Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniach 1-2 lipca 2021 r w na Politechnice Gdańskiej odbędzie się XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk (KNoŻiŻ PAN) pt. „Żywność w strategii Zielonego Ładu”.
Sesje KNoŻiŻ PAN od kilkudziesięciu lat spełniają ważną rolę integrowania środowiska nauk o żywności w Polsce i dobrze służą rozwojowi współpracy poszczególnych zespołów naukowych oraz przemysłu żywnościowego. Odbywają się one cyklicznie co dwa lata w różnych krajowych ośrodkach akademickich związanych z naukami o żywności i żywieniu. Przełom lat 2020 i 2021 to szczególny czas dla nauk o żywności z co najmniej trzech powodów. Po pierwsze, pandemia COVID-19 zmusiła cały świat do refleksji nad zagrożeniami w produkcji, dystrybucji i zabezpieczeniu dostępności żywności. Wskazała też na możliwości żywieniowego wspomagania ludzkiego układu odpornościowego, a tym samym, na udział żywności w profilaktyce i leczeniu infekcji. Po drugie, Pokojowa Nagroda Nobla przyznana Światowemu Programowi Żywnościowemu wskazuje jak strategicznym czynnikiem warunkującym międzynarodowy pokój jest dostępność żywności i jak manipulowanie głodem przyczynia się do wojen. W końcu trzeci powód, to ogłoszenie strategii określanej mianem Europejskiego Zielonego Ładu (European Green Deal), która ma wyznaczać kierunki rozwoju gospodarki do 2030 roku. Produkcja żywności od pola do stołu gra w niej centralną rolę jako gwarant zrównoważonego rozwoju, a bezpieczeństwo żywieniowe i zdrowie konsumenta stanowią przedmiot pierwszoplanowych działań. W taką właśnie tematykę będzie wpisywać się XLV Sesja KNoŻiŻ PAN.
Organizatorem konferencji jest Katedra Chemii Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego PG oraz KNoŻiŻ PAN i Oddział Gdański Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Wydarzenie będzie się odbywało zarówno w formie stacjonarnej jak i zdalnej.
Zapraszamy do udziału.
Szczegóły i rejstracja: https://chem.pg.edu.pl/xlv-sesja-naukowa-knoziz-pan/strona-glowna
Przeczytaj także
Czy nasza dieta może mieć wpływ na zdrowie naszych wnuków? Dlaczego warto sięgać po ryby ze stawów hodowlanych? Jak obchodzić się z żywnością, aby uniknąć zakażenia bakteriami chorobotwórczymi? Co zrobić jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję glutenu?
Pracujesz w handlu, produkujesz żywność albo działasz w branży HoReCa? Zarezerwuj sobie czas w dniach 20-22 kwietnia, bo lepszej okazji do nawiązania nowych kontaktów biznesowych niż na Targach WorldFood Poland Virtual Expo – być może w tym roku już nie będzie!
Zarezerwuj sobie czas w dniach 20-22 kwietnia i weź udział w targach online, podczas których odbędą się liczne konferencje branżowe oraz zaprezentują się firmy produkujące żywność i napoje.