Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

UE zaostrza limity azotanów i azotynów w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

UE obniża dopuszczalne wartości azotanów i azotynów w żywności. W przyszłości żywność w UE będzie zawierać mniej azotanów i azotynów. Komisja Europejska zdecydowała się na znacznie niższe wartości dopuszczalne dla tych dodatków. Te obniżenie limitów ma na celu ochronę przed bakteriami chorobotwórczymi, takimi jak Listeria, Salmonella i Clostridia, a jednocześnie zmniejszają narażenie na nitrozoaminy, z których niektóre są uważane za rakotwórcze.

Decyzja ta jest następstwem dogłębnej oceny naukowej przeprowadzonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Która uzyskała jednomyślne poparcie państw członkowskich UE na początku tego roku.

Nowe przepisy mają na celu obniżenie wartości dopuszczalnych dla obu substancji o około 20 proc.

Podstawą nowych wartości dopuszczalnych jest ocena Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Azotany i azotyny wykorzystuje się w przetwarzaniu żywności między innymi w celu zwiększenia jej trwałości. Nitrozoaminy można zatem znaleźć w szerokiej gamie produktów spożywczych, m.in. wędlinach, wędlinach i serach, olejach czy produktach roślinnych, ale także w piwie czy innych napojach alkoholowych. Nitrozoaminy są produktami reakcji azotynów lub tlenków azotu z aminami i są uważane za potencjalnie rakotwórcze.

Nowe limity uwzględniają zróżnicowaną gamę produktów i warunki ich wytwarzania na terenie Unii Europejskiej. Dając jasny sygnał zarówno przemysłowi spożywczemu, jak i mniejszym producentom, Komisja zamierza stawić czoła wyzwaniom związanym z obecnością azotynów i azotanów w całym łańcuchu żywnościowym UE.

W przypadku azotynów Urząd ustalił dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) na poziomie 0,07 mg jonu azotynowego/kg masy ciała dziennie. W przypadku azotanów Urząd utrzymał ADI na poziomie 3,7 mg jonu azotanowego/kg masy ciała dziennie i oszacował, że narażenie
wynikające z jego stosowania jako dodatku do żywności nie przekroczyło tego ADI. 

Środki wdrożone przez Komisję nie obejmują całkowitego zakazu stosowania azotynów i azotanów jako dodatków, ponieważ badania naukowe wykazały, że obniżenie najwyższych dopuszczalnych poziomów jest rozwiązaniem wykonalnym.

Podmioty działające na rynku spożywczym będą miały dwa lata na dostosowanie się do tych nowych limitów.

Większa pewność co do bezpiecznej żywności

Unijna komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stella Kyriakides z zadowoleniem przyjęła nowe wartości dopuszczalne i podkreśliła, że „obywatele oczekują pewności, że mogą spożywać bezpieczną żywność”. Nowe limity stanowią „kolejny krok w tym kierunku” i „ważny środek w ramach europejskiego planu walki z rakiem”.

Kyriakides wezwał firmy z branży spożywczej do „szybkiego wdrożenia tych przepisów opartych na podstawach naukowych i, tam gdzie to możliwe, dalszego zmniejszania limitów w celu ochrony zdrowia obywateli”. Firmy z branży mają dwa lata na wdrożenie wytycznych dotyczących nowych wartości dopuszczalnych.

Źródło: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202302108

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.