Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sprzedaż pestycydów w UE – raport EUROSTATU

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Statystyki sprzedaży pestycydów są wykorzystywane jako wskaźnik zużycia pestycydów w rolnictwie. W latach 2011–2018 sprzedaż pestycydów w UE utrzymywała się na stałym poziomie około 360 milionów kilogramów rocznie. Cztery kraje (Francja, Hiszpania, Włochy i Niemcy) stanowiły ponad dwie trzecie sprzedaży pestycydów w UE. Kraje te są również głównymi producentami rolnymi w UE, razem reprezentując 51% łącznej powierzchni użytków rolnych w UE i 49% całkowitej powierzchni gruntów ornych w UE.

Jeśli chodzi o kategorie sprzedawanych pestycydów najwyższe wolumeny sprzedaży w 2018 r. dotyczyły „grzybobójczych i bakteriobójczych” (45%), a następnie „herbicydów, środków niszczących łój i mchy” (32%) oraz „insektycydów i środków roztoczobójczych” (11%).

Spośród 14 państw członkowskich UE, dla których dostępne są pełne dane dla wszystkich głównych grup w 2011 i 2018 r., największy wzrost sprzedaży pestycydów odnotowano na Cyprze (+ 94%), a następnie w Austrii (+ 53%), Francji (+ 39%) i Słowacji (+ 38%). Na drugim końcu skali największy spadek odnotowano w Portugalii (-43%), a następnie w Irlandii (-28%) i Czechach (-27%).

Źródło: EUROSTAT

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.