Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Światowy Tydzień wiedzy o antybiotykach

Kategoria: Biznes

Światowy Tydzień wiedzy o antybiotykach odbywa się w dniach 18-24 listopada 2020 r.

Celem tygodnia jest podniesienie świadomości społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia ludzi i zwierząt, wynikających z oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, promowanie dobrych praktyk w tej dziedzinie oraz ograniczenie powstawania i rozprzestrzeniania się oporności na całym świecie.

Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe stanowi zagrożenie dla zdrowia oraz dobrostanu zwierząt, zarówno wodnych jak i lądowych.

Oporne bakterie nie znają granic - mogą krążyć pomiędzy ludźmi, zwierzętami i środowiskiem. Zjawisko antybiotykooporności jest problemem ogólnoświatowym.

Głównym czynnikiem powstawania i rozwoju zjawiska oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe jest  niewłaściwe używanie oraz nadużywanie środków przeciwdrobnoustrojowych u zwierząt i ludzi.

Światowy Tydzień wiedzy o antybiotykach 

 

Dlatego odpowiedzialne i ostrożne stosowanie antybiotyków u zwierząt ma kluczowe znaczenie dla zachowania ich skuteczności.

Należy pamiętać, że:

  • Zastosowanie środków przeciwdrobnoustrojowych może odbywać się wyłącznie na zlecenie lekarza weterynarii i tylko po przeprowadzonym przez niego badaniu klinicznym zwierzęcia, w oparciu o doświadczenie kliniczne, diagnostyczne oraz badania laboratoryjne.
  • Stosowanie środków przeciwdrobnoustrojowych nie może zastąpić dobrych praktyk hodowlanych, higieny, bioasekuracji i programów szczepień.
  • Określenie warunków odpowiedzialnego stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych, w tym schematów dawkowania, dróg podania i okresu karencji należy do obowiązków lekarza weterynarii.
  • Należy stosować wyłącznie środki przeciwdrobnoustrojowe, które zostały dopuszczone do obrotu i pochodzą z legalnych źródeł.

Dołącz do nas w walce z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe, aby zachować ich skuteczność i chronić naszą przyszłość!

 

Więcej informacji znajdziesz na stronie https://oie-antimicrobial.com/

 

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

 

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Kongresy i Targi

Autor: Główny Inspektorat Weterynarii

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.