Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W bieżącym roku rośnie produkcja pieczywa i makaronów, spada mąki

Kategoria: Biznes

Według danych GUS, w pierwszych dziesięciu miesiącach br. w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób, wzrosła produkcja artykułów wtórnego przetwórstwa zbóż, spadła zaś pierwotnego.

Wzrost przetwórstwa mąki żytniej

Wyjątkiem w przypadku produktów pierwotnego przetwórstwa zbóż była mąka żytnia. Jej produkcja w analizowanym okresie sięgnęła 166 tys. t, czyli była o prawie 11% wyższa niż przed rokiem. Ma to pozytywne przełożenie na rynek pieczywa żytniego, którego w pierwszych dziesięciu miesiącach br. wyprodukowano 58,6 tys. t, czyli o prawie 8% więcej niż rok wcześniej.

Dominujący udział dużych piekarni 

Oczywiście są to dość okrojone dane, bowiem obejmują jedynie duże piekarnie. Informacje za 2018 r. wskazują, że w przedsiębiorstwach zatrudniających 10 osób i więcej produkcja pieczywa żytniego wyniosła 95,7 tys. t, podczas gdy firmy duże, mające co najmniej 50 pracowników wyprodukowały 65,4 tys. t tego artykułu. Oznacza to, że małe i średnie jednostki odpowiadały za około 30 tys. t (32%) pieczywa, które pojawiło się na rynku.

Pieczywo pszenne nadal w przewadze nad żytnim

Pomimo wzrostu, który notowany jest już piąty rok z rzędu dla pieczywa żytniego i trzeci dla mąki żytniej, ich produkcja nadal pozostaje niszowa jeżeli ją porównać do artykułów pszennych. W bieżącym roku, w pierwszych dziesięciu miesiącach, produkcja mąki pszennej wyniosła 1499 tys. t, zatem 9-krotnie więcej niż mąki żytniej. Jednocześnie był to wolumen o 1% niższy wobec analogicznego okresu przed rokiem. Mniejsza niż rok wcześniej była także produkcja pieczywa pszenno-żytniego. Według GUS w styczniu-październiku br. wyniosła 1 449 tys. t, co oznacza obniżkę o prawie 3% w relacji rocznej, choć nadal jest to 8-razy więcej niż produkcja pieczywa żytniego.

Produkcja kasz z roku na rok spada

W tym roku utrzymała się również obserwowana od kilku lat spadkowa tendencja w produkcji kasz. W styczniu-październiku br. w zakładach zatrudniających 50 osób i więcej wytworzono 8,2 tys. t kasz i mączek z pszenicy, czyli o 5% mniej w relacji rocznej; 16,7 tys. t kasz jęczmiennych (spadek o 7% w relacji rocznej) oraz 3,8 tys. t kasz gryczanych (o 13% mniej r/r). Warto tu nadmienić, że jeszcze w 2010 r. produkcja kasz i mączek pszennych (w przedsiębiorstwach zatrudniających 10 osób i więcej) przekraczała 36 tys. t, podczas gdy rok temu wyniosła zaledwie 14,9 tys. t.

Silny wzrost produkcji makaronów

2019 r. przyniósł natomiast silny (bo o prawie 7% w relacji rocznej) wzrost produkcji makaronów, która sięgnęła 127 tys. t.

Prognozy na kolejne miesiące

Biorąc pod uwagę większą dostępność ziarna w tym sezonie, jest duże prawdopodobieństwo, że w kolejnych miesiącach przetwórstwo zbóż przekroczy poziomy sprzed roku.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.