Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiana Załącznika II do rozporządzenia nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

22 stycznia 2018 r. Komisja Europejska wydała rozporządzenie nr 2018/97 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania substancji słodzących w pieczywie cukierniczym i wyrobach ciastkarskich.

Komisja stwierdziła, że załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 powinien zostać zmieniony w odniesieniu do stosowania acesulfamu K (E 950), aspartamu (E 951), kwasu cyklaminowego i jego soli sodowej i wapniowej (E 952), sacharyny i jej soli sodowej, potasowej i wapniowej (E 954), sukralozy (E 955), neohesperydyny DC (E 959), neotamu (E 961), soli aspartamu i acesulfamu (E 962) i adwantamu (E 969) w kategorii żywności: „pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie specjalnego przeznaczenia żywieniowego".

Uzasadnienie zmiany

W preambule do tego aktu wskazano, że stosowanie substancji słodzących w „pieczywie cukierniczym i wyrobach ciastkarskich specjalnego przeznaczenia żywieniowego” zostało dopuszczone dyrektywą 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady. Obejmowała ona „żywność przeznaczoną dla osób cierpiących na zaburzenia przemiany węglowodanów (cukrzycę)”. Brakuje jednak podstaw naukowych dla wprowadzenia szczegółowych wymogów dotyczących składu w przypadku tego rodzaju żywności. Ponadto rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 609/2013 zniesiono pojęcie „środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego”, w tym „żywności przeznaczonej dla osób cierpiących na zaburzenia przemiany węglowodanów (cukrzycę)”. W związku z tym zezwolenie na stosowanie tych substancji słodzących w „pieczywie cukierniczym i wyrobach ciastkarskich specjalnego przeznaczenia żywieniowego” zgodnie z art. 7 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 nie jest już uzasadnione i produkty te nie powinny już być wprowadzane do obrotu.

Przepisy przejściowe

Zgodnie z rozporządzeniem, pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie specjalnego przeznaczenia żywieniowego zawierające: acesulfam K (E 950), aspartam (E 951), kwas cyklaminowy i jego sole sodową i wapniową (E 952), sacharynę i jej sole sodową, potasową i wapniową (E 954), sukralozę (E 955), neohesperydynę DC (E 959), neotam (E 961), sole aspartamu i acesulfamu (E 962) i adwantam (E 969), które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, mogą pozostawać w obrocie do momentu wyczerpania zapasów. Rozporządzenie wejdzie w życie 23 lutego 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl 

Wybierz obszar: Dodatki i składniki

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn