przez dukty systemu naważarki wielogłowicowej. Rozwiązania polegające na projektowaniu spadków, które mogą pomóc, obejmują m.in. odpowiednie kąty leja zasypowego zapewniające początkową, równomierną dyspersję produktu w górnej części naważarki oraz aspekt konstrukcyjny dla leja rozładowczego lub zasobnika odmierzającego czas. Aby zapobiec przywieraniu, powierzchnie muszą być wytłaczane lub muszą wykorzystywać specjalne powłoki kontaktowe, takie jak C4.

Przepływ produktu przez naważarkę ma ogromne znaczenie. Zazwyczaj, do utrzymania przepływności  produktu w naważarkach stosowana jest wibracja. Jednakże niewielka waga oraz zróżnicowane kształty i rozmiary liści sałaty oznaczają, że potrzebna jest pomoc dodatkowa. Ostatnio obserwowaliśmy wprowadzenie nadmuchu  powietrza, jako alternatywy - ale rozwiązanie to nie daje pełnej kontroli. Skuteczniejsze jest dostarczenie większej mocy oraz szerszego sterowania układem wibracyjnym, w którym, w celu osiągnięcia maksymalnie możliwej mocy, nie tylko amplituda ale także częstotliwość mogą być regulowane.

Podczas przemieszczania produktu między zasobnikiem podawczym, a zasobnikiem naważającym, wymaganiem podstawowym powinny być podwójnie otwierane śluzy zasobnika. Zapewnia to płynny przepływ, minimalizując ryzyko zakleszczenia produktu. W przypadku szczególnie wymagających wkładów produktowych, oferuje się modele maszyn, w których można programować otwieranie śluz dla różnych trybów otwierania (na przykład szybkie, agresywne, „trzepoczące”), które to dają podwójne zabezpieczenie całkowitego opróżnienia zasobników za każdym cyklem.

Wyzwaniem podczas samego procesu ważenia jest bardzo niska waga produktu. W przypadku większości  naważarek wielogłowicowych, jeśli nie będzie dostępna stabilna kombinacja wag, ważenie nie zostanie wykonane. Pominięte cykle ważenia wpływają na zmniejszenie ogólnej wydajność i efektywność. Najnowsza technologia Ishida jest w stanie zidentyfikować dla każdego cyklu aż trzy różne kombinacje, a następnie wybrać najlepszą z nich, czyniąc to w ułamku sekundy. To rozwiązanie znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo  tzw. naważenia przeoczonego. Podobnie, jeśli głowica naważająca napotka jakiś  problem, ważne jest, aby nie miało to wpływu na bieżącą wydajność. Niektóre naważarki umożliwiają zdejmowanie, naprawianie i wymianę głowicy, podczas gdy naważarka nadal jest funkcjonalna, co zapewnia wysoki poziom produkcji.

Kolejnym niezwykle ważnym wymogiem jest niezawodność samego systemu naważania, uwzględniające trudne środowisko robocze - wiele operacji objętych rygorystycznymi zasadami przestrzegania higieny, a co za tym idzie, częste, intensywne mycie. W tych warunkach najlepiej radzą sobie modele w najwyższej klasie  wodoodporności - IP69K.

Podczas procesu mycia zawsze pojawia się ryzyko przedostania się wody, na przykład, jeśli drzwi jednostki napędowej układu ważącego są poluzowane lub przypadkowo zostaną otwarte, nawet na chwilę. Może to prowadzić do utraty wydajności maszyny i znacznych szkód, powodując przestoje i ewentualną konieczność naprawy. Dlatego też Ishida, jako jedno najnowszych rozwiązań, wprowadziła specjalne sensory rosy i temperatury. Czujniki umieszczone są w kluczowych punktach konstrukcji naważarki i monitorują poziomy dopuszczalnej wilgotności, a w razie zagrożenia inicjują  serie narastających ostrzeżeń dla operatorów.

Oczywiście niewiele wag działa jako samodzielne maszyny - stanowią integralną część zautomatyzowanej linii. Im więcej sprzętu obsługiwanego przez jednego dostawcę, tym większa szansa na zmaksymalizowanie produkcji i sprawniejsze rozwiązanie ewentualnych problemów. Pełna integracja z maszynami zdolnymi do przekazywania informacji między sobą, może być istotnym czynnikiem uzyskiwania maksymalnej wydajności. Na przykład, wspomniane już mokre liście na początku cyklu produkcyjnego mogły wyschnąć pod jego koniec. Może to wpływać na wagę liści w opakowaniu. Tyko ciągłe monitorowanie masy zapakowanej przez wagę kontrolną pozwala zidentyfikować wszelkie zmiany i przesłać  informacje z powrotem do naważarki wielogłowicowej, celem dostrojenia jej ustawień.

Dostępne systemy zdalnego monitorowania, umożliwiają ciągłe sprawdzanie wydajności maszyny oraz zapewniają kompleksowe przechwytywanie danych produkcyjnych i ich dogłębną analizę. Rozwiązanie umożliwia przetwórcom i firmom pakującym obsługę linii z maksymalną wydajnością i efektywnością oraz pozwala unikać niepożądanych przestojów.

Źródło: ishidaeurope.com     

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

DYSTRYBUTOR URZĄDZEŃ ISHIDA W POLSCE:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.