Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zespół Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej GIS wydał nową uchwałę nr 16/2019 w sprawie kofeiny w suplementach diety.
Maksymalną ilość kofeiny w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety określono na poziomie 400 mg na dobę, w porcjach podzielonych pod warunkiem, że produkt nie zawiera innych składników o synergistycznym działaniu.
Ponadto porcja kofeiny spożywana jednorazowo nie może przekraczać 200mg.W oznakowaniu suplementów diety, zawierających kofeinę lub preparaty roślinne będące źródłem kofeiny należy podać informację o całkowitej zawartości kofeiny w przeliczeniu na dzienną porcję produktu zalecaną do spożycia.
Na opakowaniu tego typu produktów należy umieścić ostrzeżenie: “Zawiera kofeinę; nie zaleca się stosowania u dzieci i kobiet w ciąży; nie spożywać z innymi produktami będącymi źródłem kofeiny lub innych składników o podobnym działaniu”.
Określona maksymalna dawka dotyczy suplementów diety przeznaczonych dla zdrowych osób dorosłych, z wyłączeniem kobiet w ciąży i w trakcie laktacji.
Pełny tekst uchwały można znaleźć z uzasadnieniem na: https://gis.gov.pl/wp-content/uploads/2019/11/uchwa%c5%82a-nr-16_2019-kofeina.pdf
Przeczytaj także
Zespół Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej GIS wydał nową uchwałę nr 17/2019 w sprawie warunków stosowania preparatów z rośliny Morus alba L. (morwa biała) w suplementach diety.
Zespół Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej GIS wydał nową uchwałę nr 13/2019 w sprawie ryboflawiny (witaminy B2) w suplementach diety.
Zespół Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej GIS wydał nową uchwałę nr 12/2019 w sprawie tiaminy (witaminy B1) w suplementach diety...