Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) odrzucił stosowanie trójglicerydów selenitu jako źródła selenu (Se) jako składnika suplementu żywnościowego z powodu obaw dotyczących bezpieczeństwa.
W opinii nie można ustalić, jaka forma chemiczna Se jest dostępna po spożyciu i wchłonięciu, stwierdzając, że nowa żywność musi być traktowana jako ksenobiotyk o nieznanych właściwościach w organizmie.
"Panel ekspertów EFSA zauważa, że informacje podane w celu scharakteryzowania wchłaniania, dystrybucji, metabolizmu i wydalania nowej żywności pochodzą głównie z badań z wykorzystaniem dawek nowej żywności, które nie są reprezentatywne dla potencjalnego spożycia", stwierdza się w opinii.
"Panel zauważa, że pomimo zwrócenia się do wnioskodawcy o przeprowadzenie badań toksyczności wyższego rzędu zgodnie z wytycznymi EFSA, nie dostarczono takich informacji".
Chociaż w opinii nie wymieniono wnioskodawcy, jego zamiarem było wprowadzenie do obrotu produktu Selol® 5% - przezroczysty, czerwono-pomarańczowy olej, , o charakterystycznym słabym zapachu
Produkt, jest mieszaniną pochodnych triglicerydów zawierających Se-, otrzymanych w wyniku reakcji triglicerydów pochodzących z oleju słonecznikowego, z kwasem selenowym zawierającym około 5 % m/v selenu (50 miligramów (mg) Se/mL).
W dalszych szczegółach opinii proponuje się stosowanie nowej żywności w suplementach diety dla dzieci powyżej 12 roku życia oraz dla dorosłych w dawce, odpowiednio, 1 i 2 mg/ml dziennie.
Odpowiada to spożyciu do 50 mikrogramów (μg) Se/dzień u dzieci w wieku powyżej 12 lat i do 100 μg Se/dzień u dorosłych.
Uwagi końcowe
Wyjaśniając swoją ostateczną decyzję, panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów spożywczych zauważa, że pomimo zmienności komercyjnego oleju słonecznikowego, proces produkcyjny nie budzi obaw w zakresie bezpieczeństwa.
Panel uważa jednak, że dostarczone informacje na temat składu NF nie pozwalają na pełną charakterystykę produktu.
"Panel zauważa, że nie przedstawiono żadnych dowodów na to, w jakiej formie chemicznej dostępny jest selen", stwierdza się w opinii.
"Pojedyncze badanie dostępne do celów absorpcji i dystrybucji, wskazujące, że nowa żywność zapewnia Se w nieznanej postaci o potencjalnie niższej biodostępności w porównaniu z selenitem sodu, przedstawia nieodłączne ograniczenia, a faktyczna biodostępność postaci Se dostarczonej przez nową żywność przy proponowanych poziomach stosowania pozostaje nie scharakteryzowana.”
"Pomimo braków w projekcie i sprawozdawczości z badania panel zauważa również, że wydaje się, iż istnieje różnica w rozmieszczeniu Se w nerkach w porównaniu z selenitem sodu".
Badanie na szczurach Wistar
Kluczowe znaczenie dla decyzji panelu miały wyniki badania toksyczności podprzewlekłej u szczurów, gdzie nową żywność podawano codziennie czterem grupom szczurów rasy Wistar w dawkach 0 (kontrola), 2 (mała dawka), 8 (średnia dawka) lub 32 mg Se/kg masy ciała (duża dawka).
Dwie dodatkowe grupy otrzymały albo dawkę kontrolną, albo najwyższą badaną dawkę.
Podczas gdy wszystkie zwierzęta przeżyły doświadczenie. Objawy kliniczne zostały zaobserwowane u pięciu zwierząt obu płci we wszystkich grupach dawek i obejmowały przerzedzenie sierści, łysienie, szmery oddechowe i ślinotok,
Masy ciała nie różniły się statystycznie istotnie dla grup leczonych i kontrolnych, a spożycie pokarmu było podobne we wszystkich grupach.
Zarówno u samców, jak i u samic badanych w najwyższej dawce stwierdzono wzrost masy bezwzględnej wątroby (23% u samców i samic, zależny od dawki) i nerek (12% wzrost u samców, 15% u samic, zależny od dawki), przy czym wzrost masy wątroby był również statystycznie istotnie różny w poszczególnych grupach rekonwalescencyjnych.
Panel zauważa, że przedstawione badanie toksyczności podprzewlekłej u szczurów wskazuje, że nowa żywność wykazuje profil toksykologiczny, który obejmuje wątrobę jako narząd docelowy, jak to zostało wykazane w innych badaniach dotyczących diety Se.
"Na podstawie badania panel otrzymuje LOAEL dla ogólnej toksyczności 2 mg Se/kg masy ciała dziennie, najniższą badaną dawkę".
Źródło:
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2020.6134
Przeczytaj także
W okresie od maja 2018 r. do grudnia 2020 r. zgłoszono 193 przypadki zakażenia ludzi Salmonellą Enteritidis typu sekwencyjnego (ST)11, które zgłoszono w: Danii (2), Finlandii (4), Francji (33), Niemczech (6), Irlandii (12), Holandii (3), Polsce (5), Szwecji (6) i Zjednoczonym Królestwie (122).
EFSA dokonała oceny chronicznego narażenia żywieniowego na arsen nieorganiczny (iAs) w populacji europejskiej. Próbki były pobierane w całej Europie w latach 2013-2018.
Nowe rozporządzenie mające na celu zwiększenie transparentności oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym zacznie obowiązywać w dniu 27 marca 2021 r.