Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Związki arsenoorganiczne w żywności nie budzą obaw EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o ocenę ryzyka dla złożonych związków arsenoorganicznych w żywności. Zazwyczaj występują one w żywności morskiej i obejmują głównie arsenobetainę (AsB), arsenocukry i arsenolipidy.

Najwyższe poziomy złożonych związków arsenoorganicznych wykryto w rybach, skorupiakach, mięczakach i wodorostach.

Dla arsenobetainy nie można było wyznaczyć punktu odniesienia (RP) z powodu niewystarczających danych dotyczących toksyczności. AsB nie wykazało działań niepożądanych w dwóch dostępnych testach toksyczności dawki powtarzanej u gryzoni. Nie wykazało genotoksyczności w testach in vitro . Nie ma wskazań na związek z działaniami niepożądanymi w badaniach na ludziach.

Najwyższe 95. percentylowe narażenie na AsB zaobserwowano u małych dzieci z szacunkiem 12,5 μg As/kg mc na dzień (AsB wyrażone jako arsen pierwiastkowy). Istnieją wystarczające dowody, aby stwierdzić, że AsB przy obecnych poziomach narażenia w diecie nie budzi obaw o zdrowie.

W przypadku arsenocukru glicerolowego (AsSugOH) RP wynoszący 0,85 mg As/kg mc. na dzień wyznaczono na podstawie wartości BMDL 10 dla funkcji poznawczych i motorycznych u myszy. Margines ekspozycji (MOE) ≥ 1000 nie budziłby obaw o zdrowie. Najwyższa 95. percentylowa ocena ekspozycji na AsSugOH (dla dorosłych konsumentów czerwonych wodorostów Nori/Laver) wynosiła 0,71 μg As/kg mc. na dzień (AsSugOH wyrażony jako arsen pierwiastkowy), co daje MOE > 1000, nie budząc obaw o zdrowie.

Ocena EFSA

Na podstawie jakościowego rozważenia wszystkich zidentyfikowanych niepewności uważa się za prawdopodobne, że ekspozycja dietetyczna na AsB i AsSugOH nie budzi obaw o zdrowie. Nie można było wyciągnąć żadnych wniosków dotyczących innych arsenocukrów. Nie można było przeprowadzić charakterystyki ryzyka dla arsenolipidów ze względu na brak danych.

Metale w żywności

Metale takie jak arsen, kadm, ołów i rtęć są naturalnie występującymi związkami chemicznymi. Mogą być obecne w środowisku na różnych poziomach, np. w glebie, wodzie i atmosferze. Metale mogą również występować jako pozostałości w żywności ze względu na ich obecność w środowisku, w wyniku działalności człowieka, takiej jak rolnictwo, przemysł lub spaliny samochodowe, lub w wyniku zanieczyszczenia podczas przetwarzania i przechowywania żywności. Ludzie mogą być narażeni na te metale ze środowiska lub poprzez spożycie skażonej żywności lub wody. Ich akumulacja w organizmie może prowadzić do szkodliwych skutków w czasie.

Źródło: EFSA

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.