Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Przeciwdziałanie zafałszowaniom żywności za pomocą rozwiązań prawnych znane już było setki, a nawet tysiące lat temu. Z fałszowaniem chleba, wina, mięsa czy oliwy oraz innych artykułów walczono od zawsze i wszędzie. Przykładowo starożytni Grecy i Rzymianie wprowadzili system znakowania beczek wina w celu potwierdzenia ich autentyczności, a w średniowiecznym Krakowie na targu mięsnym obok tuszy wieprza musiała być wystawiona jego głowa, żeby udowodnić, że mięso jest świeże. Te przykłady pokazują, że reakcja na fałszowanie żywności w prawie przybiera postać dwutorową: z jednej strony znajdziemy normy dotyczące jakości handlowej żywności, a z drugiej jej bezpieczeństwa. Obecnie takie rozróżnienie wciąż istnieje w polskim prawie żywnościowym: funkcjonują dwie definicje żywności zafałszowanej, nadzór nad tymi obszarami sprawują co do zasady odrębne organy wymierzając kary na różnych podstawach prawnych.
DEFINICJE
Aby przeczytać artykuł musisz założyć i zalogować się na darmowym koncie czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
Rynek zalewany jest informacjami o kolejnych zafałszowaniach żywności. Wszelkie standardy i historyczne przekonania o braku takich fałszerstw są obalane przez kolejne sensacyjne informacje. Co w takim razie czeka nas w 2020 roku.
Włoski Unaprol (Konsorcjum Włoskiej Oliwy z oliwek) 15 października poinformował o konfiskacie ponad 2 ton fałszywej oliwy z oliwek extra virgin. W ciągu ostatniego miesiąca na portalach czeskiego SZPI i polskiego IJHARSu równiez opublikowano przypadki niespełnienia wymagań jakościowych oliwy extra virgin.
Kurkuma jest żółtą przyprawą o licznych korzyściach zdrowotnych, w tym przeciwzapalnych i antykancerogennych. Jednak ostatnie badania pokazują, że kurkuma uprawiana w Bangladeszu może zawierać wysokie stężenia ołowiu.