Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kolejne decyzje GIJHARS w sprawie zafałszowania środków spożywczych

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ostatnim czasie Główna Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała kolejne wyciągi z decyzji, jakie zostały wydane w zakresie zafałszowania środków spożywczych. Decyzje dotyczyły tym razem zafałszowania wyrobów mięsnych.

Przykłady decyzji GIJHARS ws zafałszowania

* Produkt "Mielone wieprzowe z łopatki" - w trakcie kontroli przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały, że produkt nie spełnia wymagań w zakresie zawartości tłuszczu zadeklarowanych przez producenta (zawartości tłuszczu zawyżona o 3 %).

Decyzją GIJHARS z dnia 10 października 2017 r., znak: KOZ.8230.115.2017 uznano, że powyższe stanowi zafałszowanie i narusza art. 7 ust. 1 lit. a rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 oraz art. 3 pkt 10 lit. c ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;

* produkt pod nazwą "Mięso mielone wieprzowe" - w trakcie kontroli ustalono, że zastosowana nazwa „mięso mielone” jest niedozwolona dla produktu zawierającego sól w ilości 1,1 % oraz pieprz, tj. produkt nie odpowiada nazwie „mięso mielone” zdefiniowanej w rozporządzeniu nr 853/2004. Wskazana definicja stanowi zaś, zgodnie z Załącznikiem I pkt. 1.13 tego aktu, że "mięso mielone" oznacza mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki i zawiera mniej niż 1 % soli.". Decyzją GIJHARS z dnia 2 października 2017 r., znak: KOZ.8230.116.2017/1. ustalono, że powyższe stanowi zafałszowanie i narusza art. 7 ust. 1 lit. a rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 oraz art. 3 pkt 10 lit. b ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

* produkt pod nazwą: "Kebab wołowy głęboko mrożony" - w trakcie kontroli na podstawie badań laboratoryjnych ustalono, że w produkcie znajduje się surowiec drobiowy, którego nie zadeklarowano w oznakowaniu. Decyzją GIJHARS z dnia 9 października 2017 r., znak: KOZ.8230.108.2017. fakt ten zakwalifikowano jako zafałszowanie co narusza art. 7 ust. 1 lit. a rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 oraz art. 3 pkt 10 lit. a ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

www.food-law.pl 

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.