Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Pomimo osłabienia cen skupu jabłek, ceny polskiego koncentratu soku jabłkowego utrzymują się na poziomie 1,05-1,10 Euro za kilogram, podczas gdy chińskie ceny koncentratu nieznacznie spadły. Według najnowszych prognoz Brazylia wyeksportuje w tym sezonie 1,05 milionów ton soku pomarańczowego, o 18 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie. Spekuluje się, że jego ceny będą rosnąć. Sytuację na światowym rynku koncentratów soków komentuje Karolina Załuska, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Komisja Europejska zatwierdziła siedem genetycznie zmodyfikowanych upraw (3 kukurydzę, 2 soje, 1 rzepak i 1 bawełnę) oraz odnowiła zezwolenia na dwie uprawy kukurydzy i jedną uprawę rzepaku wykorzystywanych do produkcji żywności i paszy dla zwierząt.
Komisja ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu i ołowiu w szerokiej gamie produktów spożywczych. Środki te mają na celu dalsze ograniczenie obecności rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności oraz zwiększenie dostępności zdrowej żywności. Wynika to ze zobowiązań podjętych w Europejskim Planie Walki z Rakiem.
Środek ten będzie stanowił wsparcie i zwiększy przepływ środków pieniężnych dla rolników dotkniętych kryzysem COVID-19 oraz skutkami niekorzystnych warunków pogodowych w całej UE.