Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Obawy EFSA dotyczące bezpieczeństwa stosowania trójglicerydów selenitu w suplementach żywnościowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) odrzucił stosowanie trójglicerydów selenitu jako źródła selenu (Se) jako składnika suplementu żywnościowego z powodu obaw dotyczących bezpieczeństwa.

W opinii nie można ustalić, jaka forma chemiczna Se jest dostępna po spożyciu i wchłonięciu, stwierdzając, że nowa żywność musi być traktowana jako ksenobiotyk o nieznanych właściwościach w organizmie.

"Panel ekspertów EFSA zauważa, że informacje podane w celu scharakteryzowania wchłaniania, dystrybucji, metabolizmu i wydalania nowej żywności pochodzą głównie z badań z wykorzystaniem dawek nowej żywności, które nie są reprezentatywne dla potencjalnego spożycia", stwierdza się w opinii.

"Panel zauważa, że pomimo zwrócenia się do wnioskodawcy o przeprowadzenie badań toksyczności wyższego rzędu zgodnie z wytycznymi EFSA, nie dostarczono takich informacji".

Chociaż w opinii nie wymieniono wnioskodawcy, jego zamiarem było wprowadzenie do obrotu produktu Selol® 5% - przezroczysty, czerwono-pomarańczowy olej, , o charakterystycznym słabym zapachu

Produkt, jest mieszaniną pochodnych triglicerydów zawierających Se-, otrzymanych w wyniku reakcji triglicerydów pochodzących z oleju słonecznikowego, z kwasem selenowym zawierającym około 5 % m/v selenu (50 miligramów (mg) Se/mL).

W dalszych szczegółach opinii proponuje się stosowanie nowej żywności w suplementach diety dla dzieci powyżej 12 roku życia oraz dla dorosłych w dawce, odpowiednio, 1 i 2 mg/ml dziennie.

Odpowiada to spożyciu do 50 mikrogramów (μg) Se/dzień u dzieci w wieku powyżej 12 lat i do 100 μg Se/dzień u dorosłych.

Uwagi końcowe

Wyjaśniając swoją ostateczną decyzję, panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów spożywczych zauważa, że pomimo zmienności komercyjnego oleju słonecznikowego, proces produkcyjny nie budzi obaw w zakresie bezpieczeństwa.

Panel uważa jednak, że dostarczone informacje na temat składu NF nie pozwalają na pełną charakterystykę produktu.

"Panel zauważa, że nie przedstawiono żadnych dowodów na to, w jakiej formie chemicznej dostępny jest selen", stwierdza się w opinii.

"Pojedyncze badanie dostępne do celów absorpcji i dystrybucji, wskazujące, że nowa żywność zapewnia Se w nieznanej postaci o potencjalnie niższej biodostępności w porównaniu z selenitem sodu, przedstawia nieodłączne ograniczenia, a faktyczna biodostępność postaci Se dostarczonej przez nową żywność przy proponowanych poziomach stosowania pozostaje nie scharakteryzowana.”

"Pomimo braków w projekcie i sprawozdawczości z badania panel zauważa również, że wydaje się, iż istnieje różnica w rozmieszczeniu Se w nerkach w porównaniu z selenitem sodu".

Badanie na szczurach Wistar

Kluczowe znaczenie dla decyzji panelu miały wyniki badania toksyczności podprzewlekłej u szczurów, gdzie nową żywność podawano codziennie czterem grupom szczurów rasy Wistar w dawkach 0 (kontrola), 2 (mała dawka), 8 (średnia dawka) lub 32 mg Se/kg masy ciała (duża dawka).

Dwie dodatkowe grupy otrzymały albo dawkę kontrolną, albo najwyższą badaną dawkę.

Podczas gdy wszystkie zwierzęta przeżyły doświadczenie. Objawy kliniczne zostały zaobserwowane u pięciu zwierząt obu płci we wszystkich grupach dawek i obejmowały przerzedzenie sierści, łysienie, szmery oddechowe i ślinotok,

Masy ciała nie różniły się statystycznie istotnie dla grup leczonych i kontrolnych, a spożycie pokarmu było podobne we wszystkich grupach.

Zarówno u samców, jak i u samic badanych w najwyższej dawce stwierdzono wzrost masy bezwzględnej wątroby (23% u samców i samic, zależny od dawki) i nerek (12% wzrost u samców, 15% u samic, zależny od dawki), przy czym wzrost masy wątroby był również statystycznie istotnie różny w poszczególnych grupach rekonwalescencyjnych.

Panel zauważa, że przedstawione badanie toksyczności podprzewlekłej u szczurów wskazuje, że nowa żywność wykazuje profil toksykologiczny, który obejmuje wątrobę jako narząd docelowy, jak to zostało wykazane w innych badaniach dotyczących diety Se.

"Na podstawie badania panel otrzymuje LOAEL dla ogólnej toksyczności 2 mg Se/kg masy ciała dziennie, najniższą badaną dawkę".

Źródło:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2020.6134

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Suplementy diety

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.