Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Znamy datę piątej edycji konferencji Plant-Powered Perspectives

Kategoria: Biznes

Polski rynek roślinnych alternatyw dla mięsa i nabiału rośnie w zawrotnym tempie - według danych GfK Polonia w pierwszym kwartale tego roku zanotował zanotował 40 proc. wzrost i jest już wart 0,5 mld zł. Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie, by zapewnić przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.

W konferencji jak co roku wezmą udział eksperci i ekspertki związani z branżą HoReCa i FMCG, ale jej piąta edycja wyróżni się na tle poprzednich. Tym razem tematyka obejmie szeroki kontekst transformacji żywieniowej, bo nikogo nie trzeba już przekonywać, że roślinny trend na dobre zagościł na naszych talerzach - i wciąż globalnie rośnie. Już ponad połowa Polek i Polaków regularnie je dania roślinne, a odżywianie w ten sposób staje się coraz łatwiejsze (wyniki badania dla Pyszne.pl). Wyszukiwarka Google zanotowała w 2021 roku 5000% wzrostu zainteresowania wyszukiwaniem hasła “roślinne jedzenie w mojej okolicy”. Goście Plant-Powered Perspectives zastanowią się nad rolą polskich producentów w transformacji systemu żywnościowego.

W 6% gospodarstw domowych w Polsce co najmniej jedna osoba identyfikuje się jako wegetarianka lub wegetarianin, a w 4% - jako weganka lub weganin. Na poziomie Europejskim ta średnia wynosi odpowiednio 7% i 4%. W aż 31% polskich gospodarstw oraz 35% jest co najmniej jeden fleksitarianin lub fleksitarianka - osoba ograniczająca spożycie mięsa[1]. Jednocześnie wolumen zakupów mięsa od 2018 do 2021 r. spadł o 7,5 proc. Dieta roślinna i fleksitariańska staje się coraz łatwiejsza, bo na rynku pojawiają się kolejni roślinni producenci z pełnowartościowymi, smacznymi alternatywami mięsa i nabiału.

Uczestnicy konferencji posłuchają wypowiedzi ekspertów na temat obecnego kształtu branży roślinnej i trendów w jej rozwoju, a także będą mogli wziąć udział w wyspecjalizowanych panelach; np. na temat roślinnych inwestycji, w którym wezmą udział przedstawiciele instytucji finansowych, oraz transformacji systemu żywnościowego, w którym zasiądą przedstawiciele przodujących w niej krajów, m. in. Izraela i Holandii. Nie zabraknie prezentacji najbardziej innowacyjnych start-upów produkujących chociażby roślinne alternatywy jaj dla przemysłu czy mięsa hodowanego komórkowo. 28 października odbędą się też specjalistyczne warsztaty dla przedstawicieli branży.

W ramach konferencji tradycyjnie odbędzie się sesja Plant-Powered Pitching organizowana we współpracy z akceleratorem Foodtech.ac, przeznaczona dla rodzimych start-upów i innowatorów, którzy będą mogli przedstawić swoje pomysły przedstawicielom branży i inwestorom, a także zdobyć nagrody, które ułatwią ich produktom wejście na rynek.

Ruszyła już sprzedaż biletów Early Bird na konferencję, można zakupić je na stronie Eventory: https://eventory.cc/event/konferencja-plant-powered-perspectives-2022. Ramowy program Plant-Powered Perspectives jest dostępny na stronie internetowej wydarzenia: https://konferencje.roslinniejemy.org/ppp-2022

 

Organizator: RoślinnieJemy

 

Źródła:

[1] Raport „Behaviour change in times of instability” - GfK Polonia

Wybierz temat: Kongresy i Targi Plant-based

Autor: Plant-Powered Perspectives 2022

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.