Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 15 czerwca br. właściwe władze chińskie - GACC zniosły zakaz importu polskiej wołowiny do 30 miesiąca decyzją wspólną GACC i MARA. Zakaz ten został nałożony na Polskę w 2001 r. obwieszczeniem nr 143 MARA.
Zniesienie zakazu nastąpiło w wyniku zintensyfikowanej współpracy w przedmiotowym zakresie pomiędzy Polską i Chinami w ostatnim okresie, m.in. po audycie przeprowadzonym w sektorze mięsa wołowego w kwietniu br. W celu faktycznego rozpoczęcia eksportu wołowiny do Chin konieczne będą: finalizacja polskochińskich uzgodnień w zakresie warunków eksportowych oraz rejestracja polskich przedsiębiorstw przez służby chińskie GACC.
Źródło: GIW
Przeczytaj także
Komisja Europejska organizuje pawilon Unii Europejskiej podczas targów Foodex Saudi w Arabii Saudyjskiej 17-20 września 2023 r. Zgłoszenia produktów są przyjmowane do 1 lipca 2023 r.
Siedem nowoczesnych laboratoriów, blisko 800 pracowników w całej Polsce oraz bliska współpraca z ważnymi branżowymi partnerami z kraju i zagranicy sprawiają, że Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) stanowi dziś jeden z głównych filarów urzędowego systemu kontroli żywności na wszystkich etapach jej produkcji: od pola do stołu.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka serdecznie zaprasza do udziału w Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej: "Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne" dedykowanej Prof. dr hab. dr h.c. Stanisławowi Bergerowi w 100-lecie urodzin