Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Tłoczenie na zimno oraz metoda HPP nowym trendem w produkcji smoothie

Kategoria: Procesy i Technologie

Na rynku brytyjskim pojawił się nowy trend w produkcji smoothie! W procesie produkcji zamiast tradycyjnych metod  termicznych (np. pasteryzacja), jako procesu utrwalającego stosuje się metodę HPP (ang. high-pressure processing) – metodę polegającą na wykorzystaniu wysokiego ciśnienia w trakcie produkcji. W porównaniu z tradycyjnymi metodami metoda HPP pozwala na znaczne zmniejszenie degradacji składników termolabilnych żywności.

Brak konieczności stosowania metod termicznych pozwala uzyskać produkt znacznie lepszej jakości, w którym składniki odżywcze oraz enzymy zostają zachowane, a produkt zachowuje swój naturalny smak. Metoda ta pozwala również na uzyskanie produktu bezpiecznego biologicznie (procesy ciśnieniowe eliminują drobnoustroje).

Dzięki zachowaniu naturalnego smaku owoców i warzyw produkt nie musi być dodatkowo dosładzany, co przy obecnych trendach na zdrową żywność daje producentom ogromną przewagę już na samym stracie.

W dobie gdy rynek oraz konsumenci wymagają coraz bardziej klarownego podejścia do sposobu produkcji żywności (żywność minimalnie przetworzona, „czyszczenie składów”), produkty uzyskane nowoczesnymi metodami, zapewniającymi 100% jakości, pomagają producentom budować relacje z klientami oparte na szczerości i zaufaniu.

Źródła:

  1. https://savse.com

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.