Komisja Europejska przyjęła strategię „od pola do stołu”
Komisja Europejska przyjęła 20 maja dwie strategie: nową Strategię Bioróżnorodności - której celem jest „przywrócenie przyrody do naszego życia” - oraz Strategię „Farm to Fork”, która ustanawia „sprawiedliwy, zdrowy i przyjazny dla środowiska system żywności”. Strategia miała być ogłoszona pod koniec marca, ale jej publikację odłożono ze względu na pandemię koronawirusa.
Według KE strategia „od pola do stołu” umożliwi przejście do zrównoważonego unijnego systemu żywnościowego, który zabezpiecza bezpieczeństwo żywnościowe i zapewnia dostęp do zdrowej diety pochodzącej ze zdrowej planety: zmniejszy ślad środowiskowy i klimatyczny systemu żywnościowego UE i wzmocni jego odporność, chroniąc zdrowie obywateli i zapewniając środki utrzymania podmiotom gospodarczym.
Cele strategii Farm to Fork
Strategia określa cele dotyczące „przekształcenia systemu żywnościowego UE”, w tym:
- ograniczenie stosowania (i ryzyka) pestycydów o 50%;
- redukcja o „przynajmniej” 20% zużycia nawozów;
- zmniejszenie sprzedaży środków przeciwdrobnoustrojowych stosowanych u zwierząt hodowlanych o 50%.
Komisja podkreśliła, że poziom odniesienia dla docelowych wartości procentowych redukcji pestycydów, nawozów i środków przeciwdrobnoustrojowych będzie opierał się na najnowszych dostępnych danych - na przykład Komisja stwierdziła, że najnowsze dane dotyczące stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych zostały zebrane w 2018 r.
25% gruntów rolnych to produkcja ekologiczna
Celem jest też dążenie do tego, aby do 2030 r. 25% gruntów rolnych było przeznaczonych i wykorzystywanych pod uprawy rolnictwa ekologicznego. Aby osiągnąć cel dotyczący rolnictwa ekologicznego w UE, należy zapewnić zrównoważony rozwój gospodarczy tego sektora i promować popyt. Oprócz środków wspólnej polityki rolnej (WPR), takich jak ekoprogramy, inwestycje i usługi doradcze, oraz środków wspólnej polityki rybołówstwa (WPRyb), Komisja przedstawi plan działań na rzecz rolnictwa ekologicznego. Pomoże on państwom członkowskim stymulować zarówno podaż, jak i popyt na produkty ekologiczne. Zapewni zaufanie konsumentów poprzez kampanie promocyjne i zielone zamówienia publiczne.
Strategia Farm to Fork ma na celu promowanie globalnego przejścia na zrównoważone systemy żywnościowe, w ścisłej współpracy z międzynarodowymi partnerami.
Farm to Fork proponuje także ambitne środki mające na celu zapewnienie, że zdrowa opcja jest najlepsza dla obywateli UE, w tym „ulepszone etykietowanie, aby lepiej zaspokajać potrzeby informacyjne konsumentów dotyczące zdrowej, zrównoważonej żywności”.
Przeczytaj także
-
20.05.2020
Nowość - Bezpieczeństwo żywności – Europa Kwiecień 2020 - Rasff - Analizy FoodFakty - Tablica Managera
System Rasff pozostaje najważniejszym elementem zarzadzania ryzykiem bezpieczeństwa żywności, mimo że jest to system otwarty, wymaga dużo czasu i znajomości języka angielskiego.Postanowiliśmy pokazać wszystkie najważniejsze elementy ryzyka żywności niezbędne dla decyzji Managera branży spożywczej na jednej syntetycznej Tablicy Managera. To nowy element naszych Raportów Food Risk analizujących i podsumowujących sytuację na rynku EU. Zapraszamy do zapoznania się z Tablicą Kwiecień
-
15.05.2020
Poleganie na „lokalnej żywności” to odległe marzenie większości krajów świata
Globalizacja zrewolucjonizowała produkcję i konsumpcję żywności w ostatnich dziesięcioleciach, a uprawy stały się bardziej wydajne. W rezultacie diety uległy zróżnicowaniu, a dostępność żywności wzrosła w różnych częściach globu.
-
06.05.2020
Nutri-Score systemem obowiązkowym?
27 kwietnia zwolennicy systemu Nutri-Score przesłali do unijnej komisarz ds. zdrowia Stelli Kyriakides pismo wyrażając swoje poparcie dla obowiązkowego znakowania żywności zgodnie z tym systemem.