Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Szybka metoda wykrywania zakazanego dodatku do żywności

Kategoria: Procesy i Technologie , Składniki Żywności

Kancerogenne barwniki

Substancje z grupy Sudanów to syntetyczne barwniki azowe o wysoce rakotwórczych właściwościach, które zwróciły uwagę europejskich ekspertów bezpieczeństwa żywności w 2003 r., gdy ich obecność wykryto w przyprawach takich jak curry, kurkuma czy papryka w proszku. Od tego momentu wprowadzono w życie przepisy regulujące stosowanie Sudanu w żywności, co wywołało konieczność opracowania różnorodnych technik analitycznych pozwalających na wykrywanie tych barwników w produktach spożywczych trafiających na rynek UE.

Złagodzenie przepisów

Dziesięć lat później, w 2013 r., stwierdzono, że problem udało się niemal całkowicie zażegnać, w związku z czym złagodzono regulacje dotyczące testów na obecność Sudanu – obowiązek analizy żywności pod tym kątem objął tylko 10% próbek. Z tego powodu zaczęto poszukiwać szybkich i tanich technik analitycznych, które nie wymagałyby dużych nakładów finansowych ani prowadzenia długotrwałych oznaczeń w produktach spożywczych.

Techniki chemometryczne

Badacze z Wydziału Chemii Analitycznej i Chemii Organicznej Uniwersytetu Rovira i Virgili w Hiszpanii opracowali skuteczną i wiarygodną metodę pozwalającą na szybkie wykrywanie Sudanu w żywności. Analiza ta opiera się o techniki chemometryczne, które okazały się wyjątkowo efektywne w detekcji zakazanego barwnika w próbkach produktów zafałszowanych Sudanem.

Detekcja i oznaczenie ilościowe

Pobrany z matryc materiał analityczny zbadany został przy pomocy spektrofotometru UV-VIS, a uzyskane w ten sposób dane posłużyły do przygotowania klasyfikacji próbek ze względu na obecność barwnika – specjalnie opracowany model matematyczny pozwolił naukowcom zidentyfikować produkty zafałszowane Sudanem i odróżnić je od „czystych” próbek. Następnie dokonano oznaczenia ilościowego barwnika poprzez zastosowanie modelu kalibracji wieloparametrowej, dzięki któremu powiązano sygnał zarejestrowany przez spektrofotometr ze stężeniem Sudanu w próbce.

Skuteczna i tania metoda o szerokim zastosowaniu

Badanie to stanowi potwierdzenie skuteczności technik chemometrycznych w analizie żywności, które według autorów pracy są wyjątkowo użyteczne w kontekście szybkiego i niedrogiego wykrywania określonych związków chemicznych. Metody tego typu mogą znaleźć zastosowanie nie tylko w branży spożywczej, ale również w przypadku analiz dotyczących zanieczyszczeń środowiskowych.

Źródła:

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.