Glikoalkaloidy w ziemniakach – EFSA oceniła zagrożenie dla zdrowia publicznego
Glikoalkaloidy to naturalnie występujące związki występujące w rodzinie roślin Solanaceae, do której należą ziemniaki, pomidory i bakłażany.
EFSA ocenił ryzyko dla zdrowia ludzi i zwierząt związane z obecnością glikoalkaloidów w żywności i paszy, zwłaszcza w ziemniakach i produktach otrzymywanych z ziemniaków.
Eksperci zidentyfikowali zagrożenie zdrowotne dla niemowląt i małych dzieci, biorąc pod uwagę zarówno średnich, jak i dużych konsumentów. Wśród dorosłych istnieją obawy zdrowotne tylko dla konsumentów z grupy wysokiego ryzyka. Zatrucie glikoalkaloidami może powodować ostre objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, wymioty i biegunka.
Na podstawie najnowszej dostępnej wiedzy EFSA ustaliła najniższy obserwowany poziom szkodliwych skutków wynikający ze spożycia 1 miligram na kilogram masy ciała dziennie. Odpowiada to najniższej dawce, przy której obserwuje się niepożądane skutki.
Obieranie, gotowanie i smażenie może zmniejszyć zawartość glikoalkaloidów w żywności. Na przykład obieranie ziemniaków może zmniejszyć ich zawartość o 25 do 75%, gotowanie w wodzie od 5 do 65%, a smażenie na oleju od 20 do 90%.
Ocena ryzyka glikoalkaloidów w żywności i paszy, w szczególności w ziemniakach i produktach z ziemniaków do pobrania tutaj.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
-
05.08.2020
USA zakazują stosowania PFAS w opakowaniach do żywności, a UE czeka na ocenę opinii EFSA
Ustawa zakazująca stosowania po 31 grudnia 2022 r. per- i polifluoroalkilowych substancji znanych jako PFAS, które są grupą chemikaliów wytworzonych przez człowieka (PFOA, PFOS, GenX) stosowanych w opakowaniach do żywności została zatwierdzona przez stan Nowy Jork. Europa czeka na wyniki konsultacji społecznych dot. opinii EFSA.
-
26.06.2020
Obawy EFSA dotyczące bezpieczeństwa stosowania trójglicerydów selenitu w suplementach żywnościowych
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) odrzucił stosowanie trójglicerydów selenitu jako źródła selenu (Se) jako składnika suplementu żywnościowego z powodu obaw dotyczących bezpieczeństwa.
-
21.05.2020
Ochratoksyna A (OTA) w żywności - aktualizacja opinii EFSA
EFSA opublikowała opinię naukową na temat zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością ochratoksyny A (OTA) w żywności.