Żywność i napoje podczas świątecznych spotkań w dobie Covid-19 – wskazówki i zalecenia CDC
W tym roku Święta Bożego Narodzenia na całym świecie obchodzić będziemy inaczej, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się Covid-19. Należy unikać działań, które są bardziej ryzykowne i rozważyć alternatywne sposoby świętowania, które stwarzają mniejsze ryzyko rozprzestrzeniania się Covid-19.
Koronawirus a żywność
Obecnie nie ma dowodów wskazujących na to, że obchodzenie się z żywnością jest związane z bezpośrednim rozprzestrzenianiem się Covid-19. Istnieje jednak prawdopodobieństwo, że można zainfekować się Covid-19 dotykając uprzednio powierzchni lub przedmiotu, w tym żywności, opakowań żywności lub narzędzi, na których koronawirus jest obecny, a następnie dotykając swoich własnych ust, nosa, lub ewentualnie oczu. Nie uważa się jednak, że jest to główny sposób rozprzestrzeniania się wirusa. Należy pamiętać, że bardzo istotne jest przestrzeganie dobrych praktyk dotyczących bezpieczeństwa żywności w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na powszechne choroby przenoszone przez żywność. Amerykańska agencja CDC (Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom) zaprezentowała szereg wskazówek dotyczących świątecznych zgromadzeń.
Jakie środki prewencyjne należy zastosować?
Im więcej tych środków zapobiegawczych wprowadzisz, tym bezpieczniejsze będzie Twoje świąteczne spotkanie. Żaden środek nie jest wystarczający, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się Covid-19.
- Zachęcaj gości, aby przynosili jedzenie i napoje tylko dla siebie i dla członków własnego gospodarstwa domowego; unikaj spotkań w stylu potluck, tj. imprez, gdzie każdy przynosi coś.
- Noś maskę podczas przygotowywania jedzenia lub podawania jedzenia innym osobom, które nie mieszkają w twoim gospodarstwie domowym.
- Wszyscy uczestnicy powinni mieć plan, gdzie przechowywać swoją maskę podczas jedzenia i picia. Przechowuj ją w suchej, oddychającej torbie (np. papierowej lub siatkowej), aby utrzymać ją w czystości pomiędzy kolejnymi użyciami.
- Jeśli to możliwe, ograniczaj liczbę osób wchodzących i wychodzących z miejsc, w których przygotowuje się lub obsługuje jedzenie, np. w kuchni lub wokół grilla.
- Niech jedna osoba, która nosi maskę, serwuje wszystkie potrawy, tak aby zbyt wiele osób nie miało do czynienia z naczyniami do ich serwowania.
- Korzystaj z opcji naczyń jednorazowego użycia lub wskaż jedną osobę, która będzie je podawać oraz inne przedmioty wspólnego użytku, takie jak: sosy sałatkowe, pojemniki na żywność, talerze i naczynia oraz przyprawy.
- Upewnij się, że wszyscy myją ręce wodą z mydłem przez 20 sekund przed i po przygotowaniu, podawaniu i jedzeniu oraz po wyniesieniu śmieci. Jeśli mydło i woda nie są dostępne, należy użyć środka do higieny rąk, który zawiera co najmniej 60% alkoholu.
- Wyznaczyć miejsce dla gości do mycia rąk po rozładunku lub spożyciu jedzenia.
- Należy ograniczyć zatłoczenie w miejscach, w których podawane jest jedzenie, poprzez wydawanie jedzenia pojedynczo na talerze przez jedną osobę, zawsze z zachowaniem minimalnej odległości 6 stóp od osoby, której serwuje się jedzenie. Unikaj zatłoczonych bufetów.
- Bezpośrednio po imprezie należy wymieniać i wyprać rzeczy płócienne (np. pokrowce na siedzenia, obrusy, serwetki lniane).
- Zaoferuj gościom bezdotykowe kosze na śmieci, w których można łatwo wyrzucać resztki jedzenia.
- Natychmiast po zakończeniu imprezy umyj naczynia w zmywarce lub w gorącej wodzie z mydłem.
Źródło: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/holidays.html
Przeczytaj także
-
24.12.2020
Wartości odżywcze mięsa karpia
Wszystkie ryby i owoce morza są dobrym źródłem białka i niezbędnych aminokwasów, mikro- i makroelementów, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3.
-
23.12.2020
Ilu Polaków planuje roślinne święta? Najnowsze badania RoślinnieJemy
Na początku grudnia br. panel Ariadna przeprowadził badania opinii publicznej na zlecenie kampanii RoślinnieJemy, pytając Polaków o charakter potraw, które pojawią się na ich stole w wigilijny wieczór. Czy roślinne alternatywy tradycyjnych dań i produktów zawitają na polskich stołach?
-
11.11.2020
Polscy konsumenci coraz częściej „głosują widelcami”, wybierając ryby i owoce morza ze zrównoważonych źródeł, a troska o nasz ocean napędza nową falę aktywizmu konsumenckiego
Polscy konsumenci coraz częściej „głosują widelcami”, wybierając ryby i owoce morza ze zrównoważonych źródeł, a troska o nasz ocean napędza nową falę aktywizmu konsumenckiego.