Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Glikoalkaloidy to naturalnie występujące związki występujące w rodzinie roślin Solanaceae, do której należą ziemniaki, pomidory i bakłażany.
EFSA ocenił ryzyko dla zdrowia ludzi i zwierząt związane z obecnością glikoalkaloidów w żywności i paszy, zwłaszcza w ziemniakach i produktach otrzymywanych z ziemniaków.
Eksperci zidentyfikowali zagrożenie zdrowotne dla niemowląt i małych dzieci, biorąc pod uwagę zarówno średnich, jak i dużych konsumentów. Wśród dorosłych istnieją obawy zdrowotne tylko dla konsumentów z grupy wysokiego ryzyka. Zatrucie glikoalkaloidami może powodować ostre objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, wymioty i biegunka.
Na podstawie najnowszej dostępnej wiedzy EFSA ustaliła najniższy obserwowany poziom szkodliwych skutków wynikający ze spożycia 1 miligram na kilogram masy ciała dziennie. Odpowiada to najniższej dawce, przy której obserwuje się niepożądane skutki.
Obieranie, gotowanie i smażenie może zmniejszyć zawartość glikoalkaloidów w żywności. Na przykład obieranie ziemniaków może zmniejszyć ich zawartość o 25 do 75%, gotowanie w wodzie od 5 do 65%, a smażenie na oleju od 20 do 90%.
Ocena ryzyka glikoalkaloidów w żywności i paszy, w szczególności w ziemniakach i produktach z ziemniaków do pobrania tutaj.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Ustawa zakazująca stosowania po 31 grudnia 2022 r. per- i polifluoroalkilowych substancji znanych jako PFAS, które są grupą chemikaliów wytworzonych przez człowieka (PFOA, PFOS, GenX) stosowanych w opakowaniach do żywności została zatwierdzona przez stan Nowy Jork. Europa czeka na wyniki konsultacji społecznych dot. opinii EFSA.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) odrzucił stosowanie trójglicerydów selenitu jako źródła selenu (Se) jako składnika suplementu żywnościowego z powodu obaw dotyczących bezpieczeństwa.
EFSA opublikowała opinię naukową na temat zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością ochratoksyny A (OTA) w żywności.