Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Australijscy naukowcy pod przewodnictwem prof. Michaela Warne przeprowadzili badania w Departamencie Środowiska i Nauki w Queensland i przeanalizowali 2600 próbek wody z 15 rzek, które wpływają do laguny Wielkiej Rafy Koralowej. Próbki pobierane były na przestrzeni czterech lat.
99,8 procent próbek zawierało mieszaniny pestycydów
Prof. Warne spodziewał się, że wiele próbek wody będzie zawierać mieszaniny pestycydów, ale był zszokowany, gdy odkrył, że zasadniczo każda próbka zawierała mieszaniny pestycydów. Naukowcy stwierdzili, że 99,8% próbek zawierało mieszaniny pestycydów z maksymalnie 20 pestycydami w każdej pojedynczej próbce wody. Około 10% próbek nie zawierało mierzalnych (> limit zgłaszania) pestycydów, 10% zawierało jeden wymierny pestycyd, a 80% zawierało mierzalne mieszanki 2–20 pestycydów. Około 82% próbek, które zawierały mierzalne mieszanki, miało więcej niż dwa mechanizmy działania MoA (Mode of Action), ale tylko około 6% miało pięć lub więcej MoA. Mechanizm działania, średnia i mediana liczb kwantyfikowalnych pestycydów we wszystkich próbkach wyniosły odpowiednio 2, 5,1 i 4. Najczęściej wykrywanymi związkami zarówno pojedynczo, jak i w mieszaninach były pestycydy: atrazyna, diuron, imidaklopryd, heksazynon, 2,4-D oraz produkt rozkładu dietylatrazyna. Liczba pestycydów i sposoby działania pestycydów w mieszaninach różniły się przestrzennie i zależały od użytkowania gruntów. W próbkach z rzek, w pobliżu których trzcina cukrowa były głównym rodzajem użytkowania gruntów, wykryto mieszanki z największą ilością pestycydów.
Problem z mieszankami pestycydów polega na tym, że wraz ze wzrostem liczby pestycydów ogólnie wzrasta wpływ na ekosystemy wodne.
Badania naukowców z Queensland zdecydowanie popierają włączenie celu dotyczącego redukcji pestycydów do planu poprawy jakości wody do 2050 r., który ma na celu ochronę co najmniej 99 procent organizmów wodnych w ujściach rzek przed szkodliwym działaniem wszystkich pestycydów.
Jak temu przeciwdziałać?
Wg prof. Warne najlepszym sposobem rozwiązania problemu pestycydów i mieszanin pestycydów podczas spływu rzek jest współpraca z zarządcami gruntów, dzielenie się informacjami i pomoc w ulepszaniu praktyk zarządzania pestycydami. Zaangażowani rolnicy bardzo chętnie angażują się w naukę - podjęli wyzwanie i poczynili znaczne kroki w kierunku poprawy.
Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0269749119362347?via%3Dihub
Przeczytaj także
Zbyt długi czas badania obecności pestycydów – zarówno w płodach rolnych, jak i w żywności trafiającej do sklepów – to główny problem systemu bezpieczeństwa obrotu środkami ochrony roślin. Na informację, czy w owocach lub warzywach nie pozostało zbyt dużo szkodliwej chemii czeka się średnio 36 dni.
Statystyki sprzedaży pestycydów są wykorzystywane jako wskaźnik zużycia pestycydów w rolnictwie. W latach 2011–2018 sprzedaż pestycydów utrzymywała się na stałym poziomie około 360 milionów kilogramów rocznie w UE.
Na początku listopada Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Norm Żywności opublikował raport na temat monitorowania danych na temat pozostałości pestycydów w produktach spożywczych w tym przypraw. Wyniki są zatrważające.