Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Biznes
28 września 2020 roku rozpoczęła się - w formie wirtualnej - 27. sesja Komitetu FAO do spraw Rolnictwa (COAG - Committee on Agriculture) odpowiedzialnego za zapewnienie ogólnej polityki i wytycznych regulujących kwestie związane z rolnictwem, hodowlą zwierząt, bezpieczeństwem żywności, żywieniem, rozwojem obszarów wiejskich oraz zarządzaniem zasobami naturalnymi.
Uroczystego otwarcia posiedzenia dokonał Pan QU Dongyu, Dyrektor Generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych Organizacji do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Przez najbliższe 5 dni posiedzenia, delegaci reprezentujący administrację rządową 129 państw członkowskich oraz obserwatorów przedyskutują między innymi następujące tematy:
Spotkanie będzie okazją do wymiany informacji w zakresie wpływu pandemii wywołanej przez COVID-19 na bezpieczeństwo żywności, żywienia oraz systemy żywnościowe oraz zapoznania się z międzynarodową platformą do spraw cyfryzacji w obszarze żywności i rolnictwa.
Po raz pierwszy w historii Komitetu COAG Polskę reprezentuje na sesji 10 osobowa delegacja, w skład której wchodzą przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski prowadzonego w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Porządek obrad oraz dokumenty będące przedmiotem tegorocznej sesji znajdą Państwo na stronie FAO pod adresem: http://www.fao.org/coag/en/
Przebieg sesji wszyscy zainteresowani mogą śledzić na żywo online pod adresem: http://www.fao.org/webcast/home/en/item/5360/icode/
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
EFSA wyznaczyła nowy próg bezpieczeństwa dla głównych substancji perfluoroalkilowych, czyli PFAS, które kumulują się w organizmie. Próg TWI (dopuszczalnego tygodniowego spożycia) w wysokości 4,4 nanogramów na kilogram masy ciała na tydzień - jest częścią opinii naukowej na temat zagrożeń dla zdrowia ludzi wynikających z obecności tych substancji w żywności.
Jako światowy lider w dziedzinie systemów odwodnienia obszarów produkcji spożywczej, w tym artykule podzielimy się wiedzą o podstawowych czynnikach, na które należy zwrócić uwagę, aby w sposób optymalny dobrać system odwadniania do pracy w strefach wysokiej higieny.
W czwartek, 24 września 2020 r. dyrektorzy generalni FAO i WHO powitali ponad 600 delegatów z całego świata na pierwszej w historii wirtualnej sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.