Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Tak dla produktów pełnoziarnistych, czyli o korzyściach płynących ze spożywania żywności nieprzetworzonej

Kategoria: Składniki Żywności

Kolejne wyniki badań, dotyczących sposobu odżywiania się ludzi, potwierdzają – zastępowanie produktów zawierających zboża rafinowane, produktami nieprzetworzonymi takimi jak płatki owsiane, jęczmień, żyto, ryż brązowy lub dziki oraz pieczywo pełnoziarniste, wpływa korzystnie na nasze zdrowie.

Nieprzetworzone ziarna

Naukowcy z Ośrodka Badań nad Żywieniem Człowieka z amerykańskiego Departamentu Stanu ds. Odżywiania (HNRCA) w Jean Mayer przeprowadzili badania, których celem było wyjaśnienie wpływu spożywania całych, nieprzetworzonych ziaren zbóż na zdrowie, w tym przede wszystkim na regulację masy ciała, poziom cukru we krwi oraz zużycie kalorii (energii).

Według Susan Roberts, dyrektora Laboratorium Metabolizmu Energii, przeprowadzone w Jean Mayer badania były pierwszymi, podczas których ściśle kontrolowana była dieta uczestników, w tym przede wszystkim ich masa ciała i ilość spożywanych przez nich produktów pełnoziarnistych. Wcześniejsze badania kliniczne nie uwzględniały wystarczająco precyzyjnie tych ważnych kryteriów, sprawiając, iż uzyskane wnioski dotyczące potencjalnego korzystnego wpływu produktów pełnoziarnistych na zdrowie, były dyskusyjne.

Przebieg badań

Badania były prowadzone przez okres 8 tygodni. Na wstępie naukowcy ustalili masę ciała oraz zapotrzebowanie energetyczne 81 osób uczestniczących w badaniu. Były to zarówno kobiety jak i mężczyźni, zdrowi, niepalący, w wieku od 40 do 65 lat. Przez pierwszy tydzień trwania badania ich dieta pozbawiona była produktów pełnoziarnistych. W drugim tygodniu badania dieta niektórych, wybranych losowo osób uległa modyfikacji – zaczęto podawać im wyznaczoną zalecaną dawkę produktów pełnoziarnistych (wyznaczona dzienna dawka to minimum 85 g pełnych ziaren dla kobiet
i minimum 113 g pełnych ziaren dla mężczyzn). Ten sposób żywienia utrzymywano przez okres 7 tygodni, po którym zebrano wyniki badań.

Analiza danych

Analizując zgromadzone dane zauważono, że osoby, których dieta została wzbogacona o produkty pełnoziarniste spalały około 100 kalorii dziennie więcej, niż uczestnicy badania, którzy nie spożywali tych produktów (w ich diecie miejsce produktów pełnoziarnistych, zajmowały produkty zbożowe przetworzone takie jak np. białe pieczywo czy biały ryż). Szacuje się, że te 100 kalorii odpowiada wydatkowi energetycznemu wywołanemu 30 minutowym szybkim marszem. Jak twierdzą naukowcy z Jean Mayer osoby spożywające produkty pełnoziarniste traciły więcej kalorii w wyniku zwiększenia tempa ich metabolizmu. Na skutek przejścia na dietę wzbogaconą całymi ziarnami wzrosły również kałowe straty energii tj. część składników energetycznych, zamiast ulegać spalaniu lub magazynowaniu, była wydalana.  Dodatkowo zauważono, iż spożywanie produktów pełnoziarnistych korzystnie oddziaływało na mikroflorę jelitową, zmniejszając ryzyko zakażeń i rozwoju patogenów.

Źródło:

https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2018/all-hail-the-whole-grain/ 

Autor:Aleksandra Zawadzka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.