Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Widmo „twardego brexitu” nad europejskim sektorem spożywczym

Kategoria: Biznes

List przedstawicieli branży żywnościowej

Przedstawiciele europejskiego sektora rolno-spożywczego poprosili Unię Europejską o przygotowanie planu działania na wypadek wyjścia Wielkiej Brytanii ze Wspólnoty bez umowy. „Twardy brexit” może wiązać się m.in. z wprowadzeniem kłopotliwych opłat granicznych, zmianami w etykietowaniu produktów oraz problemami związanymi z bezpieczeństwem żywności. Copa Cogeca, CELCAA oraz FoodDrinkEurope wystosowały w tej sprawie wspólny list skierowany do Michela Barniera, głównego negocjatora UE ds. „brexitu”. Barnier podkreśla, że odpowiednio zaplanowane przez Brytyjczyków opuszczenie Wspólnoty „pozostaje jedynym rozwiązaniem, które może zapobiec dramatycznym stratom w sektorze spożywczym”.

Mali przedsiębiorcy w najtrudniejszej sytuacji

„Unia Europejska powinna przygotować się na najgorszy scenariusz. Przedsiębiorcy, rolnicy i organizacje branżowe po obu stronach stale pracują nad odpowiednimi środkami zaradczymi”, stwierdzili w liście przedstawiciele sektora spożywczego, zaznaczając jednocześnie, że „działania te nie będą w stanie ochronić żywnościowego łańcucha dostaw przed potężnym ciosem”, z którym wiązałby się „twardy brexit”. Zwrócili też uwagę, że „w najgorszej sytuacji znajdują się najmniejsi przedsiębiorcy, którzy nie dysponują zasobami niezbędnymi, by skutecznie przygotować się na nowe procedury eksportowe”.

Wsparcie na wypadek „nieprzewidzianych okoliczności”

Z tego powodu branża spożywcza zwróciła się z prośbą do instytucji unijnych o rozważenie wprowadzenia dla sektora żywnościowego „jednostronnych środków zaradczych”  na wypadek braku porozumienia Wielkiej Brytanii z UE. Obejmowałyby one takie obszary produkcji jak transport, cła, bezpieczeństwo żywności i etykiety. Organizacje rolno-spożywcze zasugerowały również przygotowanie „funduszy wsparcia i polityki pomocowej” dla rynków rolnych, co pozwoliłoby na szybkie i skuteczne działanie w przypadku wystąpienia jakichkolwiek „nieprzewidzianych okoliczności”.

Sektor spożywczy jednym z najbardziej poszkodowanych

„Nie ma wątpliwości, że sektor spożywczy będzie jednym z najbardziej poszkodowanych w związku z wyjściem Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej, jako że opiera się on na wysoce zintegrowanej sieci łańcuchów dostaw, a jego podstawą jest obrót towarami nietrwałymi”, ostrzegają przedsiębiorcy z branży żywnościowej. W 2017 r. wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z UE do Zjednoczonego Królestwa wyniosła 41 miliardów euro (178 miliardów złotych), podczas gdy eksport z Wielkiej Brytanii do krajów Wspólnoty osiągnął 17 miliardów euro (74 miliardy złotych). Jest to również źródło zatrudnienia dla 44 milionów ludzi w państwach członkowskich UE.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.