Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pestycydy stanowią większy problem niż wcześniej sądzono

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Australijscy naukowcy pod przewodnictwem prof. Michaela Warne przeprowadzili badania w Departamencie Środowiska i Nauki w Queensland i przeanalizowali 2600 próbek wody z 15 rzek, które wpływają do laguny Wielkiej Rafy Koralowej. Próbki pobierane były na przestrzeni czterech lat.

99,8 procent próbek zawierało mieszaniny pestycydów

Prof. Warne spodziewał się, że wiele próbek wody będzie zawierać mieszaniny pestycydów, ale był zszokowany, gdy odkrył, że zasadniczo każda próbka zawierała mieszaniny pestycydów. Naukowcy stwierdzili, że 99,8% próbek zawierało mieszaniny pestycydów z maksymalnie 20 pestycydami w każdej pojedynczej próbce wody. Około 10% próbek nie zawierało mierzalnych (> limit zgłaszania) pestycydów, 10% zawierało jeden wymierny pestycyd, a 80% zawierało mierzalne mieszanki 2–20 pestycydów. Około 82% próbek, które zawierały mierzalne mieszanki, miało więcej niż dwa mechanizmy działania MoA (Mode of Action), ale tylko około 6% miało pięć lub więcej MoA. Mechanizm działania, średnia i mediana liczb kwantyfikowalnych pestycydów we wszystkich próbkach wyniosły odpowiednio 2, 5,1 i 4. Najczęściej wykrywanymi związkami zarówno pojedynczo, jak i w mieszaninach były pestycydy: atrazyna, diuron, imidaklopryd, heksazynon, 2,4-D oraz produkt rozkładu dietylatrazyna. Liczba pestycydów i sposoby działania pestycydów w mieszaninach różniły się przestrzennie i zależały od użytkowania gruntów. W próbkach z rzek, w pobliżu których trzcina cukrowa były głównym rodzajem użytkowania gruntów, wykryto mieszanki z największą ilością pestycydów.

Problem z mieszankami pestycydów polega na tym, że wraz ze wzrostem liczby pestycydów ogólnie wzrasta wpływ na ekosystemy wodne.

Badania naukowców z Queensland zdecydowanie popierają włączenie celu dotyczącego redukcji pestycydów do planu poprawy jakości wody do 2050 r., który ma na celu ochronę co najmniej 99 procent organizmów wodnych w ujściach rzek przed szkodliwym działaniem wszystkich pestycydów.

Jak temu przeciwdziałać?

Wg prof. Warne najlepszym sposobem rozwiązania problemu pestycydów i mieszanin pestycydów podczas spływu rzek jest współpraca z zarządcami gruntów, dzielenie się informacjami i pomoc w ulepszaniu praktyk zarządzania pestycydami. Zaangażowani rolnicy bardzo chętnie angażują się w naukę - podjęli wyzwanie i poczynili znaczne kroki w kierunku poprawy.

 

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0269749119362347?via%3Dihub

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.