Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Prawo a fałszowanie żywności - obecny stan prawny i instytucje odpowiedzialne za monitorowanie rynku

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Przeciwdziałanie zafałszowaniom żywności za pomocą rozwiązań prawnych znane już było setki, a nawet tysiące lat temu. Z fałszowaniem chleba, wina, mięsa czy oliwy oraz innych artykułów walczono od zawsze i wszędzie. Przykładowo starożytni Grecy i Rzymianie wprowadzili system znakowania beczek wina w celu potwierdzenia ich autentyczności, a w średniowiecznym Krakowie na targu mięsnym obok tuszy wieprza musiała być wystawiona jego głowa, żeby udowodnić, że mięso jest świeże. Te przykłady pokazują, że reakcja na fałszowanie żywności w prawie przybiera postać dwutorową: z jednej strony znajdziemy normy dotyczące jakości handlowej żywności, a z drugiej jej bezpieczeństwa. Obecnie takie rozróżnienie wciąż istnieje w polskim prawie żywnościowym: funkcjonują dwie definicje żywności zafałszowanej, nadzór nad tymi obszarami sprawują co do zasady odrębne organy wymierzając kary na różnych podstawach prawnych.

DEFINICJE

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn