Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

PFAS w żywności: EFSA oceniła ryzyko i ustaliła dopuszczalne spożycie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA wyznaczyła nowy próg bezpieczeństwa dla głównych substancji perfluoroalkilowych, czyli PFAS, które kumulują się w organizmie. Próg TWI (dopuszczalnego tygodniowego spożycia) w wysokości 4,4 nanogramów na kilogram masy ciała na tydzień - jest częścią opinii naukowej na temat zagrożeń dla zdrowia ludzi wynikających z obecności tych substancji w żywności.

Szkodliwość PFAS

PFAS to grupa syntetycznych związków chemicznych wytwarzanych przez człowieka, które są niezwykle trwałe w środowisku i w organizmie człowieka. Są produkowane i wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu na całym świecie (np. w tekstyliach, artykułach gospodarstwa domowego, motoryzacji, przetwórstwie spożywczym, budownictwie, elektronice).

Narażenie na te związki może prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Ludzie mogą zostać narażeni na PFAS na różne sposoby, w tym poprzez żywność, a substancje te najczęściej znajdują się w wodzie pitnej, rybach, owocach, jajach i produktach jajecznych.

Ocena EFSA skupiła się na czterech związkach PFAS, były to: kwas perfluorooktanowy (PFOA), sulfonian perfluorooktanu (PFOS), kwas perfluorononanowy (PFNA) oraz kwas perfluoroheksanosulfonowy (PFHxS).

Naukowcy z EFSA stwierdzili, że narażonymi grupami populacji są najbardziej małe dzieci i dzieci, a narażenie kobiet podczas ciąży i karmienia piersią jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do poziomu PFAS u niemowląt.

Eksperci uznali zmniejszoną odpowiedź układu odpornościowego na szczepienia za najbardziej krytyczny wpływ na zdrowie ludzi przy określaniu TWI. Różni się to od wcześniejszej opinii EFSA na temat PFAS z 2018 r., w której głównym czynnikiem krytycznym był podwyższony poziom cholesterolu.

W opinii z 2018 r. ustawiono oddzielne TWI dla PFOS i PFOA, ale EFSA dokonała ponownej oceny tych substancji, biorąc pod uwagę najnowszą wiedzę naukową i zastosowała do swoich ostatnich wytycznych dotyczących oceny łącznego narażenia na wiele chemikaliów.

Najnowsza opinia naukowa dotyczy informacji zwrotnych otrzymanych od organizacji naukowych, obywateli i właściwych organów w państwach członkowskich zebranych podczas dwumiesięcznych konsultacji, które trwały od lutego do kwietnia 2020 r.

Doradztwo naukowe EFSA będzie wspierać osoby zarządzające ryzykiem w podejmowaniu decyzji dotyczących najlepszego sposobu ochrony konsumentów przed narażeniem na PFAS poprzez żywność.

W jaki sposób żywność może zostać skażona PFAS?

Żywność może zostać skażona przez skażoną glebę i wodę wykorzystywaną do jej uprawy, poprzez koncentrację tych substancji u zwierząt przez spożycie paszy i wody, poprzez opakowania żywności zawierające PFAS lub urządzenia używane w przetwórstwie żywności zawierające PFAS.

Opinia naukowa: Zagrożenie dla zdrowia ludzi związane z obecnością substancji perfluoroalkilowych w żywności

Sprawozdanie techniczne: Wynik konsultacji publicznych w sprawie projektu oceny ryzyka substancji perfluoroalkilowych w żywności

Źródło: EFSA

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania Prawo żywnościowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.