Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

UE równoważy dramatyczny spadek przywozu kukurydzy z Ukrainy i zwiększa eksport produktów rolno-spożywczych do Afryki

Kategoria: Biznes

Z opublikowanych najnowszych danych dotyczących handlu rolno-spożywczego UE wynika, że w kwietniu 2022 r. całkowita wartość unijnego handlu rolno-spożywczego osiągnęła wartość 31,4 mld euro, co oznacza wzrost o 14% w porównaniu z kwietniem 2021 r. Eksport rolny UE spadł o 5,4%, głównie z powodu mniejszego eksportu do Rosji (-26%) i Chin (-11%).

Import unijnych produktów rolnych osiągnął wartość 13,5 mld EUR (o 1,2% mniej niż w marcu), co dało saldo handlu rolno-spożywczego za kwiecień 2022 r. w wysokości 4,4 mld EUR. 4,4 mld za kwiecień 2022 r. Jest to spadek o 16% miesiąc do miesiąca. Ogólnie rzecz biorąc, przepływy handlowe od stycznia do kwietnia 2022 roku są znacznie wyższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, przy czym eksport wzrósł o 10%, a import o 28% ze względu na wysokie ceny światowe.

Raport skupia się również na wpływie inwazji Rosji na Ukrainę na handel rolno-spożywczy w kwietniu 2022 r. W rezultacie w marcu i kwietniu drastycznie spadł import kukurydzy z Ukrainy (-35% w stosunku do analogicznego okresu 2021 r.), podobnie jak z Serbii (-77%). Import kukurydzy z USA, Kanady, Mołdawii i Brazylii częściowo zrekompensował to zakłócenie łańcucha dostaw. Znaczące wzrosty miesiąc do miesiąca odnotowano w eksporcie na Ukrainę i do Afryki Subsaharyjskiej. Na Ukrainę odnotowano 93-procentowy wzrost w stosunku do marca, przy szczególnie silnym wzroście eksportu wieprzowiny, drobiu, mąki i zbóż.

Wzrost eksportu do Afryki Subsaharyjskiej dotyczył nasion oleistych (+83% ilościowo), zbóż (+27%) i przetworów zbożowych (+14%). Wśród poszczególnych kategorii produktów, w pierwszych czterech miesiącach roku najbardziej wzrosła wartość eksportu zbóż, zwiększając się o 26% lub 1 mln euro. Znaczny wzrost odnotowały również przetwory zbożowe i produkty przemiału (+15%) oraz produkty mleczne (+13%).

Natomiast eksport wieprzowiny i produktów sadownictwa spadł odpowiednio o 24% i 3%. Było to spowodowane dalszym zmniejszeniem popytu na eksport wieprzowiny do Chin oraz mniejszym popytem na produkty sadownicze w Wielkiej Brytanii i Rosji.

Więcej informacji na temat najnowszych danych dotyczących handlu rolno-spożywczego w UE można znaleźć tutaj, a na temat handlu rolno-spożywczego w UE ogólnie tutaj.

Źródło: KE

Autor:Komisja Europejska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.