Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Szum medialny czy rewolucyjne zmiany - czyli Blockchain w branży spożywczej

Kategoria: Procesy i Technologie

Blockchain to na pewno ciekawa technologia. Ale czy spełnia ona także oczekiwania przedsiębiorców? I tu pojawiają się kolejne pytania. Czy bazujący na Internecie system informacyjny mógłby zrewolucjonizować przemysł spożywczy? I jak przedsiębiorstwa mogą podejść do tej technologii?  

Po pierwszych sukcesach w sektorze finansowym, pora na branżę spożywczą. Mowa o technologii blockchain. Za tą technologią stoi znajdująca się w chmurze zdecentralizowana baza danych, która jest aktualizowana chronologicznie i która przechowuje stale rosnącą listę rekordów danych transakcji. Podobnie jak w łańcuchu, nowe elementy są dodawane na stałe do końca blockchaina, aż blok będzie kompletny. Następnie generowany jest kolejny blok, przy czym każdy blok zawiera sumę kontrolną z poprzedniego bloku.  

To, co brzmi nieco teoretycznie może być jednak początkiem przełomowych zmian w łańcuchu dostaw.

Rola technologii blockchain w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności

Technologia blockchain mogłaby doskonale sprawdzić się w wielu obszarach w branży spożywczej i wyprzeć niektóre stosowane dotychczas procedury i technologie. Konkretnym scenariuszem zastosowania jest śledzenie pochodzenia artykułów żywnościowych. Blockchain zapamiętuje dane w zabezpieczonym przed modyfikacjami formacie w centralnej bazie danych umieszczonej w chmurze. Umożliwia to zgodną z przepisami prawa wymianę danych pomiędzy dowolną liczbą podmiotów - od dostawców poprzez producentów, hurtownie, logistyków i detalistów aż do klientów. Z uwagi na to, że wszyscy pracują z tym samym rekordem danych, każda transakcja może być  dokładnie prześledzona w czasie rzeczywistym, także po długim czasie. Technologia blockchain pozwoli usunąć w dzisiejszych łańcuchach dostaw wiele słabych punktów, takich jak niespójne lub brakujące informacje, papierowa dokumentacja czy problemy z interfejsami podczas wymiany danych. Ma to niebagatelny wpływ nie tylko na koszty i szybkość realizacji zamówień, ale też na bezpieczeństwo żywności. Informacje na temat pochodzenia, numerów serii produkcyjnych, danych produkcji, dat minimalnej trwałości, dokumentacji łańcucha chłodniczego są zapamiętane w blockchain. Tym samym można natychmiast zidentyfikować zanieczyszczone produkty i wycofać je z obiegu.  

Decentralizacja i zabezpieczenie przed modyfikacją

 

Stopniowa integracja z łańcuchem dostaw

Każdemu, kto zamierza pracować z blockchain zaleca się stopniową integrację tej technologii z łańcuchem dostaw oraz utworzenie wewnętrznej bazy danych Blockchain. W kolejnym kroku baza danych powinna być rozszerzona o kolejne podmioty w celu ułatwienia wymiany danych. W efekcie końcowym będą uwzględnione wszystkie podmioty łańcucha dostaw aż do konsumentów. To z kolei oznacza lepsze doświadczenia zakupowe dla klientów, wyższą wartość dodaną wzdłuż całego łańcucha dostaw, efektywniejsze procesy i tym samym niższe koszty.  

 

Zapraszamy do obserwowania profilu LinkedIn CSB-System Polska oraz do odwiedzenia naszej strefy blogowej.

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Autor: CSB - System Polska Sp. z o.o.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.