Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
System RASFF
W Unii Europejskiej podstawowym źródłem informacji o produktach (żywności) niebezpiecznych jest System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF), który został utworzony już w 1979 r. Rapid Alert System of Food and Feed służy do szybkiej wymiany informacji o zagrożeniach wykrytych w żywności, paszach oraz w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Obecnie system funkcjonuje na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r.
Pełna treść dostępna po zalogowaniu się na darmowym koncie Czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Przeciwdziałanie zafałszowaniom żywności za pomocą rozwiązań prawnych znane już było setki, a nawet tysiące lat temu. Z fałszowaniem chleba, wina, mięsa czy oliwy oraz innych artykułów walczono od zawsze i wszędzie.
Pojawił się raport przygotowany na podstawie Unijnego Systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach za rok 2018. Zapraszamy do zapoznania się z najważniejszymi wnioskami z raportu.
Polecane produkty