Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Żywność i składniki żywności pochodzące z kultur komórkowych – EFSA zaprasza na sympozjum naukowe

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ostatnie postępy w dziedzinach takich jak inżynieria tkankowa, hodowla komórek i biologia syntetyczna utorowały drogę nowym technologiom i produktom w sektorze rolno-spożywczym. Wśród nich wyróżnia się żywność pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego pochodząca z kultur komórkowych oraz składniki żywności wytwarzane w drodze precyzyjnej fermentacji.

W systemie UE tego rodzaju produkty wymagają zezwolenia przed wprowadzeniem na rynek w ramach różnych sektorowych ram regulacyjnych obejmujących doradztwo naukowe EFSA, takie jak przepisy dotyczące nowej żywności i dodatków do żywności. Dlatego istotne jest, aby metodologie oceny ryzyka i wiedza fachowa EFSA w tej dziedzinie były na bieżąco z tymi zmianami technologicznymi.

EFSA zaprasza do udziału w seminarium

Podczas seminarium naukowego, które odbędzie się w Brukseli w dn. 7-8 marca br. eksperci omówią bieżące trendy i badania na ten temat oraz wymogi dotyczące zapewnienia adekwatności oceny ryzyka EFSA.

Cele wydarzenia:

  • Zidentyfikować sektory w systemie rolno-spożywczym istotne dla żywności pochodzącej z kultur komórkowych i składników żywności;
  • Przegląd stanu wiedzy w zakresie odpowiednich koncepcji, technologii i produktów pochodnych;
  • Omówienie pojawiających się aspektów bezpieczeństwa i metodologicznych oraz ich wpływu na podejście EFSA do oceny ryzyka.

Dla kogo?

Wydarzenie jest skierowane do wszystkich zainteresowanych stron lub zaangażowanych w ocenę ryzyka związanego z żywnością pochodzącą z kultur komórkowych i składnikami żywności.

Rejestracja online

Rejestracja na to wydarzenie zostanie otwarta w lutym 2023 r.

Jeśli chcesz zostać powiadomiony o otwarciu rejestracji, wypełnij ten formularz.

  • Seminarium odbędzie się w Brukseli w Belgii. Wszystkie sesje plenarne będą również transmitowane online. Dalsze szczegóły zostaną przekazane po otwarciu rejestracji.
  • Wydarzenie odbędzie się w języku angielskim.
  • Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

Więcej: https://www.efsa.europa.eu/en/events/efsas-scientific-colloquium-27-cell-culture-derived-foods-and-food-ingredients

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Plant-based Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.