Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki planowych kontroli w zakresie wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, przeprowadzonych w I kwartale 2023 r.
Kontrole przeprowadzone zostały na terenie całego kraju, z wyłączeniem WIJHARS w Lublinie, na poziomie sprzedaży detalicznej oraz gastronomii.
Celem kontroli było sprawdzenie prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym sprawdzenie, czy oznakowanie, reklamy i sposób prezentowania materiału lub wyrobu nie wprowadzają konsumenta w błąd.
Skontrolowano 81 podmiotów (301 partii produktów), w tym: 59 sklepów detalicznych (223 partie) oraz 22 podmioty gastronomiczne (78 partii). Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 8 podmiotach, co stanowi 9,9 % podmiotów kontrolowanych, w tym w 6 sklepach oraz 2 podmiotach gastronomicznych. Łącznie zakwestionowano 32 partie różnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (10,6 % partii skontrolowanych), w tym w zakresie:
- znakowania - 24 partie (8,0 % partii skontrolowanych),
- wprowadzania do obrotu - 16 partii (5,3 % partii skontrolowanych).
Kontrola materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością po raz pierwszy objęła swoim zakresem punkty gastronomicznie - stwierdzono nieprawidłowości w przypadku 10,3 % skontrolowanych partii produktów. Natomiast odsetek partii z nieprawidłowościami na poziomie sklepów wyniósł 10,8 %.
Prawidłowość znakowania
W zakresie znakowania skontrolowano 301 partii materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z czego zakwestionowano 24 partie (8%), w tym: 20 partii w sklepach i 4 partie w gastronomii. Najczęściej występujące nieprawidłowości, jakie odnotowano, to:
W przypadku 1 podmiotu, stwierdzono słabe uwidocznienie cen produktów, w związku z czym przekazano stosowną informację do Inspekcji Handlowej.
Gastronomia
W przypadku gastronomii stwierdzono następujące nieprawidłowości:
Deklaracja zgodności lub inna odpowiednia dokumentacja
Sprawdzano przestrzeganie obowiązku posiadania pisemnych deklaracji potwierdzających spełnienie określonych wymagań dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Nieprawidłowości stwierdzono w 6 partiach wyrobów ceramicznych w 3 podmiotach detalicznych.
Właściwe użytkowanie produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w podmiotach pełniących rolę użytkownika
Łącznie skontrolowano 38 podmiotów, które pełniły funkcję użytkownika materiałów
i wyrobów, a więc doprowadzały do kontaktu kontrolowanego materiału i wyrobu
z żywnością.
Kontrolą objęto 110 partii produktów, w tym: 76 w punktach gastronomicznych oraz 34 w sklepach. Nieprawidłowość stwierdzono w 4 partiach w podmiocie gastronomicznym.
Stwierdzono brak dokumentacji uzupełniającej, która powinna być uzyskana od dostawcy. Właściciel podmiotu nie okazał dokumentów potwierdzających spełnienie wymagań dla badanych produktów.
Weryfikacja identyfikowalności – możliwości śledzenia partii w łańcuchu dostaw
W większości kontrolowanych placówek handlu detalicznego i podmiotach gastronomicznych na podstawie przedstawionych dokumentów możliwe było dokonanie identyfikacji towarów i ustalenie źródeł ich pochodzenia (identyfikacji dostawców, importerów, producentów). Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 8 partii (3,6% zbadanych partii) produktów w podmiotach detalicznych - brak dokumentacji dostawy wyrobów co wiązało się z brakiem możliwości określenia zakupionej ilości towaru.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Kompleksowy jak dotąd system certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000, zostaje dodatkowo rozszerzony w celu dalszej poprawy bezpieczeństwa żywności i zrównoważonego rozwoju w kolejnej 6. wersji.
Codziennie spożywamy żywność, nie zwracając uwagi na fakt, że producenci oferują nam — konsumentom — świeże i zdatne do spożycia produkty. Żywność przechodzi przez skomplikowany proces, zanim zostanie przez nas ostatecznie spożyta. Wymaga to stosowania norm prawnych, sumiennej pracy ekspertów i używania odpowiednich narzędzi do badania jakości. Szeroki wybór przyrządów pomiarowych od Testo do kontroli jakości, umożliwi spełnienie wymagań HACCP i gwarancję bezpiecznego przetwarzania i składowania produktów spożywczych.
Od 2030 roku wszystkie opakowania z tworzyw sztucznych będą musiały być częściowo produkowane z surowców pochodzących z recyklingu. Oznacza to ważne zmiany dla producentów branży spożywczej, opakowaniowej, handlowej i recyklingowej z całej Europy. Dyskusja na ten temat z udziałem wiodących przedstawicieli tych sektorów w Polsce zaplanowana jest na 29 czerwca w formule online.