Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wprowadzanie do obrotu i oznakowanie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – wyniki kontroli w I kw. 2023 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Opakowania

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki planowych kontroli w zakresie wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, przeprowadzonych w I kwartale 2023 r.

Kontrole przeprowadzone zostały na terenie całego kraju, z wyłączeniem WIJHARS w Lublinie, na poziomie sprzedaży detalicznej oraz gastronomii.
Celem kontroli było sprawdzenie prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym sprawdzenie, czy oznakowanie, reklamy i sposób prezentowania materiału lub wyrobu nie wprowadzają konsumenta w błąd.

Skontrolowano 81 podmiotów (301 partii produktów), w tym: 59 sklepów detalicznych (223 partie) oraz 22 podmioty gastronomiczne (78 partii). Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 8 podmiotach, co stanowi 9,9 % podmiotów kontrolowanych, w tym w 6 sklepach oraz 2 podmiotach gastronomicznych. Łącznie zakwestionowano 32 partie różnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (10,6 % partii skontrolowanych), w tym w zakresie:

- znakowania - 24 partie (8,0 % partii skontrolowanych),

- wprowadzania do obrotu - 16 partii (5,3 % partii skontrolowanych).

Kontrola materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością po raz pierwszy objęła swoim zakresem punkty gastronomicznie - stwierdzono nieprawidłowości w przypadku 10,3 % skontrolowanych partii produktów. Natomiast odsetek partii z nieprawidłowościami na poziomie sklepów wyniósł 10,8 %.

Prawidłowość znakowania

W zakresie znakowania skontrolowano 301 partii materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z czego zakwestionowano 24 partie (8%), w tym: 20 partii w sklepach i 4 partie w gastronomii. Najczęściej występujące nieprawidłowości, jakie odnotowano, to:

  • brak informacji „do kontaktu z żywnością” lub szczególnych wskazówek dotyczących ich używania;
  • brak specjalnych zaleceń, których należy przestrzegać w celu ich bezpiecznego
    i właściwego używania;
  • podanie w języku obcym nazwy produktu (w tym brak nazwy w języku polskim);
  • brak wymaganych informacji o nazwie lub nazwie handlowej oraz adresie lub siedzibie producenta, przetwórcy lub sprzedawcy odpowiedzialnego za wprowadzenie do obrotu i mającego siedzibę w UE;
  • brak oznakowania lub oznaczenia identyfikacyjnego zapewniającego możliwość śledzenia drogi materiału i wyrobu, o których mowa w art. 17 rozporządzenia 1935/2004.

W przypadku 1 podmiotu, stwierdzono słabe uwidocznienie cen produktów, w związku z czym przekazano stosowną informację do Inspekcji Handlowej.

Gastronomia

W przypadku gastronomii stwierdzono następujące nieprawidłowości:

  • brak informacji „do kontaktu z żywnością” lub tożsamego symbolu – 2 partie,
  • brak wymaganych informacji o nazwie lub nazwie handlowej oraz adresie lub siedzibie producenta, przetwórcy lub sprzedawcy odpowiedzialnego za wprowadzenie do obrotu i mającego siedzibę w UE – 2 partie.

Deklaracja zgodności lub inna odpowiednia dokumentacja

Sprawdzano przestrzeganie obowiązku posiadania pisemnych deklaracji potwierdzających spełnienie określonych wymagań dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Nieprawidłowości stwierdzono w 6 partiach wyrobów ceramicznych w 3 podmiotach detalicznych.

Właściwe użytkowanie produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w podmiotach pełniących rolę użytkownika

Łącznie skontrolowano 38 podmiotów, które pełniły funkcję użytkownika materiałów
i wyrobów, a więc doprowadzały do kontaktu kontrolowanego materiału i wyrobu
z żywnością.

Kontrolą objęto 110 partii produktów, w tym: 76 w punktach gastronomicznych oraz 34 w sklepach. Nieprawidłowość stwierdzono w 4 partiach w podmiocie gastronomicznym.

Stwierdzono brak dokumentacji uzupełniającej, która powinna być uzyskana od dostawcy. Właściciel podmiotu nie okazał dokumentów potwierdzających spełnienie wymagań dla badanych produktów.

Weryfikacja identyfikowalności – możliwości śledzenia partii w łańcuchu dostaw

W większości kontrolowanych placówek handlu detalicznego i podmiotach gastronomicznych na podstawie przedstawionych dokumentów możliwe było dokonanie identyfikacji towarów i ustalenie źródeł ich pochodzenia (identyfikacji dostawców, importerów, producentów). Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 8 partii (3,6% zbadanych partii) produktów w podmiotach detalicznych - brak dokumentacji dostawy wyrobów co wiązało się z brakiem możliwości określenia zakupionej ilości towaru.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Opakowania

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

  • 05.07.2023

    Nowe wymagania w 6 wersji FSSC 22000

    Kompleksowy jak dotąd system certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000, zostaje dodatkowo rozszerzony w celu dalszej poprawy bezpieczeństwa żywności i zrównoważonego rozwoju w kolejnej 6. wersji.

    Czytaj więcej
  • 03.07.2023

    Od hodowcy na talerz. Bezpieczeństwo żywności w trakcie całego łańcucha chłodniczego

    Codziennie spożywamy żywność, nie zwracając uwagi na fakt, że producenci oferują nam — konsumentom — świeże i zdatne do spożycia produkty. Żywność przechodzi przez skomplikowany proces, zanim zostanie przez nas ostatecznie spożyta. Wymaga to stosowania norm prawnych, sumiennej pracy ekspertów i używania odpowiednich narzędzi do badania jakości. Szeroki wybór przyrządów pomiarowych od Testo do kontroli jakości, umożliwi spełnienie wymagań HACCP i gwarancję bezpiecznego przetwarzania i składowania produktów spożywczych.

    Czytaj więcej
  • 20.06.2023

    Biznes szykuje się na opakowania z dodatkiem recyklatów

    Od 2030 roku wszystkie opakowania z tworzyw sztucznych będą musiały być częściowo produkowane z surowców pochodzących z recyklingu. Oznacza to ważne zmiany dla producentów branży spożywczej, opakowaniowej, handlowej i recyklingowej z całej Europy. Dyskusja na ten temat z udziałem wiodących przedstawicieli tych sektorów w Polsce zaplanowana jest na 29 czerwca w formule online.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.