Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wysoka zawartość estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w określonych partiach ciastek

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu wysokiej zawartości estrów
3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych
w określonych poniżej partiach ciastek Unicorn wheels 220 g, marki Aldiva, dostępnych w sieci sklepów TEDi.

Wykryte estry kwasów tłuszczowych to substancje genotoksyczne i kancerogenne. Biorąc pod uwagę, że produkt jest przeznaczony dla dzieci i/lub niemowląt, spożycie produktu przez tę grupę konsumentów wiąże się z istotnym ryzykiem dla zdrowia.

Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:

Nazwa produktu: Unicorn wheels, 220g, marka Aldiva

Numery partii:

  • 10792002021000000255, Data minimalnej trwałości: 23.12.2023
  • 12252002021000000150, Data minimalnej trwałości: 04.09.2023

Producent: Modern Chocolate GmbH Robert-Bosch-Straße 32, 63303 Dreieich, Niemcy

Dystrybutor w Polsce: TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. ul. 11 Listopada 11 40-387 Katowice

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Właściciel sklepów TEDi rozpoczął wycofanie kwestionowanego produktu ze swoich sklepów. Ponadto poinformował na stronie internetowej o wycofaniu https://www.tedi.com/pl/informacja-dla-klienta/

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu określonego w tym komunikacie.

Źródło: GIS 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł piekarski Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.