Żywność i składniki żywności pochodzące z kultur komórkowych – EFSA zaprasza na sympozjum naukowe
Ostatnie postępy w dziedzinach takich jak inżynieria tkankowa, hodowla komórek i biologia syntetyczna utorowały drogę nowym technologiom i produktom w sektorze rolno-spożywczym. Wśród nich wyróżnia się żywność pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego pochodząca z kultur komórkowych oraz składniki żywności wytwarzane w drodze precyzyjnej fermentacji.
W systemie UE tego rodzaju produkty wymagają zezwolenia przed wprowadzeniem na rynek w ramach różnych sektorowych ram regulacyjnych obejmujących doradztwo naukowe EFSA, takie jak przepisy dotyczące nowej żywności i dodatków do żywności. Dlatego istotne jest, aby metodologie oceny ryzyka i wiedza fachowa EFSA w tej dziedzinie były na bieżąco z tymi zmianami technologicznymi.
EFSA zaprasza do udziału w seminarium
Podczas seminarium naukowego, które odbędzie się w Brukseli w dn. 7-8 marca br. eksperci omówią bieżące trendy i badania na ten temat oraz wymogi dotyczące zapewnienia adekwatności oceny ryzyka EFSA.
Cele wydarzenia:
- Zidentyfikować sektory w systemie rolno-spożywczym istotne dla żywności pochodzącej z kultur komórkowych i składników żywności;
- Przegląd stanu wiedzy w zakresie odpowiednich koncepcji, technologii i produktów pochodnych;
- Omówienie pojawiających się aspektów bezpieczeństwa i metodologicznych oraz ich wpływu na podejście EFSA do oceny ryzyka.
Dla kogo?
Wydarzenie jest skierowane do wszystkich zainteresowanych stron lub zaangażowanych w ocenę ryzyka związanego z żywnością pochodzącą z kultur komórkowych i składnikami żywności.
Rejestracja online
Rejestracja na to wydarzenie zostanie otwarta w lutym 2023 r.
Jeśli chcesz zostać powiadomiony o otwarciu rejestracji, wypełnij ten formularz.
- Seminarium odbędzie się w Brukseli w Belgii. Wszystkie sesje plenarne będą również transmitowane online. Dalsze szczegóły zostaną przekazane po otwarciu rejestracji.
- Wydarzenie odbędzie się w języku angielskim.
- Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.
Przeczytaj także
-
20.01.2023
Studia podyplomowe na Wydziale Technologii Żywności SGGW
Na Wydziale Technologii Żywności SGGW w Warszawie trwa rekrutacja (do końca lutego 2023 r.) na studia podyplomowe rozpoczynające się w semestrze letnim 2022/2023. W ofercie przygotowano trzy rodzaje studiów.
-
19.01.2023
Komisja organizuje pierwszy europejski panel obywatelski na temat ograniczania marnowania żywności
Komisja jest gospodarzem pierwszego europejskiego panelu obywatelskiego w Brukseli, podczas którego obywatele mogą wyrazić swoją opinię na temat tego, jak zintensyfikować działania na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności w UE.
-
17.01.2023
5. Polski Kongres Reologii
Zapraszamy do udziału w 5. Polskim Kongresie Reologii, który odbędzie się w Wieliczce-Krakowie, w dniach 18-20.09.2023 r.