Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Żywność i napoje podczas świątecznych spotkań w dobie Covid-19 – wskazówki i zalecenia CDC

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W tym roku Święta Bożego Narodzenia na całym świecie obchodzić będziemy inaczej, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się Covid-19. Należy unikać działań, które są bardziej ryzykowne i rozważyć alternatywne sposoby świętowania, które stwarzają mniejsze ryzyko rozprzestrzeniania się Covid-19.

Koronawirus a żywność

Obecnie nie ma dowodów wskazujących na to, że obchodzenie się z żywnością jest związane z bezpośrednim rozprzestrzenianiem się Covid-19. Istnieje jednak prawdopodobieństwo, że można zainfekować się Covid-19 dotykając uprzednio powierzchni lub przedmiotu, w tym żywności, opakowań żywności lub narzędzi, na których koronawirus jest obecny, a następnie dotykając swoich własnych ust, nosa, lub ewentualnie oczu. Nie uważa się jednak, że jest to główny sposób rozprzestrzeniania się wirusa. Należy pamiętać, że bardzo istotne jest przestrzeganie dobrych praktyk dotyczących bezpieczeństwa żywności w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na powszechne choroby przenoszone przez żywność. Amerykańska agencja CDC (Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom) zaprezentowała szereg wskazówek dotyczących świątecznych zgromadzeń.

Jakie środki prewencyjne należy zastosować?

Im więcej tych środków zapobiegawczych wprowadzisz, tym bezpieczniejsze będzie Twoje świąteczne spotkanie. Żaden środek nie jest wystarczający, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się Covid-19.

  • Zachęcaj gości, aby przynosili jedzenie i napoje tylko dla siebie i dla członków własnego gospodarstwa domowego; unikaj spotkań w stylu potluck, tj. imprez, gdzie każdy przynosi coś.
  • Noś maskę podczas przygotowywania jedzenia lub podawania jedzenia innym osobom, które nie mieszkają w twoim gospodarstwie domowym.
  • Wszyscy uczestnicy powinni mieć plan, gdzie przechowywać swoją maskę podczas jedzenia i picia. Przechowuj ją w suchej, oddychającej torbie (np. papierowej lub siatkowej), aby utrzymać ją w czystości pomiędzy kolejnymi użyciami.
  • Jeśli to możliwe, ograniczaj liczbę osób wchodzących i wychodzących z miejsc, w których przygotowuje się lub obsługuje jedzenie, np. w kuchni lub wokół grilla.
  • Niech jedna osoba, która nosi maskę, serwuje wszystkie potrawy, tak aby zbyt wiele osób nie miało do czynienia z naczyniami do ich serwowania.
  • Korzystaj z opcji naczyń jednorazowego użycia lub wskaż jedną osobę, która będzie je podawać oraz inne przedmioty wspólnego użytku, takie jak: sosy sałatkowe, pojemniki na żywność, talerze i naczynia oraz przyprawy.
  • Upewnij się, że wszyscy myją ręce wodą z mydłem przez 20 sekund przed i po przygotowaniu, podawaniu i jedzeniu oraz po wyniesieniu śmieci. Jeśli mydło i woda nie są dostępne, należy użyć środka do higieny rąk, który zawiera co najmniej 60% alkoholu.
  • Wyznaczyć miejsce dla gości do mycia rąk po rozładunku lub spożyciu jedzenia.
  • Należy ograniczyć zatłoczenie w miejscach, w których podawane jest jedzenie, poprzez wydawanie jedzenia pojedynczo na talerze przez jedną osobę, zawsze z zachowaniem minimalnej odległości 6 stóp od osoby, której serwuje się jedzenie. Unikaj zatłoczonych bufetów.
  • Bezpośrednio po imprezie należy wymieniać i wyprać rzeczy płócienne (np. pokrowce na siedzenia, obrusy, serwetki lniane).
  • Zaoferuj gościom bezdotykowe kosze na śmieci, w których można łatwo wyrzucać resztki jedzenia.
  • Natychmiast po zakończeniu imprezy umyj naczynia w zmywarce lub w gorącej wodzie z mydłem.

 

Źródło: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/holidays.html

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.