Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Od 26 do 28 lipca 2021 roku odbędzie się w Rzymie cykl spotkań podsumowujących dotychczasowe działania przygotowujące do Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ 2021 (ang. Pre-Summit).
Wydarzenie organizowane w formie hybrydowej jest otwarte dla wszystkich zainteresowanych podmiotów z całego świata: młodzieży, rolników, naukowców, społeczeństw obywatelskich, przedstawicieli sektora prywatnego, przywódców politycznych oraz ministrów rolnictwa, środowiska, zdrowia, żywienia i finansów. Trzydniowe spotkania mają na celu przedstawienie możliwości transformacji systemów żywnościowych na całym świecie w oparciu o najnowsze dowody i naukowe podejście, zainicjowanie szeregu nowych zobowiązań poprzez tworzenie koalicji dla poszczególnych zagadnień oraz pozyskanie nowych źródeł finansowania i partnerstwa.
Od 2020 roku w ramach przygotowań do Szczytu organizowane są regularne spotkania online, fora publiczne i ankiety dotyczące pięciu ścieżek działań Szczytu, aby zapewnić jak najszerszy zakres perspektyw i pomysłów na opracowanie systemów żywnościowych, które zaspokoją potrzeby wszystkich na świecie.
Państwa członkowskie ONZ i podmioty na całym świecie powinni zacząć koncentrować się na tym, jak wdrożyć najlepsze pomysły i zobowiązania, aby zlikwidować istniejące luki oraz zwiększyć zaangażowanie na rzecz osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju do 2030 roku. Pre-Summit ma podsumować postępy poczynione w ramach przygotowań do wydarzenia oraz zapewnić solidne podstawy dla ambitnego i produktywnego Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ, który odbędzie się od 14 do 30 września 2021 roku.
Na oficjalnej stronie internetowej Organizacji Narodów Zjednoczonych można znaleźć więcej informacji na temat działań oraz wydarzeń organizowanych w ramach Szczytu Systemów Żywnościowych.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Wreszcie, po długiej przerwie spowodowanej pandemią COVID-19, zespół InConventus Group miał przyjemność po raz piąty oraz szósty zrealizować Narodowy Dzień Mlecznej Fermy.
7 czerwca obchodziliśmy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ustanowiony przez FAO/WHO. W ramach obchodów tego dnia, z inicjatywy FoodFakty odbył się FoodFakty Safety Week. Codex Alimentarius po raz kolejny dostrzegł i docenił nasze zaangażowanie w upowszechnianie Kultury Bezpieczeństwa Żywności wśród profesjonalistów z branży spożywczej w Polsce.
Serdecznie zapraszamy na webinarium REKOPOLU Organizacji Odzysku Opakowań na temat: „Bezpieczeństwo Opakowań i ochrona przed marnowaniem żywności”, które odbędzie się 23 czerwca (środa) w godzinach 9 :00 - 13:00.