Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Studenckie Koło Naukowe Higieny Żywności i Toksykologii (SKNHŻiT) rozpoczęło swą działalność w 2014 roku przy Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie z inicjatywy studentów Wydziału Nauki o Żywności, Wydziału Biologii i Biotechnologii, Wydziału Nauk Medycznych i Wydziału Bioinżynierii Zwierząt, nad którym opiekę sprawuje dr n. wet. inż. Magdalena Polak-Śliwińska.
Zrzesza studentów zainteresowanych zgłębianiem zagadnień i poszerzaniem swojej wiedzy w obrębie takich obszarów tematycznych, jak: zanieczyszczenia i związki toksyczne występujące w żywności, a także higiena żywności. Członkowie Koła otwarci są na zawieranie nowych znajomości i kontaktów, ścisłą współpracę, dającą wymierne korzyści obu stronom oraz na nowe wyzwania.
Działalność
Członkowie SKNHŻiT realizują cały szereg projektów badawczych, których wyniki prezentowane są na konferencjach i sesjach naukowych – głównie o zasięgu krajowym.
Wśród zrealizowanych prac badawczych można wymienić badania dotyczące m.in.:
W 2016 roku SKNHŻiT było organizatorem seminarium przy współpracy z firmą LECO POLSKA pt. „Wykorzystanie systemu GCXGC-TOFMS oraz nowoczesnych technik ekstrakcyjnych w analizie próbek o bogatej matrycy”, umożliwiając studentom zdobycie specjalistycznej wiedzy na ten temat.
Członkowie SKNHŻiT biorą czynny udział w wielu wydarzeniach oraz warsztatach promujących i popularyzujących naukę takich, jak Dni Otwarte UWM oraz Olsztyńskie Dni Nauki i Sztuki. Biorą również czynny udział w organizacji odbywającego się cyklicznie Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie, a szczególnie Sekcji Nauk o Żywności.
Zapraszamy zainteresowanych do kontaktowania się z nami.
Osoby do kontaktu:
Opiekun Koła – Dr n. wet. inż. Magdalena Polak-Śliwińska
Kontakt e-mail: m.polak@uwm.edu.pl
Przewodniczący Koła – Patryk Wiśniewski
Kontakt e-mail – paatrykk.w@wp.pl lub sknhigienyzywnoscitoksykologii@gmail.com
Słowa kluczowe: