Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Grecji rozbito grupę przestępczą, która produkowała zafałszowaną oliwę z oliwek z oleju słonecznikowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W wyniku skoordynowanej operacji grecka policja rozbiła zorganizowaną grupę przestępczą zajmującą się produkcją, pakowaniem i dystrybucją zafałszowanej oliwy z oliwek extra virgin na terenie Grecji oraz w innych krajach Unii Europejskiej.

Szczegóły śledztwa i zatrzymania

Operację przeprowadzono 14 kwietnia 2025 roku w magazynie zlokalizowanym w Salonikach. W trakcie akcji zatrzymano pięciu członków organizacji przestępczej, a kolejnych dwóch zidentyfikowano. Postawiono im zarzuty dotyczące m.in. założenia organizacji przestępczej, fałszerstwa, oszustwa oraz naruszeń przepisów dotyczących regulacji rynku produktów, a także unijnych i krajowych regulacji w obszarze żywności, pasz oraz zdrowia i ochrony zwierząt.

Grupa działała co najmniej od początku stycznia 2025 roku, prowadząc we wspomnianym magazynie nielegalną produkcję zafałszowanych olejów.

Metoda fałszowania oliwy z oliwek

Oszuści transportowali olej słonecznikowy do magazynu, gdzie był tymczasowo przechowywany. Następnie, przy użyciu barwników i substancji aromatyzujących tworzono produkt finalny, który imitował oliwę z oliwek. Zafałszowany olej pakowano w plastikowe i metalowe pojemniki, etykietując go jako oliwę z oliwek extra virgin.

W celu wprowadzenia konsumentów w błąd organizacja zaopatrzyła się w metalowe pojemniki z nadrukowanymi unijnymi znakami Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP) i Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG). Ponadto na opakowaniach fałszywie podawano cechy jakościowe „oliwy” oraz informacje o rzekomych nagrodach zdobytych przez produkt, zarówno w języku greckim, jak i innych językach.

Podczas przeszukania magazynu zajęto:

  • 16 990 litrów olejów, z czego 9 995 litrów było już zapakowanych w pojemniki z etykietą „oliwa z oliwek extra virgin”
  • 536 pustych metalowych pojemników na oleje
  • 4 pojemniki z barwnikami i substancjami aromatyzującymi
  • Liczną ilość etykiet samoprzylepnych z oznaczeniem „oliwa z oliwek extra virgin”
  • Dużą ilość kartonów i zakrętek
  • Wózek paletowy
  • Różne narzędzia niezbędne do fałszowania olejów
  • Samochód typu van, używany do transportu surowców
  • Kwotę 1 780 euro w gotówce

Tło oszustwa i wcześniejsze przypadki

Ustalono, że domniemany lider organizacji był już w przeszłości zamieszany w podobną sprawę dotyczącą produkcji i dystrybucji zafałszowanych olejów, gdzie w jego domu zlokalizowano stosunkowo duże laboratorium i skonfiskowano znaczną ilość olejów.

Tym razem podejrzany wybrał na lokalizację obszar z dużą liczbą podobnych budynków. Unikał również osobistego wynajmowania magazynu, wykorzystując inną oskarżoną osobę jako jedynego zarządcę firmy. Stwierdzono, że firma ta nigdy nie działała, a została założona zaledwie dwa dni przed podpisaniem umowy najmu w grudniu 2024 roku.

Szacuje się, że działalność przestępcza przyniosła organizacji nielegalne korzyści przekraczające 135 000 euro. Zatrzymani wraz z aktami sprawy zostali przekazani właściwym organom prokuratorskim.

Źródło: https://www.astynomia.gr/2025/04/16/16-04-2025-exarthrothike-egklimatiki-organosi-ta-meli-tis-opoias-paraskevazan-nothevmena-elaia-kai-ta-eborevontan-os-exairetiko-partheno-elaiolado-stin-ellada-kai-se-chores-tis-evropaikis-enos/

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.