Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe zasady dotyczące transparentności oceny ryzyka wg EFSA – szczegółowe ustalenia dla zainteresowanych stron

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nowe rozporządzenie mające na celu zwiększenie transparentności oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym zacznie obowiązywać w dniu 27 marca 2021 r. Jako część procesu jego implementacji, EFSA opublikowała szczegółowe rozwiązania, jak nowe przepisy i środki określone w rozporządzeniu będą działać w praktyce. Uzgodnienia są skierowane przede wszystkim do zainteresowanych stron, takich jak wnioskodawcy, którzy chcą wprowadzać produkty spożywcze na rynki UE.

Rozwiązania praktyczne dotyczące wdrażania rozporządzenia pomogą zainteresowanym stronom lepiej zrozumieć, w jaki sposób nowe procesy i narzędzia wpłyną na firmy oraz jakie rozwiązania muszą wprowadzić, aby skutecznie działać w nowym środowisku. Zostały one sporządzone po szeroko zakrojonych konsultacjach z zainteresowanymi stronami, Komisją Europejską i państwami członkowskimi UE w 2020 r.

Rozwiązania praktyczne obejmują takie obszary, jak: proaktywna transparentność, poufność, powiadamianie o badaniach, porady przed ich przedłożeniem oraz konsultacje ze stronami trzecimi. EFSA opublikowała już rozwiązania praktyczne dotyczące przetwarzania wniosków o dostęp do dokumentów znajdujących się w posiadaniu EFSA.

Celem dalszego wspierania zainteresowanych stron przygotowujących się do wprowadzenia nowych rozwiązań, w ciągu najbliższych tygodni i miesięcy EFSA będzie przygotowywać szereg materiałów pomocniczych, takich jak animowane samouczki i serię sesji szkoleniowych. Kalendarz planowanych działań można znaleźć na stronie internetowej EFSA.

 

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/news/new-rules-transparency-detailed-arrangements-stakeholders

 

Wybierz obszar: Badania żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn