Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA zbada celowość stosowania pestycydów w sytuacjach kryzysowych w 2020 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA ma ocenić szereg nadzwyczajnych zezwoleń wydanych przez państwa członkowskie na stosowanie neonikotynoidów w burakach cukrowych w 2020 r.

Wniosek Komisji Europejskiej obejmuje 21 zezwoleń (zatwierdzeń w sytuacjach kryzysowych) dotyczących imidachloprydu, tiametoksamu i tiakloprydu udzielonych przez Austrię, Belgię, Chorwację, Danię, Hiszpanię, Finlandię, Litwę, Polskę, Rumunię i Słowację.

Stosowanie imidakloprydu, tiametoksamu i klotianidyny zostało zakazane w maju 2018 r. A wniosek o odnowienie zatwierdzenia tiakloprydu został odrzucony przez Komisję Europejską w styczniu 2020 r. Decyzje podjęto na podstawie ocen naukowych przeprowadzonych przez EFSA.

EFSA zbada uzasadnienie zezwoleń, biorąc pod uwagę specyficzną sytuację każdego państwa członkowskiego i dostępność alternatywnych środków ochrony upraw buraków cukrowych. Oceny powinny zakończyć się w drugiej połowie 2021 roku.

EFSA skorzysta również z okazji, aby dokonać przeglądu metodologii oceny w świetle strategii Komisji Europejskiej „od pola do stołu” i różnorodności biologicznej - w szczególności celów dotyczących ograniczenia stosowania pestycydów i promocji alternatyw pestycydów.

Nowa metodologia, która będzie wspierać harmonizację stosowania pestycydów w państwach członkowskich UE, powinna być dostępna do końca 2022 r.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/news/pesticides-efsa-examine-emergency-use-neonicotinoids

 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.