Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Światowy Tydzień wiedzy o antybiotykach odbywa się w dniach 18-24 listopada 2020 r.
Celem tygodnia jest podniesienie świadomości społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia ludzi i zwierząt, wynikających z oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, promowanie dobrych praktyk w tej dziedzinie oraz ograniczenie powstawania i rozprzestrzeniania się oporności na całym świecie.
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe stanowi zagrożenie dla zdrowia oraz dobrostanu zwierząt, zarówno wodnych jak i lądowych.
Oporne bakterie nie znają granic - mogą krążyć pomiędzy ludźmi, zwierzętami i środowiskiem. Zjawisko antybiotykooporności jest problemem ogólnoświatowym.
Głównym czynnikiem powstawania i rozwoju zjawiska oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe jest niewłaściwe używanie oraz nadużywanie środków przeciwdrobnoustrojowych u zwierząt i ludzi.
Dlatego odpowiedzialne i ostrożne stosowanie antybiotyków u zwierząt ma kluczowe znaczenie dla zachowania ich skuteczności.
Należy pamiętać, że:
Dołącz do nas w walce z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe, aby zachować ich skuteczność i chronić naszą przyszłość!
Więcej informacji znajdziesz na stronie https://oie-antimicrobial.com/
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Przeczytaj także
Maria Kosik - auditoka IFS, BRC,22000, Global G.A.P TUV Nord Polska ze swojego audytorskiego pamiętnika opowie o najczęstszych niezgodnościach rejestrowanych podczas auditów IFS Food. W tym roku kongres PIERWSZY RAZ odbędzie się w formie ONLINE i można dołączyć do niego bezpłatnie.
Świadomość ekologiczna społeczeństwa rośnie tym szybciej, im bardziej, w życiu codziennym, dotyka nas problem zanieczyszczenia naszego otoczenia.
Wydawnictwo Nowiny z myślą o czasie świątecznym realizuje unikatowy projekt pn. „Kupuję-Smakuję. Wybieram polskie produkty”. Kiedy dotyka nas wszystkich pandemia, zachęcamy mieszkańców do kupowania polskich produktów.