Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

VII Europejskie Forum Rolnicze – kluczowe tematy i wyzwania dla rolnictwa w 2025 roku

Kategoria: Biznes

26–27 marca 2025 roku odbędzie się VII Europejskie Forum Rolnicze – jedno z najważniejszych wydarzeń dedykowanych sektorowi rolnemu w Polsce i Europie. Podczas tegorocznej edycji eksperci, decydenci polityczni, przedstawiciele branży rolno-spożywczej oraz rolnicy będą debatować nad kluczowymi wyzwaniami i możliwościami, przed jakimi stoi współczesne rolnictwo. Dyskusje obejmą zarówno kwestie polityki rolnej, ochrony środowiska, innowacji technologicznych, jak i społeczno-ekonomicznych zmian, wpływających na obszary wiejskie. Forum odbędzie się w Jasionce k. Rzeszowa w ZEN.COM Expo Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego (dawniej G2A Arena).

Główne debaty - kształtowanie przyszłości rolnictwa

Pierwsza debata, zaplanowana na 26 marca br., skupi się na przyszłości wspólnej polityki rolnej w kontekście nowej kadencji Parlamentu Europejskiego. Uczestnicy będą analizować kierunki rozwoju tej polityki, zastanawiając się nad strategiami, które mogą zapewnić stabilność i konkurencyjność sektora rolnego w Polsce i Unii Europejskiej. – Europejska polityka rolna stoi przed wielkimi wyzwaniami. Musimy wypracować skuteczne mechanizmy wsparcia, które pozwolą rolnikom rozwijać swoje gospodarstwa w sposób zrównoważony i efektywny – mówi Krzysztof Podhajski, Prezes Zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, która jest głównym organizatorem wydarzenia.

Druga debata, która odbędzie się 27 marca, poświęcona będzie konkurencyjności polskiej gospodarki żywnościowej wobec wyzwań środowiskowych. Paneliści omówią cele Europejskiego Zielonego Ładu i ich wpływ na sektor spożywczy, szczególnie w kontekście inwestycji w zieloną energię, takich jak np. biogazownie. Podjęta zostanie także kwestia wymagań międzynarodowych konsumentów wobec polskich produktów rolno-spożywczych oraz wyzwań, jakie niesie wdrożenie regulacji ESG.

Pogłębiona analiza w ramach paneli eksperckich

Podczas Forum odbędzie się także szereg paneli eksperckich dotyczących najważniejszych aspektów współczesnego rolnictwa. Jednym z poruszanych tematów będzie zarządzanie zasobami wodnymi i przeciwdziałanie suszy. Eksperci ocenią, jakie działania mogą pomóc w ochronie kluczowych zasobów wodnych, które są niezbędne dla przyszłości rolnictwa. Z kolei podczas panelu dotyczącego raportowania ESG w ramach dyrektywy CSRD, zostaną omówione nowe regulacje wpływające na sektor rolny i ich konsekwencje dla gospodarstw oraz przedsiębiorstw rolniczych.

Nie zabraknie także tematów związanych z ekologią i zrównoważonym rolnictwem. Paneliści podejmą zagadnienia dotyczące zdrowia gleby, stosowania nowoczesnych metod regeneratywnych oraz finansowania działań przyjaznych środowisku. Omówiona zostanie także ocena dotychczasowych ekoschematów i propozycje ich usprawnień.

Innowacje i przyszłość polskiego rolnictwa

Szczególna uwaga podczas Forum poświęcona będzie nowoczesnym technologiom w rolnictwie. Jeden z paneli skupi się na innowacjach, które kształtują współczesną branżę – od sztucznej inteligencji i automatyzacji po wykorzystanie Internetu Rzeczy (IoT) i big data. Eksperci przedstawią, jak nowe rozwiązania mogą zwiększyć efektywność gospodarstw rolnych i wpłynąć na ich zrównoważony rozwój.

– Inwestowanie w nowe technologie to klucz do przyszłości rolnictwa. Digitalizacja i innowacyjne rozwiązania pozwalają rolnikom zwiększyć efektywność pracy i lepiej zarządzać zasobami naturalnymi – dodaje Krzysztof Podhajski.

Podjęta zostanie także tematyka eksportu polskich produktów rolno-spożywczych. Dyskusja obejmie bariery systemowe, które ograniczają ekspansję na zagraniczne rynki, oraz strategie, które mogą pomóc polskim producentom w skuteczniejszym konkurowaniu na arenie międzynarodowej.

Ważnym zagadnieniem będzie również rola doradztwa rolniczego – zarówno publicznego, jak i komercyjnego – w modernizacji sektora. Eksperci zastanowią się, w jaki sposób rolnicy mogą uzyskać wsparcie w zakresie nowych technologii, zrównoważonych praktyk oraz dostosowania do zmieniających się warunków rynkowych.

Społeczne aspekty rozwoju obszarów wiejskich

VII Europejskie Forum Rolnicze skupi się także na społecznych aspektach życia na wsi. Podczas jednego z paneli omówione zostaną kwestie wyzwań demograficznych i możliwości rozwoju społecznych inicjatyw, które mogą przyczynić się do uczynienia wsi atrakcyjnym miejscem do życia i pracy. Eksperci podzielą się przykładami udanych projektów, które wzmacniają lokalne społeczności.

Osobny panel będzie dedykowany startupom rolniczym, które odgrywają coraz większą rolę w rozwoju sektora agrobiznesu. Przedstawione zostaną doświadczenia młodych przedsiębiorców oraz omówione kluczowe czynniki sukcesu dla innowacyjnych projektów w rolnictwie.

Europejskie Forum Rolnicze 2025 zapowiada się jako wyjątkowa przestrzeń do merytorycznej debaty i wymiany doświadczeń, które mogą wpłynąć na przyszłość sektora rolno-spożywczego. Bogaty program tematyczny pozwoli uczestnikom zdobyć cenną wiedzę, wymienić się doświadczeniami i nawiązać współpracę, która przyczyni się do dalszego rozwoju rolnictwa w Polsce i Europie.

Szczegóły dotyczące Forum dostępne są na stronie  www.forum-jasionka.pl.

Rejestracja na EFR prowadzona jest pod adresem: https://forum-jasionka.pl/zapisy/ .

Autor:Europejskie Forum Rolnicze
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Kongresy i Targi

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.