Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
Na podstawie kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia produktu aflatoksynami.
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt - KRESTO Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g
Numer partii - L211451V630
Najlepiej spożyć przed - 18.05.2022
Kraj pochodzenia: Argentyna
Producent - VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykrytym zanieczyszczeniu wdrożył procedurę wycofania z rynku wskazanej w komunikacie partii.
Organy urzędowej kontroli monitorują proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W wyniku postępowania wyjaśniającego związanego z zatruciem toksyną botulinową stwierdzono obecność Clostridium botulinum oraz toksyny botulinowej w próbce produktu pn. "Pasta warzywna śródziemnomorska z pestkami dyni Mega Vega".
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g.