27. sesja Komitetu FAO do spraw Rolnictwa
28 września 2020 roku rozpoczęła się - w formie wirtualnej - 27. sesja Komitetu FAO do spraw Rolnictwa (COAG - Committee on Agriculture) odpowiedzialnego za zapewnienie ogólnej polityki i wytycznych regulujących kwestie związane z rolnictwem, hodowlą zwierząt, bezpieczeństwem żywności, żywieniem, rozwojem obszarów wiejskich oraz zarządzaniem zasobami naturalnymi.
Uroczystego otwarcia posiedzenia dokonał Pan QU Dongyu, Dyrektor Generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych Organizacji do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Przez najbliższe 5 dni posiedzenia, delegaci reprezentujący administrację rządową 129 państw członkowskich oraz obserwatorów przedyskutują między innymi następujące tematy:
- wkład sektora hodowli zwierząt w realizację Celów Zrównoważonego Rozwoju 2030,
- zapobieganie, przewidywanie i reagowaniem na choroby oraz szkodniki zwierzęce i roślinne o szerokim oddziaływaniu,
- powołanie Podkomitetu do spraw zwierząt hodowlanych w ramach COAG,
- wdrażanie podejścia systemów żywnościowych w celu przyspieszenia realizacji Agendy 2030,
- podstawy dla nowej Strategii FAO w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego,
- nowy Plan Działań FAO w zakresie oporności na leki przeciwdrobnoustrojowe (Antimicrobial resistance – AMR) 2021-2025,
- Dobrowolny Kodeks Postępowania w zakresie redukcji strat i marnowania żywności,
- program prac FAO w zakresie żywności i rolnictwa w ramach Strategii FAO.
Spotkanie będzie okazją do wymiany informacji w zakresie wpływu pandemii wywołanej przez COVID-19 na bezpieczeństwo żywności, żywienia oraz systemy żywnościowe oraz zapoznania się z międzynarodową platformą do spraw cyfryzacji w obszarze żywności i rolnictwa.
Po raz pierwszy w historii Komitetu COAG Polskę reprezentuje na sesji 10 osobowa delegacja, w skład której wchodzą przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski prowadzonego w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Porządek obrad oraz dokumenty będące przedmiotem tegorocznej sesji znajdą Państwo na stronie FAO pod adresem: http://www.fao.org/coag/en/
Przebieg sesji wszyscy zainteresowani mogą śledzić na żywo online pod adresem: http://www.fao.org/webcast/home/en/item/5360/icode/
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
29.09.2020
PFAS w żywności: EFSA oceniła ryzyko i ustaliła dopuszczalne spożycie
EFSA wyznaczyła nowy próg bezpieczeństwa dla głównych substancji perfluoroalkilowych, czyli PFAS, które kumulują się w organizmie. Próg TWI (dopuszczalnego tygodniowego spożycia) w wysokości 4,4 nanogramów na kilogram masy ciała na tydzień - jest częścią opinii naukowej na temat zagrożeń dla zdrowia ludzi wynikających z obecności tych substancji w żywności.
-
28.09.2020
Kluczowe cechy systemów odwodnień - rozwiązania ACO dla posadzek w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym
Jako światowy lider w dziedzinie systemów odwodnienia obszarów produkcji spożywczej, w tym artykule podzielimy się wiedzą o podstawowych czynnikach, na które należy zwrócić uwagę, aby w sposób optymalny dobrać system odwadniania do pracy w strefach wysokiej higieny.
-
28.09.2020
43. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
W czwartek, 24 września 2020 r. dyrektorzy generalni FAO i WHO powitali ponad 600 delegatów z całego świata na pierwszej w historii wirtualnej sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.