Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Zespół Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej GIS wydał nową uchwałę nr 17/2019 w sprawie warunków stosowania preparatów z rośliny Morus alba L. (morwa biała) w suplementach diety.
Określono specjalne warunki stosowania przetworów: ekstraktów/wyciągów z rośliny Morus alba L. (liście, owoce, kora korzenia, korzeń, łodyga); sproszkowanego surowca w suplementach diety, wg. których maksymalna zawartość 1-dezoksynojirmycyny (DNJ) powinna kształtować się na poziomie 10 mg w zalecanej dziennej porcji produktu.
Podmiot wprowadzający do obrotu dany środek spożywczy powinien dysponować informacjami dotyczącymi zawartości DNJ, w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienną porcję produktu.
W oznakowaniu suplementów diety zawierających preparaty z morwy białej rekomenduje się umieścić ostrzeżenie: “u osób stosujących terapię insulinową lub doustne leki hipoglikemizujące stosować po konsultacji z lekarzem”.
Dawka maksymalna dotyczy suplementów diety dedykowanych osobom dorosłym.
Pełny tekst uchwały można znaleźć z uzasadnieniem na: https://gis.gov.pl/wp-content/uploads/2019/11/uchwa%c5%82a-nr-17_2019-Morwa.pdf
Przeczytaj także
Zespół Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej GIS wydał nową uchwałę nr 13/2019 w sprawie ryboflawiny (witaminy B2) w suplementach diety.
Zespół Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej GIS wydał nową uchwałę nr 12/2019 w sprawie tiaminy (witaminy B1) w suplementach diety...
Unia Europejska oraz Chińska Republika Ludowa zakończyły negocjacje ws umowy chroniącej oznaczenia geograficzne obydwu jej stron. Jedynym polskim oznaczeniem zawartym w umowie jest „Polska Wódka”.
Polecane produkty