Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

UE zatwierdza 10 genetycznie zmodyfikowanych upraw do stosowania w charakterze żywności i paszy dla zwierząt

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła siedem genetycznie zmodyfikowanych upraw (3 kukurydzę, 2 soje, 1 rzepak i 1 bawełnę) oraz odnowiła zezwolenia na dwie uprawy kukurydzy i jedną uprawę rzepaku wykorzystywanych do produkcji żywności i paszy dla zwierząt.

Wszystkie te organizmy zmodyfikowane genetycznie przeszły kompleksową i rygorystyczną procedurę zatwierdzania, w tym pozytywną ocenę naukową przeprowadzoną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Decyzje o zatwierdzeniu nie obejmują upraw. Państwa członkowskie nie osiągnęły większości kwalifikowanej ani za, ani przeciw w Stałym Komitecie oraz w następującym po nim Komitecie Odwoławczym. W związku z tym Komisja Europejska ma prawny obowiązek kontynuować wydawanie zezwoleń zgodnie z otrzymanymi opiniami naukowymi. Zezwolenia są ważne przez 10 lat, a wszelkie produkty wytworzone z tych GMO będą podlegać surowym unijnym przepisom dotyczącym etykietowania i identyfikowalności.

Więcej informacji na temat GMO w UE można znaleźć tutaj.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

  • 16.08.2021

    Komisja ogranicza zawartość rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności

    Komisja ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu i ołowiu w szerokiej gamie produktów spożywczych. Środki te mają na celu dalsze ograniczenie obecności rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności oraz zwiększenie dostępności zdrowej żywności. Wynika to ze zobowiązań podjętych w Europejskim Planie Walki z Rakiem.

     

    Czytaj więcej
  • 16.08.2021

    Tlenek etylenu w żywności

    Od września 2020 r. urzędowe laboratoria służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w państwach członkowskich oraz laboratoria kontrolne działające na rzecz producentów żywności zaczęły wykrywać obecność tlenku etylenu początkowo w ziarnie sezamu importowanym z Indii, a następnie w różnych innych produktach pochodzących przede wszystkim z tego regionu, takich jak przyprawy, substancje dodatkowe do żywności (mączka drzewa świętojańskiego – E410, guma guar – E-412) czy suplementy diety.

    Czytaj więcej
  • 13.08.2021

    Jakość handlowa wyrobów sprzedawanych luzem przeznaczonych dla konsumenta finalnego

    W 265 sklepach IJHARS sprawdziła jakość handlową różnego asortymentu produktów (nieopakowanych) sprzedawanych luzem lub pakowanych na życzenie konsumenta w miejscu sprzedaży. Produktami priorytetowymi były: pieczywo, ciasta i ciastka, mięso i wędliny, sery oraz ryby mrożone.

     

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn