Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na rynku brytyjskim pojawił się nowy trend w produkcji smoothie! W procesie produkcji zamiast tradycyjnych metod termicznych (np. pasteryzacja), jako procesu utrwalającego stosuje się metodę HPP (ang. high-pressure processing) – metodę polegającą na wykorzystaniu wysokiego ciśnienia w trakcie produkcji. W porównaniu z tradycyjnymi metodami metoda HPP pozwala na znaczne zmniejszenie degradacji składników termolabilnych żywności.
Brak konieczności stosowania metod termicznych pozwala uzyskać produkt znacznie lepszej jakości, w którym składniki odżywcze oraz enzymy zostają zachowane, a produkt zachowuje swój naturalny smak. Metoda ta pozwala również na uzyskanie produktu bezpiecznego biologicznie (procesy ciśnieniowe eliminują drobnoustroje).
Dzięki zachowaniu naturalnego smaku owoców i warzyw produkt nie musi być dodatkowo dosładzany, co przy obecnych trendach na zdrową żywność daje producentom ogromną przewagę już na samym stracie.
W dobie gdy rynek oraz konsumenci wymagają coraz bardziej klarownego podejścia do sposobu produkcji żywności (żywność minimalnie przetworzona, „czyszczenie składów”), produkty uzyskane nowoczesnymi metodami, zapewniającymi 100% jakości, pomagają producentom budować relacje z klientami oparte na szczerości i zaufaniu.
Źródła:
https://savse.com
Przeczytaj także
Według raportu SPINS słupki sprzedaży w segmencie jogurtów opartych na składnikach roślinnych osiągnęły 78 mln $ w roku 2016 i wciąż rosną.