Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kolejne wyniki badań, dotyczących sposobu odżywiania się ludzi, potwierdzają – zastępowanie produktów zawierających zboża rafinowane, produktami nieprzetworzonymi takimi jak płatki owsiane, jęczmień, żyto, ryż brązowy lub dziki oraz pieczywo pełnoziarniste, wpływa korzystnie na nasze zdrowie.
Nieprzetworzone ziarna
Naukowcy z Ośrodka Badań nad Żywieniem Człowieka z amerykańskiego Departamentu Stanu ds. Odżywiania (HNRCA) w Jean Mayer przeprowadzili badania, których celem było wyjaśnienie wpływu spożywania całych, nieprzetworzonych ziaren zbóż na zdrowie, w tym przede wszystkim na regulację masy ciała, poziom cukru we krwi oraz zużycie kalorii (energii).
Według Susan Roberts, dyrektora Laboratorium Metabolizmu Energii, przeprowadzone w Jean Mayer badania były pierwszymi, podczas których ściśle kontrolowana była dieta uczestników, w tym przede wszystkim ich masa ciała i ilość spożywanych przez nich produktów pełnoziarnistych. Wcześniejsze badania kliniczne nie uwzględniały wystarczająco precyzyjnie tych ważnych kryteriów, sprawiając, iż uzyskane wnioski dotyczące potencjalnego korzystnego wpływu produktów pełnoziarnistych na zdrowie, były dyskusyjne.
Przebieg badań
Badania były prowadzone przez okres 8 tygodni. Na wstępie naukowcy ustalili masę ciała oraz zapotrzebowanie energetyczne 81 osób uczestniczących w badaniu. Były to zarówno kobiety jak i mężczyźni, zdrowi, niepalący, w wieku od 40 do 65 lat. Przez pierwszy tydzień trwania badania ich dieta pozbawiona była produktów pełnoziarnistych. W drugim tygodniu badania dieta niektórych, wybranych losowo osób uległa modyfikacji – zaczęto podawać im wyznaczoną zalecaną dawkę produktów pełnoziarnistych (wyznaczona dzienna dawka to minimum 85 g pełnych ziaren dla kobiet
i minimum 113 g pełnych ziaren dla mężczyzn). Ten sposób żywienia utrzymywano przez okres 7 tygodni, po którym zebrano wyniki badań.
Analiza danych
Analizując zgromadzone dane zauważono, że osoby, których dieta została wzbogacona o produkty pełnoziarniste spalały około 100 kalorii dziennie więcej, niż uczestnicy badania, którzy nie spożywali tych produktów (w ich diecie miejsce produktów pełnoziarnistych, zajmowały produkty zbożowe przetworzone takie jak np. białe pieczywo czy biały ryż). Szacuje się, że te 100 kalorii odpowiada wydatkowi energetycznemu wywołanemu 30 minutowym szybkim marszem. Jak twierdzą naukowcy z Jean Mayer osoby spożywające produkty pełnoziarniste traciły więcej kalorii w wyniku zwiększenia tempa ich metabolizmu. Na skutek przejścia na dietę wzbogaconą całymi ziarnami wzrosły również kałowe straty energii tj. część składników energetycznych, zamiast ulegać spalaniu lub magazynowaniu, była wydalana. Dodatkowo zauważono, iż spożywanie produktów pełnoziarnistych korzystnie oddziaływało na mikroflorę jelitową, zmniejszając ryzyko zakażeń i rozwoju patogenów.
Źródło:
https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2018/all-hail-the-whole-grain/
Przeczytaj także
Pachnący, chrupiący, rumiany… chleb jeszcze parę lat temu był obowiązkowym składnikiem codziennej diety. Podstawa śniadań, kolacji, przekąsek, a także nierzadko dodatek do obiadu. Dzisiaj często postrzegany jako przyczyna nadmiernej...
Badania przeprowadzone przez Harvard T.H. Chan School of Public Health oraz Unilever’s Research & Development Group potwierdziły zależność pomiędzy spożywaniem tłuszczów nasyconych, a ryzykiem choroby wieńcowej serca.