Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Glikoalkaloidy w ziemniakach – EFSA oceniła zagrożenie dla zdrowia publicznego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Glikoalkaloidy to naturalnie występujące związki występujące w rodzinie roślin Solanaceae, do której należą ziemniaki, pomidory i bakłażany.

EFSA ocenił ryzyko dla zdrowia ludzi i zwierząt związane z obecnością glikoalkaloidów w żywności i paszy, zwłaszcza w ziemniakach i produktach otrzymywanych z ziemniaków.

Eksperci zidentyfikowali zagrożenie zdrowotne dla niemowląt i małych dzieci, biorąc pod uwagę zarówno średnich, jak i dużych konsumentów. Wśród dorosłych istnieją obawy zdrowotne tylko dla konsumentów z grupy wysokiego ryzyka. Zatrucie glikoalkaloidami może powodować ostre objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, wymioty i biegunka.

Na podstawie najnowszej dostępnej wiedzy EFSA ustaliła najniższy obserwowany poziom szkodliwych skutków wynikający ze spożycia 1 miligram na kilogram masy ciała dziennie. Odpowiada to najniższej dawce, przy której obserwuje się niepożądane skutki.

Obieranie, gotowanie i smażenie może zmniejszyć zawartość glikoalkaloidów w żywności. Na przykład obieranie ziemniaków może zmniejszyć ich zawartość o 25 do 75%, gotowanie w wodzie od 5 do 65%, a smażenie na oleju od 20 do 90%.

Ocena ryzyka glikoalkaloidów w żywności i paszy, w szczególności w ziemniakach i produktach z ziemniaków do pobrania tutaj.

Źródło: EFSA

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.