Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe warunki stosowania morwy białej w suplementach diety

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Zespół Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej GIS wydał nową uchwałę nr 17/2019 w sprawie warunków stosowania preparatów z rośliny Morus alba L. (morwa biała) w suplementach diety.

Określono specjalne warunki stosowania przetworów: ekstraktów/wyciągów z rośliny Morus alba L. (liście, owoce, kora korzenia, korzeń, łodyga); sproszkowanego surowca w suplementach diety, wg. których maksymalna zawartość 1-dezoksynojirmycyny (DNJ) powinna kształtować się na poziomie 10 mg w zalecanej dziennej porcji produktu.

Podmiot wprowadzający do obrotu dany środek spożywczy powinien dysponować informacjami dotyczącymi zawartości DNJ, w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienną porcję produktu.

W oznakowaniu suplementów diety zawierających preparaty z morwy białej rekomenduje się umieścić ostrzeżenie: “u osób stosujących terapię insulinową lub doustne leki hipoglikemizujące stosować po konsultacji z lekarzem”.

Dawka maksymalna dotyczy suplementów diety dedykowanych osobom dorosłym.

Pełny tekst uchwały można znaleźć z uzasadnieniem na: https://gis.gov.pl/wp-content/uploads/2019/11/uchwa%c5%82a-nr-17_2019-Morwa.pdf

www.food-law.pl 

Wybierz obszar: Suplementy diety

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn