Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Sprzedaż pestycydów w UE – raport EUROSTATU

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Statystyki sprzedaży pestycydów są wykorzystywane jako wskaźnik zużycia pestycydów w rolnictwie. W latach 2011–2018 sprzedaż pestycydów w UE utrzymywała się na stałym poziomie około 360 milionów kilogramów rocznie. Cztery kraje (Francja, Hiszpania, Włochy i Niemcy) stanowiły ponad dwie trzecie sprzedaży pestycydów w UE. Kraje te są również głównymi producentami rolnymi w UE, razem reprezentując 51% łącznej powierzchni użytków rolnych w UE i 49% całkowitej powierzchni gruntów ornych w UE.

Jeśli chodzi o kategorie sprzedawanych pestycydów najwyższe wolumeny sprzedaży w 2018 r. dotyczyły „grzybobójczych i bakteriobójczych” (45%), a następnie „herbicydów, środków niszczących łój i mchy” (32%) oraz „insektycydów i środków roztoczobójczych” (11%).

Spośród 14 państw członkowskich UE, dla których dostępne są pełne dane dla wszystkich głównych grup w 2011 i 2018 r., największy wzrost sprzedaży pestycydów odnotowano na Cyprze (+ 94%), a następnie w Austrii (+ 53%), Francji (+ 39%) i Słowacji (+ 38%). Na drugim końcu skali największy spadek odnotowano w Portugalii (-43%), a następnie w Irlandii (-28%) i Czechach (-27%).

Źródło: EUROSTAT

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn