Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

22 marca - Światowy Dzień Wody

Kategoria: Biznes

Światowy Dzień Wody został ustanowiony rezolucją z 22 grudnia 1992 r. przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w ramach Agendy 21, w czasie konferencji Szczyt Ziemi 1992 (UNCED) w Rio de Janeiro. Powodem był fakt, że ponad miliard ludzi na świecie cierpi z powodu braku dostępu do czystej wody pitnej. A ideą obchodów jest uświadomienie państwom członkowskim wpływu prawidłowej gospodarki wodnej na ich kondycję gospodarczą i społeczną.

Woda jest niezbędna do utrzymania życia i musi być dostępna w zadawalającej ilości dla wszystkich konsumentów. Zawsze należy podejmować wszelkie dostępne środki i starania w celu uzyskania możliwie najlepszej jakość wody. Ochrona źródeł wody oraz zabezpieczenie systemu zaopatrzenia w wodę przed zanieczyszczeniem stanowi podstawową linię ochrony jakości wody.

Pogorszenie jakości wody pitnej może nastąpić w skutek zanieczyszczenia mikrobiologicznego lub może być spowodowane toksycznymi związkami chemicznymi. Zanieczyszczenia chemiczne zwykle nie powodują ostrych skutków zdrowotnych i sytuują je niżej w kategoriach ważności w stosunku do zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Ogólnie można stwierdzić, że największe ryzyko związane ze skażeniem mikrobiologicznym niesie ze sobą spożycie wody zanieczyszczonej odchodami ludzkimi i zwierzęcymi dlatego zasoby wodne powinny być (najbardziej jak to tylko możliwe) chronione przed fekalnymi, gdyż te zanieczyszczenia mogą zawierać wiele chorobotwórczych bakterii, wirusów, pierwotniaków oraz pasożytów jelitowych.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa, że woda jest bezpieczna dla zdrowia ludzkiego, jeżeli jest wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytów w liczbie stanowiącej potencjalne zagrożenia dla zdrowia ludzkiego, wszelkich substancji w stężeniach stanowiących potencjalne zagrożenia dla zdrowia ludzkiego, nie ma agresyjnych właściwości korozyjnych oraz spełnia określone wymagania mikrobiologiczne i chemiczne. Rozporządzenie to podaje NDS-y tj. najwyższe dopuszczalne stężenia określonych parametrów, które muszą być spełnione, aby z całą pewnością móc orzec o przydatności wody do spożycia.

Czynniki mogące mieć wpływ na bezpieczeństwo zdrowotne wody:

  • lokalizacja ujęć wody oraz wyznaczenie i wzmożony nadzór nad strefami ochronnymi,
  • stosowanie właściwych materiałów do ujmowania, uzdatniania, magazynowania i dystrybucji wody, (w tym uzyskanie oceny higienicznej właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego dotyczącej zastosowanych materiałów),
  • stan techniczny i sanitarny sieci wodociągowej, przyłączy oraz instalacji wewnętrznych,
  • niewłaściwe i zmienne warunki hydrauliczne oraz zmiany ciśnienia w sieci wodociągowej,
  • bezpośrednie podłączenia do sieci – bez zaworów zwrotnych, antyskażeniowych,
  • intruzja zanieczyszczeń do wnętrza sieci ze środowiska zewnętrznego poprzez mikro nieszczelności przy wystąpieniu podciśnienia,
  • zaniedbanie podczas usuwania awarii na sieci i wymianach elementów mających bezpośredni kontakt z wodą,
  • brak stabilności mikrobiologicznej i fizyko-chemicznej wody wprowadzanej do sieci wodociągowej,
  • zastosowanie właściwej metody uzdatniania wody, błędy popełnione na etapie projektowania – np. przewymiarowanie sieci.

Najnowszy raport ONZ o rozwoju wody na świecie opublikowany

Woda jest niezbędna do przetrwania i produktywności wszelkiego życia i ekosystemów. Ponieważ do osiągnięcia globalnych celów pozostało mniej niż 10 lat, potrzebujemy natychmiastowej i zintegrowanej reakcji, aby poprawić postęp w realizacji celu zrównoważonego rozwoju 6 (SDG 6).

Raport ONZ na temat Światowego Rozwoju Wody (UN WWDR) to coroczny raport tematyczny, który każdego roku koncentruje się na różnych strategicznych kwestiach związanych z wodą i ma na celu zapewnienie decydentom narzędzi do wdrażania zrównoważonego wykorzystania naszych zasobów wodnych. Obejmuje również aspekty regionalne, hotspoty, przykłady i historie, dzięki czemu raport jest odpowiedni dla szerokiego grona czytelników na różnych poziomach i na różnych obszarach geograficznych.

Nowy raport zawiera jasny obraz globalnych postępów w realizacji celu 6 oraz zestawienie statusu i trendów na poziomie regionalnym i krajowym.

>>ZAPOZNAJ SIĘ Z NAJNOWSZYM RAPORTEM ONZ<<

 

Źródło:  https://www.worldwaterday.org/share

https://www.gov.pl/web/psse-puck/22-marca---swiatowy-dzien-wody

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.