Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiana Załącznika II do rozporządzenia nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

22 stycznia 2018 r. Komisja Europejska wydała rozporządzenie nr 2018/97 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania substancji słodzących w pieczywie cukierniczym i wyrobach ciastkarskich.

Komisja stwierdziła, że załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 powinien zostać zmieniony w odniesieniu do stosowania acesulfamu K (E 950), aspartamu (E 951), kwasu cyklaminowego i jego soli sodowej i wapniowej (E 952), sacharyny i jej soli sodowej, potasowej i wapniowej (E 954), sukralozy (E 955), neohesperydyny DC (E 959), neotamu (E 961), soli aspartamu i acesulfamu (E 962) i adwantamu (E 969) w kategorii żywności: „pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie specjalnego przeznaczenia żywieniowego".

Uzasadnienie zmiany

W preambule do tego aktu wskazano, że stosowanie substancji słodzących w „pieczywie cukierniczym i wyrobach ciastkarskich specjalnego przeznaczenia żywieniowego” zostało dopuszczone dyrektywą 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady. Obejmowała ona „żywność przeznaczoną dla osób cierpiących na zaburzenia przemiany węglowodanów (cukrzycę)”. Brakuje jednak podstaw naukowych dla wprowadzenia szczegółowych wymogów dotyczących składu w przypadku tego rodzaju żywności. Ponadto rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 609/2013 zniesiono pojęcie „środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego”, w tym „żywności przeznaczonej dla osób cierpiących na zaburzenia przemiany węglowodanów (cukrzycę)”. W związku z tym zezwolenie na stosowanie tych substancji słodzących w „pieczywie cukierniczym i wyrobach ciastkarskich specjalnego przeznaczenia żywieniowego” zgodnie z art. 7 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 nie jest już uzasadnione i produkty te nie powinny już być wprowadzane do obrotu.

Przepisy przejściowe

Zgodnie z rozporządzeniem, pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie specjalnego przeznaczenia żywieniowego zawierające: acesulfam K (E 950), aspartam (E 951), kwas cyklaminowy i jego sole sodową i wapniową (E 952), sacharynę i jej sole sodową, potasową i wapniową (E 954), sukralozę (E 955), neohesperydynę DC (E 959), neotam (E 961), sole aspartamu i acesulfamu (E 962) i adwantam (E 969), które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, mogą pozostawać w obrocie do momentu wyczerpania zapasów. Rozporządzenie wejdzie w życie 23 lutego 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl 

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.