Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o ocenę ryzyka dla złożonych związków arsenoorganicznych w żywności. Zazwyczaj występują one w żywności morskiej i obejmują głównie arsenobetainę (AsB), arsenocukry i arsenolipidy.
Najwyższe poziomy złożonych związków arsenoorganicznych wykryto w rybach, skorupiakach, mięczakach i wodorostach.
Dla arsenobetainy nie można było wyznaczyć punktu odniesienia (RP) z powodu niewystarczających danych dotyczących toksyczności. AsB nie wykazało działań niepożądanych w dwóch dostępnych testach toksyczności dawki powtarzanej u gryzoni. Nie wykazało genotoksyczności w testach in vitro . Nie ma wskazań na związek z działaniami niepożądanymi w badaniach na ludziach.
Najwyższe 95. percentylowe narażenie na AsB zaobserwowano u małych dzieci z szacunkiem 12,5 μg As/kg mc na dzień (AsB wyrażone jako arsen pierwiastkowy). Istnieją wystarczające dowody, aby stwierdzić, że AsB przy obecnych poziomach narażenia w diecie nie budzi obaw o zdrowie.
W przypadku arsenocukru glicerolowego (AsSugOH) RP wynoszący 0,85 mg As/kg mc. na dzień wyznaczono na podstawie wartości BMDL 10 dla funkcji poznawczych i motorycznych u myszy. Margines ekspozycji (MOE) ≥ 1000 nie budziłby obaw o zdrowie. Najwyższa 95. percentylowa ocena ekspozycji na AsSugOH (dla dorosłych konsumentów czerwonych wodorostów Nori/Laver) wynosiła 0,71 μg As/kg mc. na dzień (AsSugOH wyrażony jako arsen pierwiastkowy), co daje MOE > 1000, nie budząc obaw o zdrowie.
Ocena EFSA
Na podstawie jakościowego rozważenia wszystkich zidentyfikowanych niepewności uważa się za prawdopodobne, że ekspozycja dietetyczna na AsB i AsSugOH nie budzi obaw o zdrowie. Nie można było wyciągnąć żadnych wniosków dotyczących innych arsenocukrów. Nie można było przeprowadzić charakterystyki ryzyka dla arsenolipidów ze względu na brak danych.
Metale w żywności
Metale takie jak arsen, kadm, ołów i rtęć są naturalnie występującymi związkami chemicznymi. Mogą być obecne w środowisku na różnych poziomach, np. w glebie, wodzie i atmosferze. Metale mogą również występować jako pozostałości w żywności ze względu na ich obecność w środowisku, w wyniku działalności człowieka, takiej jak rolnictwo, przemysł lub spaliny samochodowe, lub w wyniku zanieczyszczenia podczas przetwarzania i przechowywania żywności. Ludzie mogą być narażeni na te metale ze środowiska lub poprzez spożycie skażonej żywności lub wody. Ich akumulacja w organizmie może prowadzić do szkodliwych skutków w czasie.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
W Busan w Korei Południowej zakończyła się 5. runda negocjacji w sprawie globalnego porozumienia dotyczącego zatrzymania zanieczyszczania środowiska tworzywami sztucznymi. Ze względu na brak zgody pomiędzy krajami w niektórych obszarach finalne negocjacje zostały odroczone.
EFSA przeanalizowało ryzyko związane z obecnością małocząsteczkowych związków arsenoorganicznych w żywności.
Narażenie konsumentów na nieorganiczny arsen w żywności budzi obawy zdrowotne wynika z najnowszej oceny ryzyka tej substancji zanieczyszczającej przeprowadzonej przez EFSA. Ustalenia ekspertów potwierdzają i podtrzymują wyniki wcześniejszej oceny EFSA dotyczącej zagrożeń związanych z obecnością nieorganicznego arsenu w żywności z 2009 r.